Průvodce novým rodičovským příspěvkem

Průvodce novým rodičovským příspěvkem
Od začátku roku si mohou rodiče malých dětí zvolit délku probírání a tím i výši rodičovského příspěvku. Problémů při této volbě se můžete vyvarovat díky našemu průvodci novými pravidly pro vyplácení této sociální dávky.

Pro rodiče malých dětí připravila vláda na rok 2008 velkou změnu. Na rozdíl od minulých let si mohou vybrat, jak dlouho, a tedy i v jaké výši budou chtít pobírat rodičovský příspěvek. Existují tři varianty – rychlejší dvouleté čerpání, klasický tříletý rodičovský příspěvek a pomalejší čtyřleté čerpání. Novinka může řadě rodičů působit problémy. Proto jsme připravili stručného průvodce novým rodičovským příspěvkem.

Rychlejší čerpání
Rodiče budou pobírat až do dvou let věku dítěte každý měsíc rodičovský příspěvek ve výši 11 400 Kč. Podmínkou pro přiznání této výměry rodičovského příspěvku je předchozí nárok na peněžitou pomoc v mateřství ve výměře minimálně 380 Kč na den, což odpovídá hrubému příjmu před nastoupením na mateřskou dovolenou ve výši zhruba 16 400 Kč měsíčně.
O zrychlenou výměru musí rodič požádat nejpozději v měsíci, následujícím po měsíci, v němž dítě dovrší 22 týdnů života – tj. v měsíci, v němž rodičům končí vyplácení peněžité pomoci v mateřství.

Klasické čerpání
V této variantě bude výměra rodičovského příspěvku činit 7 600 Kč měsíčně a rodič ho bude pobírat až do tří let věku dítěte. Aby si mohli rodiče tento způsob čerpání příspěvku zvolit, museli mít nárok na peněžitou pomoc v mateřství v jakékoliv výměře. Požádat o tuto výši a délku rodičovského příspěvku je možné v měsíci, v němž dítě dovrší 21 měsíců věku. Až do té doby bude rodič pobírat příspěvek 7 600 Kč, který bude pokračovat až do tří let dítěte.

Pomalejší čerpání
Pokud se rodič rozhodne čerpat rodičovský příspěvek až do čtyř let dítěte, bude nejprve dostávat částku 7 600 Kč a od 21. měsíce dítěte pak ve výši 3 800 Kč měsíčně. Tímto způsobem bude rodičovský příspěvek poskytován také rodičům, kteří nemají nárok na peněžitou pomoc v mateřství.

Možnosti rodičů, kteří už rodičovský příspěvek pobírají
Změny rodičovského příspěvku se týkají nejen novopečených rodičů, ale i rodičů, kteří již rodičovský příspěvek pobírají. Všichni tito rodiče by již měli mít doma dopisy z úřadů státní sociální podpory, které jim rodičovský příspěvek vyplácí. V těchto dopisech by měly být tiskopis pro žádost o rodičovský příspěvek, které je nutno pro uplatnění žádosti o rodičovský příspěvek použít. Žádost musí podat všichni rodiče, kteří chtějí rodičovský příspěvek od 1. 1. 2008 dále pobírat.

V dopise je i tiskopis pro provedení volby délky čerpání rodičovského příspěvku. Ten musí vyplnit pouze ti rodiče, kteří chtějí ve stanovených obdobích provést volbu délky čerpání rodičovského příspěvku.

Vše závisí na věku dítěte, kterého dítě dosáhlo k 1. 1. 2008.

Dítě je mladší než 22 týdnů

  • Velmi pravděpodobně zatím pobíráte peněžitou pomoc v mateřství od zaměstnavatele, vyčkejte tedy na její skončení a teprve poté si o rodičovský příspěvek požádejte
  • Pokud vám již peněžitá pomoc v mateřství skončila, vyplňte tiskopis žádosti o rodičovský příspěvek, nechte si od plátce peněžité pomoci v mateřství (zaměstnavatele) potvrdit termín jejího ukončení a její výši - pokud splňujete potřebnou minimální výši peněžité pomoci v mateřství a požádáte si o zrychlené čerpání rodičovského příspěvku, budete pobírat 11 400 Kč, v opačném případě budete pobírat částku 7 600 Kč měsíčně.
  • Jestliže peněžitou pomoc nepobíráte, protože na ni nemáte nárok, pak vyplňte pouze tiskopis žádosti o rodičovský příspěvek. Volbu čerpání rodičovského příspěvku nemůžete provést a budete jej čerpat ve snížené výměře, tj. zatím ve výši 7 600 Kč,  Od 21. měsíce věku dítěte potom 3 800 Kč. Můžete ovšem zvážit převedení rodičovského příspěvku na druhého rodiče. Tato situace může např. nastat v případě, že žena má pracovní poměr na dobu určitou, otěhotní a odejde na první mateřskou, v tom případě jí většinou pracovní poměr skončí a pokud porodí během rodičovské dovolené druhé dítě a mezitím znovu nenastoupí do nějakého zaměstnání, nemá u druhého dítěte na peněžitou pomoc v mateřství nárok. V takovém případě může o rodičovský příspěvek požádat otec dítěte, který v případě, že je zaměstnán by podmínky pro nárok na peněžitou pomoc v mateřství splnil. Sice peněžitou pomoc v mateřství nedostane, ale může si u rodičovského příspěvku zvolit délku jeho čerpání a tím ovlivnit i jeho výši. Otec bude nadále chodit do zaměstnání a kromě mzdy z práce pobírat i rodičovský příspěvek, to se vzájemně nevylučuje.


Dítě je starší než 22 týdnů, ale mladší než 21 měsíců

  • Vyplňte tiskopis žádosti o rodičovský příspěvek, zatím budete pobírat částku 7 600 Kč. Pokud jste měli nárok na peněžitou pomoc v mateřství, můžete si v měsíci, ve kterém dítě dosáhne 21 měsíců, vyplnit tiskopis s volbou délky čerpání rodičovského příspěvku do 3 let. Až do doby, než dítě oslaví třetí narozeniny, budete dostávat částku 7 600 Kč měsíčně. Jestliže tuto volbu neprovedete, nebo zvolíte sníženou výměru rodičovského příspěvku, budete od 21. měsíce věku dítěte pobírat částku 3 800 Kč měsíčně až do čtyř let věku dítěte.
  • Pokud jste nárok na peněžitou pomoc v mateřství neměli a chcete si zvolit čerpání rodičovského příspěvku do tří let dítěte, můžete také zvážit převedení rodičovského příspěvku na druhého rodiče.


Dítě je starší než 21 měsíců, ale mladší než 3 roky

  • Ze zákona volbu provést nemůžete, proto vyplňte pouze tiskopis žádosti o rodičovský příspěvek a podle zákona budete do tří let dítěte pobírat částku 7 600 Kč a potom do čtyř let dítěte částku 3 800 Kč měsíčně.


Dítě je starší 3 let

  • Délku čerpání rodičovského příspěvku volit nemůžete. Pokud o rodičovský příspěvek máte zájem, vyplňte tedy tiskopis žádosti o rodičovský příspěvek a do čtyř let dítěte budete pobírat částku 3 800 Kč měsíčně.


Co když se narodí další dítě?
Pokud se v rodině narodí další dítě a jeden z rodičů začne znovu pobírat peněžitou pomoc v mateřství, ukončí se vyplácení rodičovského příspěvku na starší dítě. Až peněžitá pomoc v mateřství skončí, lze pobírat pouze jeden rodičovský příspěvek, a to na nejmladší dítě v rodině. V případě např. dvojčat je stále poskytován pouze jeden rodičovský příspěvek.

 

Žádali jste už v novém roce o rodičovský příspěvek? Podělte se o zkušenosti s ostatními čtenáři.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+24
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 142 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 1. 2008 22:02, Ludmila Řezníčková

Je to přesně tak, jak píšete, snad jenom - pojištěna v době mateřské a rodičovské dovolené jste ze zákona, zaměstnavatel za vás fyzicky žádné peníze nikam neodvádí.
Ještě snad jedna maličkost - rodičovská dovolená je podle zákoníku práce stanovena nejdéle do 3 let. Ale vy jako rodič máte právo si o ni požádat v jakémkoliv rozsahu chcete a případně ji pak prodlužovat (i opakovaně) až do těch 3 let dítěte.
Takže pokud plánujete čerpat rodičovský příspěvek do 2 let dítěte, doporučuji vám požádat nejprve v zaměstnání o rodičovskou dovolenou také jenom do 2 let dítěte. Dopředu totiž nevíte, co bude, a tak budete v té době si moci aktuálně zvolit, zda zůstanete dále na rodičovské dovolené a požádáte zaměstnavatele o její prodloužení (takové žádosti je povinen vyhovět), nebo třeba ode dne "návratu do zaměstnání" si necháte vystavit nemocenskou z důvodu rizikového těhotenství a budete mít jako příjem nemocenské dávky, ze kterých potom přejdete na peněžitou pomoc v mateřství...
Ale to je jenom takový nápad, rozhodnutí je každopádně na vás.
Držím palce, ať vše dopadne jak si přejete.

Zobrazit celé vlákno

+40
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 4. 2008 17:37, Vlasatá

Dobrý den, chtěla jsem se zepat jak to je s čerpáním rodičovského příspěvku když jsem 22.4.08. nastoupila do práce a dítě začalo ten den chodit na celý den do školky do té doby byla pouze na čtyři hodiny. na uřadě mi řekli že už nemám nárok na RP za ten měsíc tj.duben je to vubec možné??? děkuji.

-20
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (142 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Reformováno: Drsné škrty porodného

5. 11. 2007 | Ludmila Řezníčková | 2 komentáře

Reformováno: Drsné škrty porodného

Reforma veřejných financí zasáhne dávky státní sociální podpory. Ruší se pohřebné a pastelkovné. Méně peněz od státu dostanou rodiče, kteří čekají v příštím roce narození potomka.

Reformováno: Osamělé matky mohou na delší mateřskou zapomenout

29. 10. 2007 | Ludmila Řezníčková | 1 komentář

Reformováno: Osamělé matky mohou na delší mateřskou zapomenout

Nezaměstnané matky vedené v evidenci úřadů práce nebudou mít od ledna 2008 nárok na vyplácení peněžité pomoci v mateřství. Reforma veřejných financí postihne i osamělé matky, které... celý článek

Reformováno: Revoluce v pobírání rodičovského příspěvku

18. 10. 2007 | Ludmila Řezníčková | 3 komentáře

Reformováno: Revoluce v pobírání rodičovského příspěvku

Výše rodičovského příspěvku se bude od příštího roku lišit podle doby, po kterou ho chce rodič pobírat. Matka či otec si budou moci výši příspěvku zvolit v přesně stanovených okamžicích. celý článek

Jak se bránit nižší podpoře v mateřství

20. 9. 2007 | Ludmila Řezníčková | 8 komentářů

Jak se bránit nižší podpoře v mateřství

Matky, které jsou na rodičovské dovolené, ale čekají už další přírůstek do rodiny, si musí ohlídat, z jakých příjmů se jim vypočítá nová výše peněžité pomoci v mateřství. Mají totiž... celý článek

Rodičovský příspěvek: dojde ke slíbenému zvýšení?

17. 10. 2006 | Ludmila Řezníčková

Rodičovský příspěvek: dojde ke slíbenému zvýšení?

S ubývajícími měsíci roku 2006 roste mezi rodiči, kteří v současné době pobírají rodičovský příspěvek, napětí, zda skutečně dojde k jeho slíbenému a schválenému zvýšení. Napjatému vyčkávání... celý článek

Partners Financial Services