Zákoník práce možná už příští rok přitvrdí

Zákoník práce možná už příští rok přitvrdí
Pokud projdou návrhy ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase na změnu zákoníku práce, bude se mnohem přísněji než dnes trestat zneužívání nemocenské či odmítání rekvalifikací. Firmy budou moci prodloužit zkušební dobu a zaměstnanci budou se budou moci z aktuálního zaměstnání vykoupit.

Od poloviny roku 2009 by chtěl ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas prosadit účinnost novely zákoníku práce. Jejím cílem je mimo jiné rozhýbat pracovní trh, dát větší volnost zaměstnavatelům při ukončování pracovního poměru s nepotřebnými pracovníky a omezit zneužívání sociálních dávek. Do konce letošního ledna chce Nečasův rezort předložit do vlády velký balík změn. Ten obsahuje navíc i přísnější postihy za zneužívání sociálních dávek, za odmítání rekvalifikace a zaměstnávání načerno.

Co se chystá?

  • Zkušební doba by se měla prodloužit z nynějších tří měsíců podle potřeb zaměstnavatele i o několik dalších měsíců.
  • Výpovědní lhůta by se měla zkrátit ze dvou na jeden měsíc a současné tříměsíční odstupné za propuštění se zvýší na čtyři měsíční platy.
  • Zaměstnavatelé by měli mít možnost uzavírat více pracovních smluv na dobu určitou.
  • Kdo bude přistižen při práci načerno, bude vyškrtnut z evidence úřadu práce a ztratí na půl roku nárok na dávky hmotné nouze a na podporu v nezaměstnanosti.
  • Nelegální zaměstnávání by mělo být kvalifikováno jako trestný čin.
  • Podpora v nezaměstnanosti by se měla vyplácet pouze pět měsíců. zároveň se však zvýší její částky. První dva měsíce by lidé dostávali 65 % z průměrné měsíční mzdy, třetí měsíc 55 procent, čtvrtý 50 a pátý 45 procent.
  • Lidé, kteří se dlouhodobě vyhýbají práci, nebudou po určité době pobírat peníze, ale poukázky na základní potraviny či oblečení.
"Je to logické, vždyť nemocenská je pro stát jednou z nejnákladnějších a nejvíce zneužívaných dávek," dodává ministr práce. Podle jeho slov je nejvyšší čas posvítit si na simulanty, kteří hřeší na to, že současné kontroly lidí v pracovní  neschopnosti jsou bezzubé. Kromě okamžitého propuštění z práce, by měl přistižený simulant zaplatit i pokutu až do výše 20 000 Kč. 

Zaměstnavatelé tento návrh vítají. "Pokud začneme vyplácet prvních 14 dnů náhradu mzdy za nemocenskou, pak musíme mít možnost se proti zneužívání dávky bránit," vysvětluje prezident Svazu průmyslu a dopravy Zdeněk Liška. Vládní opozice a odboráři však protestují.

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach a šéf konfederace odborových svazů Milan Štěch svorně tvrdí: "Zaměstnavatelé nemohou postihovat zaměstnance za to, co provedl mimo pracoviště. Ztráta dávky, která platí dnes, plus navrhovaná pokuta jsou dostatečnou sankcí." Loni během prvních tří čtvrtletí provedli zaměstnanci České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) 210 447 kontrol. Přistihli 5197 lidí, kteří porušují léčebný režim, neboli nedodržují pravidla pobírání nemocenských dávek. Potrestali je buď snížením, nebo odebráním nemocenské. Ve 2424 případech zaměstnanci ČSSZ pracovní neschopnost ukončili.

Bičem na ty, kteří se odmítají rekvalifikovat nebo přijmout tzv.jednorázovou práci (například úklid veřejných prostranství) by mělo být odebrání sociálních dávek. Naopak, ten, kdo bude aktivně spolupracovat s úřadem práce, by měl dostávat podporu v nezaměstnanosti za první dva měsíce ve výši 65 procent předchozí průměrné mzdy. Třetí měsíc by to mělo být 55 procent a čtvrtý 50 procent. V současné době dostávají nezaměstnaní méně: první tři měsíce 50 procent, další tři měsíce 45 procent.

Balíček změn by měl tvrdě zasáhnout i osoby pracující načerno. "Kdo bude přistižen, že pracuje načerno, bude okamžitě vyškrtnut z evidence úřadu práce, přijde tak o podporu v nezaměstnanosti a na půl roku i o sociální dávky, "říká Nečas.

Ministr práce jde v návrzích ještě dále. Zaměstnancům by měla vyjít vstříc možnost tzv. se vykoupit z práce. V praxi by to znamenalo, že pracovník, který dostane od jiného zaměstnavatele výhodnou nabídku a na odchodu z práce se se zaměstnavatelem nedohodne, nebude muset podstoupit výpovědní lhůtu. Mělo by stačit, aby zaplatil částku ve výši pěti měsíčních platů, a mohl by odejít okamžitě. Doposud, pokud zaměstnavatel trval na dodržení výpovědní lhůty, dotyčný pracovník většinou z časových důvodů o lepší práci přišel.

Zaměstnavatel by zase měl mít možnost prodlužovat zkušební dobu ze současných tří měsíců o několik dalších a využívat více práci na částečný úvazek. To by umožnilo zaměstnat matky po mateřské či rodičovské dovolené, zdravotně postižené a občany starší 55 let. Firmy by na tom vydělaly.

"V takovém případě, zaměstnavatel bude moci uplatnit slevu na sociální pojištění zhruba ve výši 1 500 korun, " dodává Nečas. Podle něj by se tak podnikatelům snížily náklady na zaměstnání těchto lidí a mohli by jich přijmout víc.  Tento návrh podporují zástupci zaměstnavatelů, a proti  není ani opoziční ČSSD. Stejnou praxi uplatňuje již většina členských zemí Evropské unie.

Všechny navrhované změny zákoníku práce by měla vláda dostat na stůl do 31.1.2008. Pokud projde legislativním procesem, počítá ministerstvo práce a sociálních věcí s jeho účinností od poloviny roku 2009.

 

Co si myslíte o navrhovaných změnách zákoníku práce? Pomohou rozhýbat trh práce?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 15 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 1. 2008 9:25, Mirek

Konečně snad naši zákonodárci prosadí normy, které pomohou zaměstnavatelům. Vítám například prodloužení zkušební doby. za 3 měsíce se někdy nepozná, zda je nový zaměstnanec přínosem pro firmu. Nemám na mysli řemeslníky, ale střední management. Ti nasadí tempo, ale po obdržení smlouvy na dobu určitou jsou už za vodou a začnou se flinkat.

+56
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

11. 1. 2008 0:08, Miloš Kavický

Jediná cesta je opravdu v uvolnění zátěže na bedrech živnostníků!
Domnívám se, že nejhorší "likvidační zločin" byl ve změně hranice, která určuje povinnost se zaregistrovat jako plátce DPH. Dříve 5 miliónů, nyní 1 milión. Velký rozdíl, jež "sežral" mzdové prostředky. Toto politické rozhodnutí směrem do ekonomiky nebylo talk nějak systémové jako spíše "ukradené finance" na "nákup voličských hlasů pro soc.dem.". K zajištění koryt přišlo mnoho lidí o práci!
VRAŤTE HRANICI ZPĚT NEBO JENOM NA 4 MILIÓNY!!!!!

-19
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (15 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdy lze dostat výpověď ve zkušební době

30. 11. 2007 | Táňa Chadrabová | 40 komentářů

Kdy lze dostat výpověď ve zkušební době

Ve zkušební době může přijít o práci těhotná žena i nemocný zaměstnanec. Lze ji ovšem sjednat jen písemně a před nebo v den podepsání pracovní smlouvy.

Pozor na záludnosti pracovních smluv na dobu určitou

27. 11. 2007 | Táňa Chadrabová | 35 komentářů

Pozor na záludnosti pracovních smluv na dobu určitou

Pracovní smlouva na dobu určitou se po dvou letech může na přání zaměstnance změnit na neurčitý pracovní poměr. To ovšem neplatí pro pracovníky, kteří zaskakují třeba za ženy, které... celý článek

Jak zákoník práce komplikuje jednoduché

12. 11. 2007 | Táňa Chadrabová

Jak zákoník práce komplikuje jednoduché

Už téměř rok mohou zaměstnavatelé v Česku využívat jednu z novinek zákoníku práce, takzvaná konta pracovní doby. Zákonodárci je sice vychválili, „opomenuli“ ale upozornit na složitou... celý článek

Zákoník práce projde kosmetickou kúrou

5. 6. 2007 | Táňa Chadrabová

Zákoník práce projde kosmetickou kúrou

Zákoník práce, který vstoupil v platnost letos 1. ledna, se změní. Zástupci odborů a zaměstnavatelů se dohodli na deseti změnách. Vláda je zapracuje do technické novely, která by měla... celý článek

Partners Financial Services