Nemilovaný projekt definitivně končí: Jak se zbavit sKarty a nepřijít o peníze

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 23. 9. 2013 | 5 komentářů
sKartu má doma téměř dvě stě osmdesát tisíc lidí. Do šesti měsíců musí Drábkův projekt definitivně skončit. Zákon, který osud sKaret zpečetil, už podepsal i prezident. Zrušení sKaret ovšem nebude zadarmo. A starosti nekončí ani lidem, kteří ji mají v peněžence nebo šuplíku. Přinášíme návod, jak mají držitelé sKaret postupovat, aby nepřišli o peníze.
Nemilovaný projekt definitivně končí: Jak se zbavit sKarty a nepřijít o peníze

Měla ušetřit státní kase a lidem usnadnit život. Výsledek? Náklady na sKartu za rok provozu přesáhly osmdesát dva milionů korun. Úspora, které stát dosáhl na poštovném, podle Ministerstva práce a sociálních věcí dělá třicet osm milionů. Minimálně na dalších pět milionů přijde zrušení projektu.

Víc než hry s čísly ovšem lidi, kteří pobírají sociální dávky prostřednictvím sKaret, zajímá, co bude dál.

Počkejte na dopis z úřadu práce

Ministerstvo práce a sociálních věcí i Úřad práce svorně tvrdí, že se budou snažit občanům všechno maximálně usnadnit. A v první fázi nemusíte dělat opravdu nic. Fakt, že zákon, který sKarty ruší, už podepsal prezident, neznamená, že se dávky včetně třeba rodičovské přes sKarty okamžitě přestanou vyplácet. „Ti, kteří prostřednictvím sKarty dostávají dávky, nemusí nyní nic dělat, o dalším postupu je bude písemně informovat Úřad práce ČR,“ uvádí mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí Štěpánka Filipová. A generální ředitelka Úřadu práce Marie Bílková dodává, že úředníci udělají maximum pro to, aby zrušení sKarty mělo na klienty minimální dopad a výplatu dávek neohrozilo.

Do měsíce by mělo všech dvě stě osmdesát tisíc držitelů sKaret dostat z úřadu práce psaní s dalšími instrukcemi. Pak už byste se ale měli začít starat. Do šedesáti dní od obdržení dopisu musíte místnímu úřadu práce oznámit, jak si přejete dávky dál vyplácet. V praxi to znamená, že se vypravíte na příslušnou pobočku úřadu práce nebo ho vyrozumíte písemně.

Jako zastara: dvě možnosti vyplácení. A suvenýr navíc

Možnosti jsou k dispozici dvě: buď si necháte dávky vyplácet složenkou, nebo bankovním převodem na účet. V obou případech bezplatně. Vracíme se tak vlastně v čase o rok zpátky, zpět k původním pravidlům. „Úřad práce pak bude mít dva měsíce na to, aby změny zapracoval. Do té doby bude peníze vyplácet prostřednictvím sKarty,“ dodává mluvčí ministerstva Štěpánka Filipová. V případě, že se klient úřadu práce ve zmiňované lhůtě neozve a neoznámí mu, jaký způsob výplaty dávek upřednostňuje, zařídí se podle Štěpánky Filipové úřad sám. Ve hře budou opět dvě možnosti. „Pokud daný člověk nemá založený účet, bude dávky dostávat složenkou na adresu, ze které s úřadem práce nejčastěji komunikuje – obvykle jde o adresu trvalého nebo hlášeného pobytu. Dostává-li už nyní klient peníze přes sKartu na bankovní účet, bude mu je tam úřad práce posílat i po jejím zrušení,“ vysvětluje mluvčí ministerstva.

Pokud se tedy například rozhodnete, že chcete peníze nechat vyplácet dál na stejný účet, teoreticky nemusíte dělat nic. Peníze by vám tam měly dál normálně chodit, i když na dopis z úřadu práce nijak nezareagujete. Pokud ovšem chcete, aby vám peníze chodily na jiný účet, dejte to úřadu včas (tedy do dvou měsíců od obdržení dopisu) vědět. Totéž platí, jestli se chcete vrátit ke složenkám – a nezapomeňte úřadu také sdělit, na jakou adresu si je chcete nechat zasílat.

Lidé, kteří sKartu nemají nebo ji neaktivovali (nevyužívali), budou dávky nadále pobírat jako dosud. Vracet plastové kartičky muset nebudete.

Zdravotně postižení dostanou novou průkazku

Trochu komplikovanější bude situace u osob se zdravotním postižením, ti totiž sKartu využívají také jako průkaz handicapovaného. sKarta jim bude vyměněna za průkazku ZP, ZTP nebo ZTP/P. Jinak pro ně bude platit stejný postup jako pro ostatní držitele sKaret. Čili podobně jako ostatní mohou očekávat dopis z úřadu práce. Z něj se dozví, kdy k výměně sKarty za nové (vlastně původní) průkazky dojde a jak bude probíhat následná výplata peněz, které mu náleží.

Právě výměna průkazek pro zdravotně postižené bude podle Ministerstva práce a sociálních věcí tvořit největší položku v nákladech na zrušení projektu sKarty – na nové průkazky padnou podle předběžných odhadů tři miliony korun. Na další dva miliony by pak mělo vyjít poštovné a příprava informačních dopisů.

Anketa

Co tipujete, bude chtít Česká spořitelna nějaké kompenzace?

Odškodné? Česká spořitelna zatím mlží

Velkou neznámou zatím zůstává postoj České spořitelny. Na to, jaký přesně bude osud technických účtů, které byly lidem kvůli sKartám u České spořitelny zřízeny, a zda banka zvažuje, že po krachu celého projektu bude od státu požadovat odškodnění, jsme se ptali jejího tiskového oddělení. Česká spořitelna však prozatím žádné jasné slovo říct nechce. Dosud odpovídala – počkáme si na konec legislativního procesu. A ani teď není sdílnější. „Legislativní proces byl ukončen, nyní budeme s Ministerstvem práce a sociálních věcí jednat o hladkém průběhu migrace a také o celkovém ukončení projektu sKaret. Naší prioritou je, aby se změny co nejméně dotkly klientů. To je vše, co k tomu můžeme v současné chvíli říci,“ sdělil nám mluvčí České spořitelny Marek Pšeničný.

Podle Úřadu práce budou technické účty, které lidé nebudou dál využívat, zrušeny. Bude ale banka žádat po státu za zmařený projekt odškodné? Rakouský majitel banky by se ho mohl domáhat dokonce mezinárodní arbitráží.

Česká spořitelna investovala do projektu přes tři sta milionů korun. A smlouva jí údajně zaručuje blíže nespecifikované „povinování“ ze strany státu, pokud investice překročí sto milionů.

Pravděpodobnější se však zdá, že na arbitráže nedojde. Problematická totiž může být i samotná smlouva státu s Českou spořitelnou. Začátkem roku podala skupina senátorů v čele s Milanem Štěchem (ČSSD) návrh na zrušení sKarty k Ústavnímu soudu. Argumentovali tím, že projekt nemá oporu v zákonech. A protiprávní podle nich měla být i smlouva s Českou spořitelnou. Zasahuje totiž prý do soukromí příjemců dávek. Za poskytování osobních údajů bez zákonného oprávnění dostalo již dříve v souvislosti s sKartou Ministerstvo práce a sociálních věcí pokutu od Úřadu pro ochranu osobních údajů.

Zásadním kritériem ve zvažování toho, zda radši zmiňovaných tři sta milionů neodepsat, bude jistě pro Českou spořitelnu i to, jak by boj o odškodné za sKarty pošramotil její značku a postavení na trhu.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Příspěvek na mobilitu, příspěvek na zvláštní pomůcku, průkazy pro postižené: stručný přehled

8. 7. 2013 | Zuzana Ledesmová | 26 komentářů

Příspěvek na mobilitu, příspěvek na zvláštní pomůcku, průkazy pro postižené: stručný přehled

Zdraví máme jen jedno. A bohužel nikomu nelze zaručit, že právě to jeho zůstane celý život pevné. Každý z nás se může v důsledku nemoci, úrazu či prostě opotřebení ocitnout v situaci,... celý článek

Ludmila Müllerová: Málokdo chce slyšet, že sKarta mohla být dobrá služba

20. 5. 2013 | Ondřej Tůma | 12 komentářů

Ludmila Müllerová: Málokdo chce slyšet, že sKarta mohla být dobrá služba

Nekonečný příběh sKaret pokračuje dál. Jak se s neúspěšným projektem nakonec popasuje ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová? A nemá strach, že na ni po jejím předchůdci... celý článek

Náhlá smrt povinné sKarty? Co si o tom myslíte?

22. 11. 2012 | Petra Dlouhá, Gabriel Pleska | 26 komentářů

Náhlá smrt povinné sKarty? Co si o tom myslíte?

Taky nevíte, jestli bude sKarta povinná, nebo ne? A jestli vůbec bude? Dlužno říct, že aktéři zatím posledního dějství téhle operetky vám to neusnadnili. Co myslí premiér slovem povinná... celý článek

Vladimír Šiška: sKarty ušetří státu spoustu peněz

7. 7. 2012 | Ondřej Tůma | 26 komentářů

Vladimír Šiška: sKarty ušetří státu spoustu peněz

V dvoudílném rozhovoru s prvním náměstkem ministra práce a sociálních věcí jsme se bavili o nově zaváděném systému sKaret. Jak se bude karta používat? Kolik státu ušetří? A co její... celý článek

Očima expertů: K čemu speciální karta pro příjemce dávek?

1. 6. 2012 | Ondřej Tůma | 36 komentářů

Očima expertů: K čemu speciální karta pro příjemce dávek?

Bude mít sKarta pro příjemce sociálních dávek nějaký přínos? A opravdu díky ní stát ušetří, nebo jde jen o další zpackaný projekt? Ptali jsme se šéfa Transparency International Davida... celý článek

Partners Financial Services