Potvrzeno. sKarta porušuje soukromí, úřad čeká pokuta

ČTK, Petr Kučera | rubrika: Aktuálně.cz | 27. 1. 2013 | 4 komentáře
Ministerstvo práce a sociálních věcí dostane od Úřadu pro ochranu osobních údajů pokutu. Úřad ji udělí na základě výsledků kontroly, kterou na ministerstvu provedl v souvislosti s projektem kontroverzních sKaret. Podrobnosti zveřejní v polovině příštího týdne. Řekla to mluvčí úřadu Hana Štěpánková.
Potvrzeno. sKarta porušuje soukromí, úřad čeká pokuta

„Tam určitě nějaká pokuta bude,“ uvedla mluvčí s tím, že kontrola odhalila pochybení ministerstva při zavedení sKaret. Výši sankce úřad určí až po uplynutí lhůty pro případné námitky proti výsledkům kontroly, dodala.

Úřad pro ochranu osobních údajů již před zavedením sKaret požadoval, „aby byla vyjasněna dostupnost údajů na kartě jiným subjektům“. Mělo být také vymezeno zpracovávání osobních údajů a určena doba uchovávání provozních údajů a postupy pro zabezpečení karty před zneužitím pro případ ztráty a krádeže, uvedla mluvčí.

Také ombudsman Pavel Varvařovský kritizoval sKarty za to, že mají mít platební i identifikační funkci. Ministerstvo se bránilo tím, že ochrana soukromí držitelů karet je upravena ve smlouvě s Českou spořitelnou, která systém karet provozuje, případně ve vyhlášce. Ombudsmanovi ale vadilo právě to, že rozsah osobních údajů upravuje jen vyhláška. Je to podle něj v rozporu s požadavky na ochranu práva na soukromí.

sKarta nebude zdarma, úřadům chybí čtečky

Ministerstvo musí řešit i další problém. Jak zjistil online deník Aktuálně.cz, ani jeden z úřadů práce totiž zatím není vybaven potřebnou čtečkou, aby mohl přijímat sKarty jako průkazky.

Ačkoliv exministr Jaromír Drábek a jeho bývalý první náměstek Vladimír Šiška tvrdili, že stát nezaplatí za zavedení a provoz sociálních karet ani korunu navíc, ministerstvo se nyní chystá koupit čtečky a související služby „ze svého“.

Ani po nutných investicích přitom nepřinese povinné používání sKaret jako průkazek výraznější výhody v praxi oproti dosavadnímu stavu. Stejnou funkci navíc umožňuje jiný doklad, do jehož zavedení nedávno stát investoval – elektronický občanský průkaz.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Povinné, či nepovinné? Jak je to ve skutečnosti s sKartami

29. 11. 2012 | Ondřej Tůma | 9 komentářů

Povinné, či nepovinné? Jak je to ve skutečnosti s sKartami

Sociální karta je v současné době povinná, a kdo si ji na úřadě nevyzvedne, riskuje, že mu nebude dávka vyplacena. Může se na tom něco v nejbližší době změnit? A jak to bude s možností... celý článek

Zdeněk Škromach: sKarty? Nemám pocit, že by stát ve finále ušetřil

15. 9. 2012 | Ondřej Tůma | 14 komentářů

Zdeněk Škromach: sKarty? Nemám pocit, že by stát ve finále ušetřil

Exkluzivní rozhovor s lidovým politikem z Lidového domu. Co si Zdeněk Škromach myslí o sKartách jednoho ze svých nástupců, ministra práce a sociálních věcí Jaroslava Drábka? A co provede... celý článek

Úřady práce začnou rozdávat sKarty. Dosáhne na dávky snáz exekutor?

18. 6. 2012 | Petra Dlouhá | 14 komentářů

Úřady práce začnou rozdávat sKarty. Dosáhne na dávky snáz exekutor?

Výplata sociálních dávek v Česku se otřese v základech. Změny se dotknou milionu domácností. Na konci června začnou úřady práce rozdávat sociální karty. Hledali jsme odpovědi na dosud... celý článek

Očima expertů: K čemu speciální karta pro příjemce dávek?

1. 6. 2012 | Ondřej Tůma | 36 komentářů

Očima expertů: K čemu speciální karta pro příjemce dávek?

Bude mít sKarta pro příjemce sociálních dávek nějaký přínos? A opravdu díky ní stát ušetří, nebo jde jen o další zpackaný projekt? Ptali jsme se šéfa Transparency International Davida... celý článek

Sockarta jako vstupenka do soukromí milionu domácností. Za čtvrt miliardy ročně. Co si o tom myslíte?

26. 1. 2012 | Gabriel Pleska | 64 komentářů

Sockarta jako vstupenka do soukromí milionu domácností. Za čtvrt miliardy ročně. Co si o tom myslíte?

Sociální karty dostanou „sociální případy“, zdravotně postižení, ale taky maminky na mateřské a rodiče pobírající rodičovský příspěvek. Stát prý ušetří jen na složenkách 20 milionů... celý článek

Partners Financial Services