Povinné, či nepovinné? Jak je to ve skutečnosti s sKartami

Ondřej Tůma | rubrika: Co se děje | 29. 11. 2012 | 9 komentářů
Sociální karta je v současné době povinná, a kdo si ji na úřadě nevyzvedne, riskuje, že mu nebude dávka vyplacena. Může se na tom něco v nejbližší době změnit? A jak to bude s možností posílání dávek přes složenky?
Povinné, či nepovinné? Jak je to ve skutečnosti s sKartami

Jeden tvrdí, že je koncept povinné sKarty mrtvý. Podle druhého jde naopak o první krok k úspěšné elektronizaci kontaktu státu s občany. Třetí se pak musí snažit, aby byli první dva spokojení. Problém je v tom, že první osobou je premiér České republiky, druhou generální ředitel České spořitelny a třetí zase ministryně práce a sociálních věcí. Ta má ze všech zainteresovaných jednoznačně nejhorší pozici. Naskočit do vlaku s názvem sKarta, který rozjel exministr Jaromír Drábek se svým náměstkem Šiškou a který možná vůbec nemá brzdy, není vůbec žádná legrace. Na každé výhybce hrozí vykolejení a škody po následném karambolu by mohly být řádné.

Jaké dávky by se měly přes sKartu vyplácet

Některé z dávek jsou sice jednorázové, dá se ale počítat, že jejich příjemci budou mít sKartu kvůli jiným dávkám.

Šéf banky to premiérovi vysvětlí

Když na začátku minulého týdne prohlásil premiér Petr Nečas po schůzce s generálním ředitelem České spořitelny, která tendr na vydávání sKaret vysoutěžila, Pavlem Kyslikou, že „je možné označit koncept povinné sKarty za již mrtvý“, vše nasvědčovalo tomu, že problém s kartou sociálních systémů je konečně vyřešen. Jestli jste si ale mysleli, že si teď budou moci příjemci dávek vybrat, zda si sKartu chtějí vůbec „zakládat“, nebo jim mají dávky chodit přímo na účet či složenkou, jak tomu bylo až do letošního léta, byli jste na omylu. Hned druhý den totiž v Českém rozhlase vystoupil Pavel Kysilka a výrok Petra Nečase uvedl „na pravou míru“. Podle něj chtěl premiér pouze říct, že se počítá s tím, že příjemci sociálních dávek budou mít povinně sociální kartu, nebudou s ní ale muset povinně platit.

Pokud se však kvůli této „převratné“ informaci, kterou ministerstvo práce a sociálních věcí hlásá od samého začátku projektu, musel scházet předseda vlády s ředitelem banky, je to opravdu velmi smutné. Situace zároveň naznačuje, že se zájmy státu a zájmy komerčního bankovního domu začínají poměrně rozcházet. Bohužel si to Petr Nečas uvědomuje až dávno po podepsání smluv, které za náš stát hbitě podškrábl Drábkův náměstek Vladimír Šiška, a dávno po odhlasování příslušného zákona, pro který hned několikrát zvedla ruku celá vládní koalice. Včetně premiéra samého.

O tom, jestli je v tuto chvíli sKarta pro příjemce dávek povinná, nebo ne, nemá tedy cenu diskutovat. Ve smlouvě i v zákoně je to jasně napsané. A toho si je vědoma i Česká spořitelna, od které jsme dostali následující vyjádření: „Nadále vycházíme z platných zákonů a smlouvy, kterou jsme uzavřeli s ministerstvem práce a sociálních věcí, že všechny sociální dávky – kromě důchodů a nemocenské – se budou vyplácet prostřednictvím sKaret.“

Čtyři pětiny lidí si nechají peníze okamžitě přeposlat

Projekt sociálních karet tedy v nejbližší době rozhodně jen tak neskončí. Pojďme si ukázat, kdo a jakým způsobem podle nejnovějších údajů sociální karty skutečně využívá. Česká spořitelna zatím vyrobila 218 tisíc sKaret a příjemcům dávek jich bylo fyzicky předáno 144 tisíc. Celkový počet sKaret, které by měly být podle ministerstva rozdány, se pohybuje kolem 1,2 milionu kusů. Z toho polovina by měla najít svého majitele ještě do konce roku. Podle statistik České spořitelny byly prostřednictvím sKaret vyplaceny dávky v hodnotě jedné miliardy korun. Osmdesát procent příjemců dávek si nechalo peníze poslat na svůj soukromý účet. Z bankomatů pak bylo přes sKartu vybráno 82 milionů korun, zatímco u obchodníků se přes ní uskutečnily nákupy v hodnotě pouhých tří milionů korun. Z čísel je patrné, že moc lidí sKartu reálně nevyužívá. To rozhodně nedělá radost Česká spořitelně, které deklarovala, že zisky z  projektu sKaret jí mají plynout především z poplatků z nákupů v obchodech. Podle Pavla Kysilky ale banka připravuje řadu novinek, kterými bude klienty k aktivnímu využívání sKaret motivovat. Představeny prý budou v nejbližších dnech.

Jak to bude se složenkami?

Čtyřicet procent dávek se do léta vyplácelo hotovostně nebo prostřednictvím složenek. Od chvíle, kdy se ukázalo, že s podobným způsobem výplaty peněz se nadále nepočítá, vyvolávalo toto téma mocné emoce. Ty se nyní snaží Česká spořitelna mírnit a oznamuje, že hledá partnera, který tuto službu bude příští rok zajišťovat. „Minulý týden jsme jednali o novém partnerovi, který se stane naším subdodavatelem a doplní naše standardní bankovní služby o to, co neumíme, tedy o poukázky. Také o tom jednáme s vládou a s ministerstvem práce a sociálních věcí,“ řekla serveru Peníze.cz Helena Matuszná z tiskového centra České spořitelny. Je přirozené uvažovat, že tímto subdodavatelem by se mohla stát Česká pošta. Její zástupci se k tomu však zatím nechtějí vyjadřovat. „Pokud jde o blízkou budoucnost, dozná systém výplaty sociálních dávek dílčích změn, zatím to však nebudeme komentovat. Je pravděpodobné, že informace dostane veřejnost v nejbližších dnech,“ řekl nám Ivo Mravinac, ředitel odboru komunikace České pošty.

Otázkou zůstává, kdo bude donášku hotovosti či poštovní poukázky v systému sKaret platit. Ministerstvo práce a sociálních věcí slibovalo, že do konce letošního roku bude tato služba pro všechny zdarma, od Nového roku by však měla být zpoplatněna, s tím, že zdravotně handicapovaní a další osoby, kteří „z objektivních důvodů“ nebudou moci sKartu používat, budou mít tuto službu i nadále zadarmo. „Služba dodání peněžní částky poštovním poukazem patří mezi základní služby, je tedy regulovaná. Cenu hradí podavatel – podle současné praxe tedy cenu za podání  hradí ministerstvo práce a sociálních věcí,“ vysvětluje Ivo Mravinac z České pošty. Podavatelem se ale nyní zřejmě stane Česká spořitelna, která bude klientům, již budou mít o tuto službu zájem, strhávat peníze z jejich „sKartového účtu“. Jak ale bude stát tento poplatek hradit za handicapované příjemce dávek, zatím nebylo zcela jasně řečeno.

Sociální občanka

Kritici systému sKaret vyzývají občany, kterým bude přiznána karta sociálních systémů, aby ji na úřadě nepřebírali. Ti se tak ale podle všeho vystaví riziku, že jim nebude dávka vyplacena. „Příjemci dávek, kteří obdrží výzvu k převzetí sKarty na příslušném úřadu práce, by si ji měli rozhodně vyzvednout. Zachování identifikační funkce sKarty nebylo nikým zpochybněno. U odmítnutých karet zatím nebyla pozastavena výplata žádné dávky, snažíme se maximálně vyjít vstříc každému klientovi, proto také každý případ řešíme individuálně. Jak bude úřad v takových situacích postupovat dále, bude zřejmé během několika dní,“ řekla tisková mluvčí ministerstva práce a sociální věcí Viktorie Plívová. Dostáváme se tak k identifikační funkci sKarty, kterou zmiňoval také premiér Nečas. Jaký je ale její skutečný přínos? „Identifikační funkce sKarty bude naplněna prostřednictvím čipu, kterým je každá karta opatřena a který bude obsahovat informace o klientovi. Jinými slovy: občan, který přijde na přepážku úřadu práce, se bude identifikovat načtením své sKarty. Obsluhující úředník tak bude mít okamžitě k dispozici potřebné informace, zobrazí se mu dosavadní historie v obsluze klienta. Jedná se o zjednodušení, a tím pádem i zrychlení procesu obsluhy,“ dodává Viktorie Plívová. Těžko ale říct, proč by k témuž nemohl stačit jiný ověřitelný jedinečný údaj – číslo občanky nebo rodné číslo.

Anketa

Týká se vás sKarta?

Zruší sKarty Ústavní soud?

Se zavedením systému sKaret se stále nechce smířit opoziční ČSSD. Senátoři této strany hrozí i tím, že podají ústavní stížnost. Velké výhrady má k sociálním kartám i ombudsman a Národní rada osob se zdravotním postižením. Bývalá místopředsedkyně Ústavního soudu a novopečená senátorka Eliška Wagnerová dokonce tvrdí, že smlouva s Českou spořitelnou o sKartách je z ústavního hlediska chybná. Ministerstvo se v současné době snaží najít společnou řeč s Českou spořitelnou a problematickou smlouvu i legislativní ukotvení sKaret upravit. „V souvislosti s výtkami pana ombudsmana mohu uvést, že na základě revize stávajících zákonů bude ministerstvo práce a sociálních věcí informovat, k jakému řešení přistoupí a zda je nutné provést legislativní změny. Jsme si vědomi nutnosti o těchto závěrech informovat v co nejkratším možném čase,“ říká Viktorie Plívová z ministerstva sociálních věcí. Výhoda je teď na straně České spořitelny, která by v případě většího omezení sKaret mohla zřejmě soudní cestou požadovat po státu finanční odškodnění. Zatím ale o něčem takovém prý neuvažuje. „Smlouvu není potřeba měnit, kdyby ale ministerstvo novinky, které nyní společně připravujeme, do ní zanést chtělo, jsme připraveni je doplnit,“ říká Helena Matuszná z České spořitelny. O tom, zde jsou představy ministerstva a spořitelny o změnách v celém systému opravdu tak blízké, se jistě brzy dozvíme.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 11. 2012 9:07, Roman

Ať si myslíme o sKartě cokoliv, jedna věc mě velice irituje. Moje manželka pobírá rodičovský příspěvěk a sKartu si pod pohrůžkou zastavení plateb vyzvedla. Musela navštívit asi 4 úřady včetně ČS. Zařídila si přeposílání částky IHNED po připsání na konto sKarty na svůj bankovní účet. Slovo ihned však v jejím případě znamená cca 4 dny. Myslím, že ČS letos vykáže skvělé hospodářské výsledky. Pokud použije celkový objem peněz, který ji od státu každý měsíc přijde a 4 dny ho někde točí, tak je to určitě pěkný výnos. Gratuluji ČS k uzavření takového kontraktu.

+36
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 11. 2012 17:15, kritiraktor

nonono, schovají si tu ironii, není potřeba být hned kousavý. mně se jen nelíbí, když někdo za vším hned vidí podfuk a levou. pokud je to podložené – jasně, není o čem. ale to teda zřetelný nebylo.

Zobrazit celé vlákno

-13
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Náhlá smrt povinné sKarty? Co si o tom myslíte?

22. 11. 2012 | Petra Dlouhá, Gabriel Pleska | 26 komentářů

Náhlá smrt povinné sKarty? Co si o tom myslíte?

Taky nevíte, jestli bude sKarta povinná, nebo ne? A jestli vůbec bude? Dlužno říct, že aktéři zatím posledního dějství téhle operetky vám to neusnadnili. Co myslí premiér slovem povinná... celý článek

Šiška nepadá daleko od stromu! Co si o tom myslíte?

4. 10. 2012 | Petra Dlouhá | 15 komentářů

Šiška nepadá daleko od stromu! Co si o tom myslíte?

V červenci Peníze.cz přinesly rozsáhlý dvojdílný rozhovor s prvním náměstkem ministra práce a sociálních věcí Vladimírem Šiškou. Tehdy nikdo netušil, že je to jeden z posledních velkých... celý článek

Vladimír Šiška: Média hledají na sKartách jen vady

14. 7. 2012 | Ondřej Tůma | 17 komentářů

Vladimír Šiška: Média hledají na sKartách jen vady

Ve druhé části rozhovoru s Vladimírem Šiškou, náměstkem ministra práce a sociálních věcí, budeme řešit roli České spořitelny v projektu sKaret. Dozvíte se také, zda budou moci účet... celý článek

Sociální dávky a sKarty: shrnutí před startem

29. 6. 2012 | Barbora Buřínská | 20 komentářů

Sociální dávky a sKarty: shrnutí před startem

Příjemci sociálních dávek, nezaměstnaní, rodičové, těšte se! Svět se mění. Z nařízení moci úřední budete moderní. První sKarty jdou do světa. Začínáme naštěstí zvolna.

Očima expertů: K čemu speciální karta pro příjemce dávek?

1. 6. 2012 | Ondřej Tůma | 36 komentářů

Očima expertů: K čemu speciální karta pro příjemce dávek?

Bude mít sKarta pro příjemce sociálních dávek nějaký přínos? A opravdu díky ní stát ušetří, nebo jde jen o další zpackaný projekt? Ptali jsme se šéfa Transparency International Davida... celý článek

Partners Financial Services