„Zvrhlost,“ kritizuje Drábkovu reformu ombudsman

Tomáš Fránek | rubrika: Aktuálně.cz | 15. 4. 2012 | 8 komentářů
„Zvrhlost,“ kritizuje Drábkovu reformu ombudsman
Reformy prosazené ministerstvem práce a sociálních věcí, vedeným Jaromírem Drábkem z TOP 09, jsou terčem další ostré kritiky. Na mušku si je vzal ombudsman Pavel Varvařovský.

Podle veřejného ochránce práv Pavla Varvařovského totiž mají úřady práce po celé zemi nedostatek zaměstnanců, a nemohou tak ověřovat, zda lidé mají skutečně nárok na dávky, nebo zda pomoc od státu zneužívají.

Varvařovský také navrhuje poslancům, aby zrušili projekt nazvaný Docházka nezaměstnaných. V jeho rámci se musí část lidí bez práce hlásit několikrát týdně na pobočkách České pošty, respektive na kontaktních místech Czech Point.

Povinné hlášení na poštách, při němž lidé nezískají informace související s hledání práce, je podle ombudsmana v rozporu se zákonem o zaměstnanosti. „Nutnost dostavovat se na místo, kde neposkytnou žádnou asistenci v získání zaměstnání, je svého druhu zvrhlost,“ říká ombudsman.

Anketa

Premiér Nečas se dal slyšet, že by chtěl snížit počet ministerstev o tři. Které by měl odstřihnout jako první?

Pošta k práci nepomůže

„Zařazením uchazeče do systému tedy, podle mého názoru, Úřad práce překračuje rámec své zákonné pravomoci a státní moc je vykonávána mimo zákonné meze. Aby byl požadavek dostavovat se na kontaktní místo Czech Point oprávněný, musela by tam probíhat činnost související se zprostředkováním zaměstnání,“ domnívá se veřejný ochránce práv.

Podle ministra Drábka však tato novinka od loňského října přinesla daňovým poplatníkům čistou úsporu ve výši 140 milionů korun. Díky ní se podařilo odhalit několik tisíc lidí, kteří zneužívali sociální systém. „Argument o nezákonnosti projektu musím jednoznačně odmítnout,“ zdůrazňuje Drábek.

Přestože ministerstvo ombudsmanovi odpovědělo, že na poštách dochází ke zprostředkování práce, nepřesvědčilo ho. „V tuto chvíli se zabývám shromažďováním informací ze strany uchazečů o zaměstnání i nevládních organizací. Obrátili se na mne s podněty, které svědčí o opačné praxi,“ dodává Varvařovský.

Ministerstvo: Vše funguje, jak má

Ministerstvo jakékoliv pochybnosti odmítá. Vše podle jeho zástupců funguje tak, jak má, a o porušení zákona se prý nedá mluvit.

Opakuje se tak situace z minulého roku. Tehdy ombudsman několik měsíců marně upozorňoval na chybu v zákoně o zaměstnanosti týkající se odstupného. Ministerstvo dlouho odmítalo nápravu, špatnou formulaci museli nakonec opravit až poslanci.

Varvařovský se začal o situaci na úřadech práce a ve výplatě sociálních dávek zajímat poté, co na jeho úřad dorazilo velké množství stížností lidí. Ti si stěžovali jednak na opožděnou výplatu dávek, jednak na to, že je téměř nemožné získat na úřadech informace o tom, jak mají žadatelé při vyřizování dávek postupovat.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 4. 2012 13:45, Pepéé

Drabek je gauner ,,,nechápu naco lidi v této zemi ještě čekaji ,,,,,asi si myslí že bude líp ,,ale to už nikdy nebude

+8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Karel Janeček: Na ministerstvu sociálních věcí si myslí, že jsou všemocní a nemusí se nikoho bát

14. 4. 2012 | Martin Vlnas | 16 komentářů

Karel Janeček: Na ministerstvu sociálních věcí si myslí, že jsou všemocní a nemusí se nikoho bát

„To, co se má naprogramovat za dvě miliardy, je možné vytvořit za 20 až 40 milionů v rámci již existujícího systému. K vytváření nové platformy není nejmenší důvod,“ říká Karel Janeček... celý článek

Vyplácení služky: Víte, co znamená písmeno „T“ ve zkratce TOP 09?

23. 3. 2012 | Michal Kašpárek | 17 komentářů

Vyplácení služky: Víte, co znamená písmeno „T“ ve zkratce TOP 09?

Boj ministrů TOP 09 proti lidem, kteří využívají veřejné sociální služby – nejen proti těm, kteří je zneužívají – připomíná perverzní rituál. Kéž by pro státní zakázky platilo to, co... celý článek

PIN 2499

19. 2. 2012 | redakce Peníze.CZ | 6 komentářů

PIN 2499

Už za pár měsíců začne Česká spořitelna rozdávat první sockarty. Zatím se můžou těšit poběrači sociálních dávek, nezaměstnaní, rodičové.

Zpackané výplaty dávek: Drábek ven! Co si o tom myslíte?

9. 2. 2012 | Petra Dlouhá | 60 komentářů

Zpackané výplaty dávek: Drábek ven! Co si o tom myslíte?

Politici nedají jinak. Vytrvale předvádějí psí kusy. A tak naše politická střelnice pokračuje. Minulý týden byl na odstřel ministr školství Josef Dobeš. Dnes je na mušce jeho vládní... celý článek

Partners Financial Services