Změna: Stát přispěje jen tomu, kdo si nemůže pomoci sám

Petr Kučera | rubrika: Aktuálně.cz | 6. 3. 2011 | 11 komentářů
Změna: Stát přispěje jen tomu, kdo si nemůže pomoci sám
Lidé, kteří žádají stát o příspěvek na živobytí, by měli nově vyplnit také čestné prohlášení. V něm mají uvést, že jim jejich celkové sociální a majetkové poměry neumožňují překonat nepříznivou situaci vlastními silami.

Příspěvek na živobytí je základní dávkou pro nejchudší občany. Zpřísnění podmínek je součástí návrhu sociální reformy, který ministerstvo práce a sociálních věcí poslalo do připomínkového řízení. Pokud to ministr Jaromír Drábek z TOP 09 prosadí u ostatních koaličních stran, začnou změny platit od ledna 2012.

Cílem je omezit zneužívání dávek. Ukáže-li se čestné prohlášení jako nepravdivé, musel by příjemce tuto vyplacenou pomoc vrátit. Teprve konkrétní sporné případy a následná rozhodnutí soudů však ukáží, co se v praxi bude považovat za "nemožnost překonání vlastními silami" .

Do celkových sociálních a majetkových poměrů žadatele se podle návrhu mají počítat také takzvané společně posuzované osoby, tedy v zásadě jeho rodiče, děti, manžel, registrovaný partner nebo osoby žijící s ním v domácnosti.

Anketa

Souhlasíte se zpřísněním podmínek pro výplatu příspěvku na živobytí?

Vyloučení některé z těchto osob z okruhu společně posuzovaných má být přitom těžší než dosud. Zatímco nyní stačí prohlášení, že zmíněné osoby netvoří s žadatelem domácnost, nově bude potřeba tuto skutečnost prokázat - například nájemní smlouvou, v níž je uveden počet osob užívajících byt či podílejících se na úhradě služeb.

U dávek v hmotné nouzi, mezi které patří také příspěvek na živobytí, chce ministr Drábek zároveň více využívat i vyživovací povinnost, stanovenou zákonem o rodině.

Úředníci by tedy v praxi měli posuzovat nejen příjmy žadatele, ale i dalších osob, které k němu mají takzvanou vyživovací povinnost, ačkoliv s ním nežijí v domácnosti.

Celý text si přečtete na Aktuálně.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 3. 2011 21:32, Vrták

Myslím, že zákon by měl být velkorysejší pro toho kdo se do problému dostal poprvé třeba i jen na omezenou dobu, oproti těm co tak žijí neustále a nemají zájem situaci řešit řešení.

+11
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Peníze, které vám dá stát: Mimořádná okamžitá pomoc

12. 10. 2010 | Ludmila Řezníčková | 116 komentářů

Peníze, které vám dá stát: Mimořádná okamžitá pomoc

Máte hluboko do kapsy a měli byste platit nemalou částku za ztracené doklady? Ve specifických situacích může jednotlivec nebo rodina požádat o mimořádnou okamžitou pomoc. Jde o sociální... celý článek

Peníze, které vám dá stát: Příspěvek na živobytí. Spočítejte si ho.

29. 7. 2010 | Ludmila Řezníčková | 63 komentářů

Peníze, které vám dá stát: Příspěvek na živobytí. Spočítejte si ho.

Pro jednotlivce i rodiny, kteří se ocitli ve finanční tísni, je určena dávka Příspěvek na živobytí. Laici ji nazývají také doplatkem do životního minima. Spočítejte si, jestli na něj... celý článek

Jak se připravit na ztrátu práce. Spočítejte si to.

29. 10. 2009 | Jan Stuchlík | 3 komentáře

Jak se připravit na ztrátu práce. Spočítejte si to.

Počet lidí bez práce by měl podle ekonomů růst ještě příští rok. Ztráta zaměstnání přitom pro rodinu znamená pořádný propad příjmu. S naší kalkulačkou uvidíte, proč má smysl se na... celý článek

Reformováno: Jak se od ledna změní dávky v hmotné nouzi

23. 11. 2007 | Ludmila Řezníčková | 10 komentářů

Reformováno: Jak se od ledna změní dávky v hmotné nouzi

Dlouhodobě nezaměstnaní už nebudou dostávat tak vysoké sociální dávky jako dosud. Vláda doufá, že tím lidi bez práce přiměje k aktivnějšímu hledání nového zaměstnání.

Dávky v hmotné nouzi: jenom nízký příjem nestačí

11. 5. 2007 | Ludmila Řezníčková | 5 komentářů

Dávky v hmotné nouzi: jenom nízký příjem nestačí

Dávky pomoci v hmotné nouzi jsou novinkou roku 2007. Nahradily dřívější dávky sociální potřebnosti, které laici nazývali doplatky do životního minima. Podle nového zákona o dávkách... celý článek

Partners Financial Services