Sociální dávky plné změn: předvolební pomoc rodinám s dětmi

Sociální dávky plné změn: předvolební pomoc rodinám s dětmi
Volby už jsou za dveřmi, a tak se v sociální oblasti horečně schvalují zákony, které mají občany "ohromit" ještě před červnem. Zvyšuje se porodné a rodičovský příspěvek a zabraňuje se jeho exekuci. Zavádí se příspěvek na školní pomůcky, mění se peněžitá pomoc v mateřství i dávky při ošetřování člena rodiny. Co a kdy nás čeká? Kolik dostaneme a na kolik to přijde stát?

Pro matky dětí narozených od 1. 4. 2006 bude platit vyšší porodné. Zvedne se z částky 8 750 Kč na dvojnásobek, tj. na částku 17 500 Kč. Při narození dvojčat rodina obdrží 52 500 Kč a při trojčatech dokonce 78 750 Kč. Nejsou to malé částky, celkové náklady na tuto dávku dosáhnou v letošním roce částky 1 547 000 000 Kč.
Porodné je dávka státní sociální podpory, která náleží ženě, která porodila, a to bez ohledu na její příjem. Také mohou tuto dávku obdržet lidé, kteří převzali do své péče dítě mladší 1 roku.

Dalším již delší dobu slibovaným vylepšením rodinného rozpočtu je jednorázový příspěvek prvňáčkům ve výši 1 000 Kč. Obdrží jej všechny rodiny, které pobírají přídavek na děti a jejichž dítě bude nejpozději k 31. 5. zapsáno do první třídy (v případě odkladu školní docházky se výplata příspěvku posune). Dávku budou vyplácet úřady státní sociální podpory spadající pod úřady práce. Poprvé se nárok na tuto dávku bude posuzovat k 1. 6. letošního roku a dávka bude vyplácena v průběhu měsíce července.
Celkově to daňové poplatníky přijde na 78 000 000 Kč ročně.

Exekuce rodičovského příspěvku a jeho zvýšení

Dávkami pro rodiny jsme zabývali v článcích:
Jak zvládnout nemoc
Jak zvládnout péči o příbuzné
Jak zvládnout péči o příbuzné II.
Jak stát pomáhá nemajetným
Jak zvládnout bydlení
Jak zvládnout porod, vojnu a pohřeb
Jak přežít na rodičovské
Rodičovský příspěvek doznal změn i zmatků
Chystáte se na mateřskou? Připravte se na almužnu
Jak uživit potomky
Jak zvládnout péči o nechtěné děti
Absolventi bez práce aneb dávky čerstvě po škole
Když onemocní podnikatel
Potřební podnikatelé opět dosáhnou na přídavky

Pro orientační výpočet těchto dávek jsme pro vás připravili kalkulačky:
Příspěvek na bydlení
Přídavek na dítě
Sociální příplatek
Nemocenská

Od dubna 2006 by mělo dojít k velmi podstatné změně pro rodiny, jež se díky zadlužení ocitly v tísni a nejsou schopny své závazky uhradit. Jestliže jejich věřitel přistoupil k exekuci, často se obracel na úřady státní sociální podpory s žádostí o exekuční srážení dávek. Rodičovský příspěvek se často stával předmětem exekuce, kdy byl rodině celý "zabaven" a použit k úhradě dluhu. Nově od dubna 2006 dojde k další novelizaci zákona o státní sociální podpoře, podle které budou moci z opakovaných sociální dávek (včetně rodičovského příspěvku) prováděny srážky podle právních předpisů vztahujících se na provádění srážek ze mzdy.
Základní rozdílem zde je existence tzv. "nezabavitelných částek", takže při současné výši rodičovského příspěvku (3 696 Kč měsíčně) z něj prakticky nebudou moci být srážky prováděny.

"Třešničkou na dortu" pro rodiny s malými dětmi bude nepochybně zvýšení rodičovského příspěvku, ke kterému by mělo dojít od 1. 1. 2007. Potřebná právní norma již úspěšně prošla sněmovnou i Senátem a nyní se čeká na podpis prezidenta, aby mohla vstoupit v platnost.
Od příštího roku tak rodiče pečují o dítě do 4 let budou místo dosavadních 3 696 Kč pobírat částku ve výši 40 % z průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře (dosažené v roce 2005) - tedy asi 7 600 Kč měsíčně. Toto zvýšení si navíc vyžádá asi 14 miliard Kč ze státního rozpočtu.

Od ledna 2007 by mělo dojít také ke změnám v nemocenském pojištění

Některé z nich se dotknou i rodin s dětmi. Peněžitá pomoc v mateřství (viz článek Chystáte se na mateřskou? Připravte se na almužnu) bude nově činit 70 % (oproti současným 69 %) z vyměřovacího základu. Od 7 týdne od porodu bude moci tuto dávku pobírat i otec dítěte, pokud ji nebude čerpat matka. V současné době mohli otcové dětí tuto dávku pobírat jen ve velmi výjimečných případech (např. když matka dítěte zemřela nebo dítě opustila).

Od ledna 2007 se budou moci rodiče během jednoho případu ošetřování člena rodiny jednou vystřídat. Za dobu, po kterou budou o dítě pečovat, může kterýkoliv z nich uplatnit u svého zaměstnavatele nárok na ošetřovné.

Co nás čeká v roce 2006?

Jak vyplnit daňové přiznání za rok 2005? Chcete vědět, zda se právě vám vyplatí společné zdanění manželů a jestli ano jak konkrétně jej spočítat? Víte, na který finanční úřad patříte a jak mu správně poukázat peníze? Potřebujete poradit s Přehledem pro zdravotní pojišťovnu či ČSSZ?

Letos je před námi mnoho důležitých změn. Týkají se oblasti daní, také budeme moci začít využívat společné zdanění manželů, vzrostou sociálních dávky, zároveň ovšem i ceny energií atd. Připravili jsme pro vás sérii článků, ve kterých vám všechny významné změny přiblížíme a pomůžeme vám je co nejlépe využít. Neboli - Peníze 2006: s čím počítat a jak to spočítat

Jak vidíte, rok 2006 a hlavně rok 2007 budou roky velkých změn v sociálním zabezpečení rodin s dětmi. Myslíte si, že plánované změny jsou dostatečné a že povedou ke zvýšení porodnosti? Nebo si naopak myslíte, že jde pouze o "předvolební líbivou politiku" a že se jedná o přílišné mrhání prostředků z našich daní?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 3. 2006 9:52



A od šesti let nahoru bude co?

+71
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 3. 2006 8:00, JaM

Až budete mít větší dítě, poznáte, že dítěti roste spotřeba s věkem a že dítko ve dvou až třech letech má spotřebu velice malou. Mám doma vysokoškoláka. Kam se hrabe spotřeba dvouletého dítěte! Nejen dojíždění, kolej, knihy, stravování mimo domov, ale počítač, protože všechny studijní materiály jsou na školním intranetu, s tím souvisí připojení k internetu a další. Zlatý předškolák!!

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Rodičovský příspěvek doznal změn i zmatků

21. 2. 2006 | Ludmila Řezníčková | 9 komentářů

Rodičovský příspěvek doznal změn i zmatků

Za jakých podmínek mají letos matky či otcové nárok na rodičovský příspěvek? Kolik peněz mohou nově získat? Jak si lze na rodičovské přivydělávat? Jak je to s možností získat rodičovský... celý článek

Alimenty: jak vyživovat současnou a jak bývalou manželku či matku mého dítěte

9. 2. 2006 | Ludmila Řezníčková | 17 komentářů

Alimenty: jak vyživovat současnou a jak bývalou manželku či matku mého dítěte

V jakých případech má rozvedený manžel nárok na přiměřenou výživu a kdy na výživné v rozsahu stejné životní úrovně s druhým manželem? Kdy mají neprovdané matky nárok na příspěvek od... celý článek

Děti bez vlastní rodiny pomoc státu potřebují

22. 4. 2005 | Kateřina Havlíčková | 2 komentáře

Děti bez vlastní rodiny pomoc státu potřebují

Tam, kde chybí láska, péče a starostlivost rodičů k dětem, musí nastoupit stát. A to jak s pomocí dětem, tak s represí vůči rodičům, kteří neplní své povinnosti. Jak financovat výchovu... celý článek

Chystáte se na mateřskou? Připravte se na almužnu.

21. 3. 2005 | Ludmila Řezníčková | 2 komentáře

Chystáte se na mateřskou? Připravte se na almužnu.

Řadíme se k zemím s nejnižší porodností na světě. Příčin je mnoho, nemalou roli ale hraje stránka ekonomická. Období porodu a nejbližší období péče o novorozené dítě finančně pokrývá... celý článek

Jak uživit potomky

5. 3. 2004 | Ludmila Řezníčková

Jak uživit potomky

Napjatý rodinný rozpočet mohou vylepšit přídavky na děti. Máte na ně nárok? Jak o ně požádat? A kolik peněz vám vlastně náleží?

Partners Financial Services