Přidáno dostanou i pečující, nezaměstnaní či dlužníci

Přidáno dostanou i pečující, nezaměstnaní či dlužníci
Před několika dny jsme vás informovali, jak v roce 2005 porostou některé sociální dávky v důsledku zvýšení životního minima. Oblastí, které toto zvýšení ovlivní, je ovšem mnohem víc. Dnes se podíváme na některé další.

O kolik peněz narostou po lednovém zvýšení životního minima dávky sociální potřebnosti a dávky státní sociální podpory jste se mohli dozvědět z článku Na sociálních dávkách dostaneme v roce 2005 víc. Podívejme se, jak změny ovlivní další dávky.

Příspěvek při péči o blízkou nebo jinou osobu

Tato dávka je určena lidem, kteří se starají o své zdravotně postižené děti, rodiče či další blízké osoby, získat ji lze na sociálních odborech městských úřadů a úřadů městských obvodů. Více informací o podmínkách pro nárok na tuto dávku se dozvíte v článku Jak zvládnout péči o příbuzné.

S novým rokem 2005 se dávka zvyšuje následovně:

  • péče o 1 osobu - zvyšuje se z 3 712 Kč na 3 776 Kč, tj. o 64 Kč měsíčně,
  • péče o 2 a více osob - zvyšuje se z 6 380 Kč na 6 490 Kč, tj. o 110 Kč měsíčně.

Současně se zvyšuje i hranice, kterou si člověk pečující o svého blízkého může přivydělat, aniž by ztratil nárok na tento příspěvek; konkrétně z částky 3 480 Kč na 3 540 Kč čistého měsíčně, tj. o 60 Kč. Pro měsíce, ve kterých příjem člověka pečujícího o blízkou nebo jinou osobu tuto hranici překročí, pak příspěvek samozřejmě nenáleží.

Dávky z úřadu práce

Životní minimum

Vývoj částek životního minima až do současné podoby najdete na tomto místě.

Zvýšení životního minima se přímo dotýká také oblasti podpor z Úřadů práce, které jsou poskytovány nezaměstnaným. Především dochází ke zvýšení maximální podpory, tj. částky, kterou může podpora dosahovat maximálně, a to z 10 250 Kč na 10 750 Kč měsíčně. Také podpora při rekvalifikaci má svoji maximální výši, která se nyní vzrostla z 11 480 Kč na 12 040 Kč.

V některých případech se podpora v nezaměstnanosti či podpora při rekvalifikaci vypočítává přímo z životního minima, zejména když:

  1. žadatel splnil potřebnou dobu zaměstnání (1 rok v posledních 3 letech) a jako poslední zaměstnání (to, ze kterého se vypočítává podpora) je u něj doba vojenské služby, doba pobírání plného invalidního důchodu či doba péče o dítě do 4 let, o zdravotně postižené dítě do 18 let nebo doba péče o bezmocnou blízkou osobu,
  2. u žadatele nelze stanovit vyměřovací základ nebo výdělek, ze kterého se podpora počítá nebo tyto údaje nemůže zaměstnavatel ne svoji vinou doložit

V těchto případech se pak podpora počítá z částky životního minima pro jednotlivce, tj. z
4 300 Kč. V prvních 3 měsících je to 2 150 Kč (předtím 2 050 Kč) a po zbývající dobu pak
1 935 Kč (předtím 1 845 Kč). Podpora při rekvalifikaci nyní v těchto případech dosahuje
2 580 Kč (původně 2 460 Kč) měsíčně.

Výpočet exekučních srážek

Spočítejte si to!

Chcete vědět, jaké výše dosahuje vaše životní minimum?

Náleží vám příspěvek na bydlení? Pokud ano, v jaké výši?

Máte nárok na přídavek na dítě? Kolik peněz můžete dostat?

Náleží vám sociální příplatek? Odpoví vám naše kalkulačka!

Chcete vědět, jakou budete pobírat nemocenskou? Naše kalkulačka je zde!

V neposlední řadě je třeba také počítat se zvýšením základních částek, které nesmí být podle ustanovení občanského soudního řádu povinnému sraženy ze mzdy či jiného příjmu, pokud je na něj uvalena exekuce. Tato částka, která se odpočítává na osobu povinného, se od ledna 2005 zvyšuje z 2 542 Kč na 2 666 Kč. Na manželku a další osoby, které je povinen vyživovat, se mu pak nově odpočítává částka 1 075 Kč místo původních 1 025 Kč.

Samotný průběh výpočtu srážek se provádí tak, že se z příjmu povinného odečtou tyto položky a z výsledné částky se pak srazí 1/3 na běžné pohledávky a 2/3 na pohledávky přednostní (především výživné).
Pokud po odpočtení základních částek převyšuje zůstatek mzdy částku 6 450 Kč (původně 6 150 Kč), srazí se přebytek nad tuto částku bez omezení.

Jak je vidět, životní minimum zasahuje do nejrůznějších oblastí sociálního zabezpečení, ba i do občanského práva. Protože jeho zvýšení nebylo významné, je i růst následných dávek spíše symbolický. Přesto je možné říct, že i toto malé zvýšení je pořád zvýšením.

Co si o tom myslíte vy?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-134
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Společně zdanit, či spolupracovat?

17. 1. 2005 | Kateřina Havlíčková

Společně zdanit, či spolupracovat?

Rodiny s dětmi, kde je alespoň jeden z manželů osobou samostatně výdělečně činnou, mají nově o jedno rozhodování navíc: zvolit možnost společného zdanění, nebo být spolupracujícími... celý článek

Podnikatelé, děti, daně a rok 2005

6. 1. 2005 | Kateřina Havlíčková

Podnikatelé, děti, daně a rok 2005

Také na osoby samostatně výdělečně činné coby poplatníky s dětmi naši zákonodárci mysleli, připravili pro ně ovšem několik odlišností (všechno lze propočítat na naší kalkulačce). Další... celý článek

Jak zvládnout péči o příbuzné

2. 4. 2004 | Ludmila Řezníčková | 4 komentáře

Jak zvládnout péči o příbuzné

Jak naše společnost pečuje o své zdravotně postižené a handicapované členy? V domácím prostředí se zejména starší občané cítí nejlépe a před ústavní by dali přednost péči svých blízkých.... celý článek

Jak uživit potomky

5. 3. 2004 | Ludmila Řezníčková

Jak uživit potomky

Napjatý rodinný rozpočet mohou vylepšit přídavky na děti. Máte na ně nárok? Jak o ně požádat? A kolik peněz vám vlastně náleží?

Partners Financial Services