Jaké by Salieri platil daně?

Jaké by Salieri platil daně?
Naše zdanění je progresivní. Ovšem progresivní z hlediska času, ani ne tak z hlediska výše platu. Čím déle vyděláváme v podstatě průměrně totéž, tím více a více platíme.

Génius průměrnosti tereziánské doby Antonio Salieri ve strhujícím Formanově oscarovém dramatu Amadeus říká: "Promluvím za všechny průměrné na světě, já jsem jejich šampión, jejich svatý patron." Nezapomenutelná scéna.
Průměrnost má tisíce podob a vždy si ví rady, jak do svých útrob vtáhnout další milióny obyčejných, pro které nachystala roucho neviditelnosti. Je však toto roucho hedvábné, nebo tíží jako kámen? Patří průměrnosti chvála, nebo prokletí?

Chvála průměrnosti

Odpověď závisí na konkrétní situaci. Pohlédneme-li na průměrnost z hlediska mzdového, nevypadá to, že by právě průměrná mzda měla být prokletím. Ten, jehož výdělek se kolem průměrné mzdy (dnes zhruba 17 tisíc Kč měsíčně) pohybuje, si může s jistým uspokojením říci, že těch, kteří vydělávají méně než on, jsou přibližně dvě třetiny. Naopak těch, kteří vydělávají více než on, je třetina jenom jedna. Pokud ho skutečně potěší to, že v patrech pod sebou ponechal plné dvě třetiny zaměstnanců a jejich mezd, pak budiž průměrnosti chvála.
Příjemce průměrné mzdy je ovšem také daňovým poplatníkem. Pokud by chtěl chválit průměrnost i jako daňový poplatník, narazí mezi sobě rovnými na ostrý nesouhlas. Proč to? Oč je odpověď prostší, o to více je šokující.

Daně? Průměrní jsou biti.

Chcete poradit, jak vyzrát na daně? 

Poskytneme vám daňové formuláře, pomůžeme daň správně vypočítat, odvést a přitom finančně vykrvácet co nejméně. Čtěte!
Stáhněte si daňový formulář typu A a formulář typu B včetně pokynů k jejich vyplnění. 

Vezmeme-li si totiž tužku a papír a trochu si s daněmi placenými z průměrných mezd pohrajeme, dojdeme k ne příliš povzbudivému zjištění. Průměrní v porovnání s nad- a podprůměrnými trpí nejvíce dynamikou daňové zátěže, tedy tím růstem daní, jak nám jej nachystalo právě uplynulé desetiletí českého státu. Průměrní přitom nemají tak nízké příjmy, aby dostávali sociální dávky, a ani tak vysoké příjmy, aby mohli žít jinak než v podstatě z ruky do úst. Průměrnosti (rozuměj průměrné mzdě z pohledu daňové zátěže) tedy běda.
Vskutku. Od roku 1993 dodnes se průměrná mzda zvýšila o téměř 200 %, tedy téměř třikrát (v roce 1993 činila měsíčně 5 817 Kč, v roce 2003 zhruba 17 tisíc). Ovšem daň z této dvanáctkrát do roka pobírané průměrné měsíční mzdy, propočítáno pro ženatého zaměstnance s jedním nezaopatřeným dítětem (což je v Česku typická situace) a bez dalších vedlejších příjmů, se za stejné období 1993 - 2003 zvýšila o plných 500 %, tedy vlastně šestkrát! Tudíž průměrné platy rostly po dobu deseti českých let dvakrát pomaleji než daně z nich! Zoufalé zjištění.

Co ti bohatší?

Jen trochu jinak je tomu u vyšších mezd. Trojnásobek průměrné mzdy, tedy zhruba 51 tisíc korun měsíčně (více vydělává už jen asi 1,5 procenta z nás), nevedl ve zdanění za posledních deset let k šestinásobnému růstu, ale zhruba "jen" k pětinásobku (daně tak vzrostly o 400 %). Vyšší plat nás tedy dokonce přivede k o něco pomalejšímu růstu daní. Ejhle! Naše zdanění je tudíž progresívní. Avšak jaký div: progresívní je z hlediska času, a jak vidno, ani ne tak z hlediska výše platu. Čím déle vyděláváš v podstatě průměrně totéž, tím více a více platíš. Vskutku zajímavá logika.

Až tedy v těchto dnech poneseme svá daňová přiznání na příslušné berňáky, mohou si třeba Mozartovo Requiem ti průměrní z nás nechat zahrát jako hudební doprovod na cestu. Mozartova genialita by našim daňotvůrcům mohla asi leccos závidět.

Autoři jsou děkanem a proděkankou Fakulty informatiky a statistiky VŠE Praha

Převzato z Hospodářských novin ze dne 17.3. 2004.

Co říkáte výše uvedeným propočtům? Připadá vám to normální? Pokud ne, jak byste vylepšili naši daňovou soustavu?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 3. 2004 12:41, C.Q.Lafayette

Proboha! Proč by nebyla schopna uživit náš stát?!

Zobrazit celé vlákno

+13
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Odpočítáváme daňový silvestr 2003

2. 3. 2004 | Simona Ely Plischke

Odpočítáváme daňový silvestr 2003

Poslední březen je každoročním "šibeničním" termínem pro podání přiznání k dani z příjmu fyzických osob i pro samotnou platbu. Poskytneme vám daňové formuláře, pomůžeme daň správně... celý článek

Dorazí vaše peníze na finanční úřad?

2. 3. 2004 | Simona Ely Plischke

Dorazí vaše peníze na finanční úřad?

Drobná chyba v údajích při platbě daně může vést k sankcím vyplývajícím z jejího pozdního odvodu. Připravili jsme pro vás podrobný návod pro poukazování peněz finančnímu úřadu, který... celý článek

Připraví vás pojišťovna v dobré víře o 11 tisíc?

11. 2. 2004 | Simona Ely Plischke

Připraví vás pojišťovna v dobré víře o 11 tisíc?

Nejednotný postup pojišťoven ve vystavování potvrzení pro daňový odpočet rozlousklo ministerstvo financí novým zákonem. Dvě změněná slova vnesla do problému jasno, některé pojištěné... celý článek

Nová sociální politika na scéně

15. 1. 2004 | Petra Termerová

Nová sociální politika na scéně

Víte, jaké dávky budete nově dostávat v případě nemoci či kolik si budete moci přivydělat na mateřské dovolené? O tom, jak se reforma veřejných financí v sociální oblasti dotkne vaší... celý článek

Nový rok s novými daněmi

6. 1. 2004 | Tereza Košťáková | 1 komentář

Nový rok s novými daněmi

Nový rok s sebou už tradičně přináší kromě jiného i změny v daňové oblasti. Co nového si pro nás letos připravil stát u daně z přidané hodnoty, daně z příjmu, spotřební daně a majetkových... celý článek

Partners Financial Services