Levné nákupy v Polsku nekončí. Nulová DPH na potraviny zůstane

Jana Divinová | rubrika: Aktuality | 5. 12. 2022
Levné nákupy v Polsku nekončí. Nulová DPH na potraviny zůstane

Zdroj: Kamil Zajaczkowski / Shutterstock

Nulová daň z přidané hodnoty (DPH) na základní potraviny, kterou Polsko zavedlo na začátku letošního roku, bude pokračovat až do konce června 2023. Nařízení už podepsala ministryně financí Magdalena Rzeczkowska. V závěru minulého týdne o tom informovala polská vláda.

„Prodlužujeme aplikaci nulové sazby DPH na potraviny. Stejně jako nyní bude sazba platit pro základní potravinářské výrobky, jako je ovoce, zelenina, maso, mléčné výrobky a výrobky z obilovin,“ uvedla Rzeczkowska.

Pokud by k prodloužení nedošlo, daň na základní potraviny by se začátkem roku automaticky zvýšila na pět procent a řada produktů pravděpodobně zdražila. Nyní mají Poláci – ale i Češi, kteří do Polska za levnějšími potravinami jezdí – jistotu, že k tomu minimálně kvůli dani nedojde.

Jak řekl polský premiér Mateusz Morawiecki pro Reuters, opatření má Polsko stát kolem osmi miliard zlotých (zhruba 41,5 miliardy korun). S odkazem na propočty ekonomů dodal, že tento krok patří k těm, které snížily maximální vrchol inflace o tři až čtyři procentní body. Polská inflace by tedy bez zásahů vlády podle polského premiéra byla 21–22 procent, a ne mezi 17 a 18 procenty.

Do Česka míří nové značky

Utrácet můžete i doma! Projděte si galerii módních i nemódních značek, které se letos rozhodly zkusit štěstí v Česku a otevřely tu svoje obchody a provozovny.

Popisky fotek a jejich autory najdete uvnitř galerie.

„Protiinflační štít“ Polsko zavedlo v únoru s platností do 31. července 2022. Později prodloužilo platnost opatření do konce roku, a nyní tedy nastavuje další půlrok.

Jeho součástí není jen nulová DPH na základní potravinářské výrobky, ale také na elektřinu a teplo, zemní plyn, některá motorová paliva, hnojiva a zemědělské vstupy. Příští rok se ale bude muset u většiny položek vrátit k vyšším daním. Podle Evropské komise není snížení na nulu v souladu s pravidly. Výjimku Brusel povolil jenom u základních potravin.

„Dokud to bude možné a ze strany Evropské komise nebude odpor, nulové sazby DPH na potraviny zachováme. Budeme se snažit zachovat alespoň tato snížení DPH a všechna ostatní budeme amortizovat jiným mechanismem,“ řekl na tiskové konferenci premiér Mateusz Morawiecki.

Jana Divinová

Autor článku Jana Divinová

Vystudovala ekonomii a management na Vysoké škole báňské. V redakci NextPage Media působí od podzimu 2021, předtím pracovala v MF Dnes a iDnes.cz. Volný čas tráví nejraději s rodinou a přáteli. Miluje přírodu, cestování a... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+40
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Odeslání přes Balíkovnu jen za 30 Kč. Pošta láká na slevu

3. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Odeslání přes Balíkovnu jen za 30 Kč. Pošta láká na slevu

Po celý duben mohou lidé odesílat zásilky přes službu „Balíkovna na adresu“ jen za 30 korun. Standardní cena je 109 korun pro registrované a 119 korun pro neregistrované uživatele.Speciální... celý článek

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

4. 3. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

Za vyzkoušení účtu nabízejí peníze zdarma. A kromě toho třeba poznáte, že jiná banka je lepší než ta vaše. Koneckonců víc účtů v různých bankách se může hodit vždycky. Kam se teď podívat,... celý článek

Rekordní pokuta pro Elektrolux. Diktoval prodejcům ceny

13. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Rekordní pokuta pro Elektrolux. Diktoval prodejcům ceny

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže vyměřil výrobci elektroniky Electrolux rekordní pokutu 125 milionů korun za dlouholeté protisoutěžní jednání. Firma pochybení přiznala a nepodala... celý článek

Řetězce zkoušejí, co jim projde, říká právnička o kouzlení se slevami

8. 2. 2024 | Pavla Adamcová

Řetězce zkoušejí, co jim projde, říká právnička o kouzlení se slevami

Řada obchodníků stále nepočítá slevy tak, jak by podle už rok platných unijních pravidel měla. Cenovkami často matou zákazníky. „Ta vynalézavost je neuvěřitelná,“ říká v rozhovoru Veronika... celý článek