Kupony pro nákup v Albertu? Pozor na nový podvod

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 27. 10. 2020 | 1 komentář
Kupony pro nákup v Albertu? Pozor na nový podvod
Podvodná zpráva.
Zdroj: Avast

Aplikacemi WhatsApp a Messenger se šíří nová phishingová zpráva, která uživatelům nabízí elektronické kupóny v hodnotě 3000 korun od supermarketů Albert. Upozornila na to společnost Avast, specializující se zabezpečení soukromí na internetu.

Součástí zprávy je odkaz, který uživatele odkáže na podvodnou stránku. Ta je následně vybízí k zadání osobních informací včetně údajů platební karty a k dalšímu sdílení zprávy. Lidé by proto na odkazy v pochybných zprávách neměli klikat a především nezadávat žádné citlivé informace, upozorňují analytici společnosti Avast.

Falešná zpráva tvrdí, že supermarkety Albert se rozhodly lidem plošně rozdávat elektronické kupóny v hodnotě 3000 Kč. Stačí jen kliknout na odkaz a zadat své osobní údaje. Podvodníci pak nabádají uživatele, aby zprávu rozeslali přátelům a rodině – což pak na dalšího příjemce působí důvěryhodně.

Ukázka podvodné zprávy. Zdroj: Avast

Co dělat, když už jste se nechali nachytat a zadali osobní údaj?

První věc, kterou byste podle Avastu v takové situaci měli udělat, je zablokovat svou platební kartu. Kontaktujte svoji banku a vysvětlete vaši situaci. Pak se zaměřte na zbytek údajů, které jste kyberzločincům předali.

„Většina uživatelů používá stejné heslo a e-mail na několika platformách zároveň. My víme, že to není ideální, a vy to víte asi také. Pokud do této skupiny spadáte, své heslo si okamžitě změňte. První, co kyberzločinec udělá, je, že kromě vaší primární e-mailové adresy a hesla k ní zkusí i další účty, na kterých byste mohli toto heslo a e-mail používat,“ připomínají analytici Avastu.

Bohužel už neuděláte nic s tím, že jste neznámým zločincům předali svou e-mailovou adresu a jméno. Je tedy možné, že se ve vaší schránce objeví různé podvodné e-maily.

Ukázka podvodné zprávy. Zdroj: Avast

Jak poznat podvod na první dobrou?

„Všímejte si tónu zprávy a mějte se na pozoru před gramatickými a pravopisnými chybami. Pokud zpráva naznačuje časovou omezenost nabídky nebo jen určitý (obvykle nízký) počet kupónů, je něco špatně. Obsahuje navíc gramatické nebo pravopisné chyby? V tom případě rozhodně nejde o skutečnou nabídku,“ zdůrazňují experti Avastu.

Zaměřte se na odkazy a neklikejte na ně, pokud si jimi nejste opravdu jistí. I v případě zprávy od podvodníka vydávajícího se za supermarket Albert můžeme vidět, že odkaz nepůsobí věrohodně. Zpráva odkazuje na web albert.superma.cc. To není adresa, na kterou by věrohodná společnost odkazovala. Majitele domény byste museli hledat až v Panamě.

Pokud vám zpráva přišla od přítele, zeptejte se ho, odkud se o nabídce dozvěděl. Dostal svůj kupón zdarma? Kam odkaz vede? Bude po vás chtít vyplnit vaše osobní údaje? V takovém případě jde nejspíš o podvod. Abyste měli jistotu, kontaktujte samotný zdroj zprávy, tedy v tomto případě zákaznickou podporu supermarketů Albert. O podvodu buď vůbec nebudou vědět, nebo vám potvrdí, že se skutečně o podvod jedná a doporučí vám, abyste jej ignorovali,“ dodávají experti na internetovou bezpečnost.

Od podvodů se distancují i zástupci řetězce. „Za poslední dobu evidujeme již několik případů podvodných mailů, stránek a reklam, které se vydávají za společnost Albert. Všechny nabízejí výhru, ať již ve formě poukázky nebo kuponu. Upozorňujeme zákazníky, aby na takové výzvy nereagovali, neodpovídali a nepokoušeli se spustit komunikační dialog! Jedná se o zneužití ochranné známky,“ píše Albert na své oficiální stránce.


Pozor!

Zdroj: Shutterstock

Proč jsou podvodné e-maily tak hloupé?

Hledají hlupáky, vysvětluje Lukáš Kovanda.

Jednodušší je prostě napsat tak ubohý mail, že na něj skočí jen skutečný trouba. Takový, u kterého už tedy existuje opravdu významná pravděpodobnost, že projde i dalšími koly komunikace a o své peníze se nakonec připravit nechá. Čtěte víc!

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Odeslání přes Balíkovnu jen za 30 Kč. Pošta láká na slevu

3. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Odeslání přes Balíkovnu jen za 30 Kč. Pošta láká na slevu

Po celý duben mohou lidé odesílat zásilky přes službu „Balíkovna na adresu“ jen za 30 korun. Standardní cena je 109 korun pro registrované a 119 korun pro neregistrované uživatele.Speciální... celý článek

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

4. 3. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

Za vyzkoušení účtu nabízejí peníze zdarma. A kromě toho třeba poznáte, že jiná banka je lepší než ta vaše. Koneckonců víc účtů v různých bankách se může hodit vždycky. Kam se teď podívat,... celý článek

Rekordní pokuta pro Elektrolux. Diktoval prodejcům ceny

13. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Rekordní pokuta pro Elektrolux. Diktoval prodejcům ceny

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže vyměřil výrobci elektroniky Electrolux rekordní pokutu 125 milionů korun za dlouholeté protisoutěžní jednání. Firma pochybení přiznala a nepodala... celý článek

Řetězce zkoušejí, co jim projde, říká právnička o kouzlení se slevami

8. 2. 2024 | Pavla Adamcová

Řetězce zkoušejí, co jim projde, říká právnička o kouzlení se slevami

Řada obchodníků stále nepočítá slevy tak, jak by podle už rok platných unijních pravidel měla. Cenovkami často matou zákazníky. „Ta vynalézavost je neuvěřitelná,“ říká v rozhovoru Veronika... celý článek