Několik tipů, jak ušetřit v roce 2016. Začněte ihned!

PR článek | rubrika: FINEXPO | 11. 1. 2016 | 1 komentář
Vánoční svátky se jako velká rozpočtová vichřice opět prohnaly Českou republikou a je na čase sčítat škody. Nejedná se úplně o to, co by chtěli lidé po Štědrém večeru slyšet, ale čísla jsou neúprosná. Češi si v roce 2015 půjčili na vánoční dárky opět o něco více peněz než loni. I proto se vždy hodí několik tipů, jak se efektivně nachystat na ty další.
Několik tipů, jak ušetřit v roce 2016. Začněte ihned!

Komerční spolupráce

Průměrná výše vánoční půjčky, obvykle úročené nadprůměrným úrokem, je 7869 korun. A pokud se i nadále budeme držet průměrů a statistik vyjde nám, že výdaje na tento jeden den v roce lidé splácejí 15 měsíců.

Do dalších Vánoc ale logicky tolik času nezbývá. I v případě, že stihnete celu částku do roka splatit, je třeba financovat další Vánoce. Zas a znovu. Půjčka je ale pouze krátkodobé řešení a vyvarovat se jí obvykle znamená dlouhodobé snažení. Pojďte si s námi projít několik tipů, jak efektivně šetřit a nakupovat během celého roku, abyste do této „dluhové pasti“ vůbec nemuseli spadnout.

1. Výhodné internetové nákupy se SlevoveKody.com

Možností jak získat slevu nebo další zvýhodnění během celého roku je mnoho. Vyplatí se třeba využívat aktuální slevy a slevové kódy jednotlivých internetových obchodů. Na jednom nákupu pak můžete ušetřit několik desítek, ale i tisíce korun. Záleží na tom, o jaký sortiment máte zájem. Stačí si jen vybrat tu nejvhodnější nabídku.

Zvýšený zájem o slevy v čase Vánoc potvrzují také statistiky jedničky mezi poskytovateli těchto nabídek v Česku, portálu Slevovekody.com, který pro vás každý den vybírá ty nejlepší slevy a slevové kódy z českých i zahraničních obchodů. Zákazníci zde po celý rok využívají slevové kódy na elektroniku nebo třeba slevy do internetové lékarny. V roce 2015 finalizovali téměř 300 tisíc objednávek v celkově hodnotě 300 millionů korun. Počínaje, už i u nás popularním, Black Friday na konci listopadu až do Vánoc, je ale počet návštěv až třínásobný oproti průměru. 

2. Posviťte si na své smlouvy a výdaje

Ačkoliv se Češi v posledních dekádách učí lepší finanční gramotnosti, stále platí, že jsme konzervativní a jen neradi děláme aktivní změny. Není tedy na škodu čas od času probrat své smlouvy na energie, pojištění nebo operátora, a zeptat se – Opravdu nemohu platit méně?

Nejvýraznějšími výdaji jsou pro domácnosti hypotéky a výdaje za energie. Zaměřte se na ně tedy jako první. Situace i konkurence na trhu se stále mění a vždy je zde pravděpodobnost, že lze získat lepší podmínky. Je přece škoda platit zbytečně jen proto, že jste se o to nezajímali.

3. Rozprostřete výdaje do celého roku

Ačkoliv jsme kreativní národ, stálice pod stromečkem jsou stále stejné. Mezi movitými dárky vítězí elektronika, šperky, parfémy a knihy. Mezi darovanými zážitky se jedná zejména o poukazy na dovolenou, na wellness pobyty i na dobré jídlo. Když tedy pomineme nejnovější mobilní telefony a podobné, jedná se o věci, které lze shánět a střádat již během celého roku. Ušetřete si každé dva měsíce na jeden tento dárek a vyhněte se velkým nárazovým výdajům i stresu na konci roku.

4. Stanovte si rozpočet

Neutrácejte bezhlavě. Ještě před výběrem samotných dárků je dobré si přesně stanovit, kolik si vlastně můžete dovolit utratit. Dalším významným atributem je určit za koho a dárky přizpůsobit právě této částce. Nezřídka se totiž stává, že výsledné výdaje jsou především součtem počtu obdarovaných a našich emocí. Rozdělte si tedy výdaje podle toho, co dotyčný skutečně potřebuje a kolik do něj můžeme investovat. Vždy je dobré vědět dopředu, kolik utratíme a snažit se tento plán nepřekročit.

5. Sledujte poměr cena/výkon

Jednoduché pravidlo, které se dá aplikovat ve všech sférách našich nákupů, ať už se jedná o potraviny nebo o jakékoliv jiné zboží. Každý z nás může při troše snahy u nákupu postupovat racionálně. Zajímejte se, kde platíte za skutečný užitek a kde například hlavně za značku, porovnávejte kvantitu i kvalitu a dlouhodobě můžete ušetřit výrazné částky. Je nezbytné, abyste si z tohoto pravidla vytvořili jakýsi automatický návyk, který dokážete dodržovat. Vybírání zboží pak určitě zabere více času a energie, ale určitě to stojí za to.

Pokud se vám ani přesto nepovede půjčení peněz vyhnout, máme pro vás bonusové doporučení – za vánoční nákupy plaťte kartou a využijte dostupných nabídek bank na kontokorent, tedy povolenému přečerpání účtu. Vyhnete se tak vysokým úrokům a při rychlém splacení v tzv. bezúročném období, dokonce nezaplatíte žádné peníze navíc.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

4. 3. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

Za vyzkoušení účtu nabízejí peníze zdarma. A kromě toho třeba poznáte, že jiná banka je lepší než ta vaše. Koneckonců víc účtů v různých bankách se může hodit vždycky. Kam se teď podívat,... celý článek

Rekordní pokuta pro Elektrolux. Diktoval prodejcům ceny

13. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Rekordní pokuta pro Elektrolux. Diktoval prodejcům ceny

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže vyměřil výrobci elektroniky Electrolux rekordní pokutu 125 milionů korun za dlouholeté protisoutěžní jednání. Firma pochybení přiznala a nepodala... celý článek

Řetězce zkoušejí, co jim projde, říká právnička o kouzlení se slevami

8. 2. 2024 | Pavla Adamcová

Řetězce zkoušejí, co jim projde, říká právnička o kouzlení se slevami

Řada obchodníků stále nepočítá slevy tak, jak by podle už rok platných unijních pravidel měla. Cenovkami často matou zákazníky. „Ta vynalézavost je neuvěřitelná,“ říká v rozhovoru Veronika... celý článek

Banky rozdají tisíce, startují nové akce pro klienty

6. 2. 2024 | Petr Kučera

Banky rozdají tisíce, startují nové akce pro klienty

Raiffeisenbank, Creditas, ČSOB, UniCredit a Skip Pay lákají na odměny za aktivní využívání služeb nebo sjednání nového účtu. Některé odměny získá každý při splnění podmínek, u jiných... celý článek

Rok bez falešných slev? Některé řetězce dál matou zákazníky

2. 2. 2024 | Pavla Adamcová | 5 komentářů

Rok bez falešných slev? Některé řetězce dál matou zákazníky

Novela spotřebitelského zákona platí v Česku už déle než rok. Prošli jsme, jak vypadají cenovky řetězců. Ukázalo se, že kouzlení se slevami nezmizelo, řada obchodníků si nová pravidla... celý článek

Partners Financial Services