Přihlaste se o přeplatek na silniční dani. Zbývá přes 1,5 miliardy

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 20. 9. 2022
Přihlaste se o přeplatek na silniční dani. Zbývá přes 1,5 miliardy

Zdroj: Shutterstock

Podnikatelé a firmy mají na daňových účtech celkový přeplatek ve výši 1,5 miliardy, který vznikl z uhrazených záloh na silniční daň. Ty byly v průběhu roku 2022 zrušeny. Finanční správa proto podnikatele upozorňuje, aby si zkontrolovali stav svých daňových účtů a případně zažádali o vrácení přeplatku či o jeho převedení na jinou daň.

„Finanční správa upozorňuje poplatníky silniční daně, kteří zaplatili zálohy na rok 2022, že tyto zálohy byly novelou zákona o dani silniční od 1. 1. 2022 zrušeny. U současných i bývalých poplatníků této daně eviduje Finanční správa na osobních daňových účtech velké množství přeplatků nejen z letošního roku, ale i z minulosti,“ uvádí Lukáš Heřtus z tiskového oddělení Generálního finančního ředitelství.

Od roku 2022 byla u osobních automobilů, autobusů a nákladních aut do 12 tun silniční daň zrušena. Vláda tak učinila v rámci balíčku, kterým se snaží pomoci proti vysokým cenám pohonných hmot. Ke zrušení došlo až v průběhu roku 2022 - ale zpětně, takže změny platí už od začátku roku 2022. Novela zákona zároveň zrušila zálohy u všech poplatníků silniční daně.

„Přeplatky na dani silniční mohou být vráceny na základě podané žádosti o vrácení přeplatku u svého místně příslušného správce daně. Nelze ale zažádat prostřednictvím obyčejného e-mailu,“ říká Jan Ronovský, zástupce generálního ředitele Finanční správy.

Žádost o vrácení přeplatku lze vytvořit ve webové aplikaci Finanční správy a následně ji odeslat na finanční úřad poštou, přes datovou schránku nebo třeba přes Online finanční úřad na webu Mojedaně.cz. Tam zjistíte i to, zda máte přeplatek na zálohách.

„Na vyřízení žádosti má správce daně 30 dní. Pokud si poplatník o přeplatek sám nepožádá, stává se přeplatek po šesti letech od konce roku, ve kterém vznikl, příjmem státu a poplatníkovi nárok na jeho vrácení zaniká,“ dodává Heřtus.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Přihlaste se o přeplatek na silniční dani. Zbývá přes 600 milionů

24. 10. 2023 | redakce Peníze.CZ

Přihlaste se o přeplatek na silniční dani. Zbývá přes 600 milionů

Podnikatelé a firmy mají na daňových účtech celkový přeplatek ve výši 635 milionů, který vznikl z uhrazených záloh na silniční daň. Ty byly v průběhu roku 2022 zrušeny. Finanční správa... celý článek

Zrušení silniční daně je definitivní, schválili ho senátoři

18. 5. 2022 | Jiří Hovorka | 4 komentáře

Zrušení silniční daně je definitivní, schválili ho senátoři

Zrušení silniční daně u osobních automobilů, autobusů a nákladních aut do 12 tun definitivně prošlo, když ho dnes schválili senátoři. Například u osobních aut jde o úsporu v řádech... celý článek

Benzin a nafta mají zlevnit, vláda schválila balíček

7. 4. 2022 | redakce Peníze.CZ | 15 komentářů

Benzin a nafta mají zlevnit, vláda schválila balíček

Vláda podpořila balíček opatření, která reagují na rekordně vysoké ceny pohonných hmot v důsledku ruského útoku na Ukrajinu a situace na světových trzích. „Pomůže to všem občanům, kteří... celý článek

Týká se vás silniční daň? Přiznání se blíží

18. 1. 2022 | redakce Peníze.CZ

Týká se vás silniční daň? Přiznání se blíží

Daňové přiznání k silniční dani za rok 2021 je potřeba podat nejpozději v pondělí 31. ledna. Kdo musí platit silniční daň a jaká jsou další pravidla? Tady je aktuální přehled a kalkulačka. celý článek

Přiznání k dani z nemovitostí stačí později. Odkládá se i silniční

7. 1. 2021 | Jiří Hovorka | 5 komentářů

Přiznání k dani z nemovitostí stačí později. Odkládá se i silniční

Na přiznání k dani z nemovitých věcí a silniční dani letos máte čas až do začátku dubna. Ministerstvo financí dnes informovalo o mimořádném posunutí termínu o dva měsíce. Slibuje si... celý článek