2019. Výpočet silniční daně. A návod, jak na daňové přiznání

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 7. 1. 2019 | 3 komentáře
Kdo platí silniční daň a kdo ne? Jak je vysoká? Máme pro vás kalkulačku, formuláře daňového přiznání i přehled pravidel. Nezaspěte, daňové přiznání k silniční dani za loňský rok se podává do konce ledna.
2019. Výpočet silniční daně. A návod, jak na daňové přiznání

Silniční daň musí přiznávat a platit každý, kdo využívá auto k samostatné výdělečné činnosti, nezávisle na tom, jestli je auto zahrnuté v obchodním majetku, i na tom, jak podnikatel uplatňuje výdaje. A také každý provozovatel velkého nákladního vozu.

K platbě daně se musíte registrovat, jakmile vám povinnost odvádět daň vznikne – čas na podání přihlášky je do nejbližšího termínu splatnosti daně; přesná data uvádíme níž.

Když vám povinnost hradit daň odpadne, typicky auto přestanete využívat k podnikání, registraci zrušíte. Potřebné formuláře nabízíme ke stažení v boxu.

Daňové přiznání k silniční dani za rok 2018 se podává do konce ledna 2019. Do stejného data je třeba doplatit nedoplatky za loňský rok.

Pozor, daňové přiznání podáváte, i když je auto, které používáte k podnikání, od silniční daně osvobozené. Pokud ale jde o auto, které není předmětem silniční daně, daňové přiznání nepodáváte.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Vozidla osvobozená od daně

Od silniční daně jsou osvobozená například zametací vozidla, značkovače silnic, požární vozidla využívaná hasiči, vozidla provozovaná ozbrojenými silami, civilní obranou, bezpečnostními sbory, vozidla zabezpečující linkovou osobní vnitrostátní dopravu (pokud ujedou pro tento účel víc než osmdesát procent kilometrů) nebo vozidla zpravidla s méně než čtyřmi koly zapsaná v technickém průkazu jako vozidla kategorie L a jejich přípojná vozidla. Osvobozené jsou také vozy do dvanácti tun, které jezdí na alternativní pohon – například elektřinu, LPG, CNG nebo hybridní pohon. Celý seznam osvobozených vozidel najdete v § 3 zákona o silniční dani.

Komu odevzdat peníze

Čísla účtů berňáků

Při platbě silniční daně je před číslo účtu finančního úřadu třeba přidat předčíslí: 748-. Čísla účtů pro placení silniční daně tedy vypadají následovně:  

  • Hlavní město Praha 748-77628031/0710
  • Středočeský kraj 748-77628111/0710
  • Jihočeský kraj 748-77627231/0710
  • Plzeňský kraj 748-77627311/0710
  • Karlovarský kraj 748-77629341/0710
  • Ústecký kraj 748-77621411/0710
  • Liberecký kraj 748-77628461/0710
  • Královehradecký kraj 748-77626511/0710
  • Pardubický kraj 748-77622561/0710
  • Kraj Vysočina 748-67626681/0710
  • Jihomoravský kraj 748-77628621/0710
  • Olomoucký kraj 748-47623811/0710
  • Moravskoslezský kraj 748-77621761/0710
  • Zlínský kraj 748-47620661/0710
  • Specializovaný FÚ 748-77620021/0710

Která vozidla jsou předmětem daně

Předmětem silniční daně jsou silniční motorová vozidla a jejich přípojná vozidla registrovaná a provozovaná v Česku. Kompletní výčet vozidel, která jsou předmětem silniční daně, je uvedený v § 2 zákona o silniční dani.

Na stejném místě je seznam vozidel, která předmětem silniční daně nejsou. Jde například o samojízdné pracovní stroje, traktory a jejich přípojná vozidla, speciální pásové automobily a vozidla, kterým byla přidělená zvláštní registrační značka.

Z vozů registrovaných v cizině, ale provozovaných v Česku u nás silniční daň neplatíte ani kvůli nim nepodáváte daňové přiznání. To samé platí pro vozidla registrovaná u nás, ale provozovaná v zahraničí.

Silniční daň se platí za každý měsíc, kdy se auto používalo k podnikání. Nezávisle na tom, jestli se auto používá k výdělečné činnosti, se silniční daň odvádí z vozidla s nejvyšší povolenou hmotností přesahující 3,5 tuny, určeného k přepravě nákladů, které je registrované v České republice. Neplatí se jen za měsíce, ve kterých byly po celý měsíc registrační značky uložené v depozitu.

Kdo je kdo: plátce daně

Silniční daň hradí provozovatel vozidla uvedený v technickém průkaze. Když svůj vůz půjčíte někomu, kdo ho bude používat k samostatné výdělečné činnosti, musíte jako vlastník auta podat daňové přiznání a silniční daň zaplatit.

Pokud zaměstnavatel vyplácí zaměstnanci cestovní náhrady za pracovní cesty, na které zaměstnanec jezdí vlastním autem, musí zaměstnavatel hradit silniční daň i za toto auto, přestože není jeho vlastníkem ani ho neprovozuje. Zaměstnavatel v takovém případě silniční daň zaplatí za každý měsíc, kdy se konaly pracovní cesty, nebo využije denní sazbu silniční daně, která dělá 25 korun za den služební cesty. V průběhu jednoho zdaňovacího období (kalendářního roku) nesmí způsob výpočtu silniční daně měnit, na nový systém může přejít až se začátkem dalšího roku – a do jeho konce se ho pak opět musí držet.

Zálohy se platí čtyřikrát ročně

Zálohy na silniční daň se odvádějí čtyřikrát za rok, v roce 2019:

  • za leden, únor a březen do 15. dubna,
  • za duben, květen a červen do 15. července,
  • za červenec, srpen a září do 15. října,
  • za říjen a listopad do 16. prosince.

Stejné termíny platí pro registraci k silniční dani.

Klidně ale můžete celou roční zálohu zaplatit už v první platbě. Za prosinec se zálohy neodvádějí, nedoplatek za poslední měsíc roku se hradí do konce ledna – jednatřicátého už od vás musí finanční úřad peníze mít, nestačí je v tento den odeslat. Za každý měsíc, kdy jste měli povinnost z vozu odvést daň, platíte dvanáctinu roční sazby silniční daně.

Na začátku dalšího roku, nejdéle do konce ledna, se podává daňové přiznání – to stačí jednatřicátého ledna odeslat. V daňovém přiznání vyúčtujete zálohy, vypočítáte, jestli máte na silniční dani nedoplatek a kolik dělá.

Jak podat daňové přiznání: s datovkou povinně elektronicky

Daňové přiznání se odevzdává územnímu pracovišti krajského finančního úřadu, příslušnému podle sídla podnikatele (firmy), případně místa pobytu. Podat ho můžete vytištěné – osobně nebo poštou, případně elektronicky s uznávaným elektronickým podpisem nebo z datové schránky.

Kdo má datovou schránku, odevzdává daňové přiznání povinně elektronicky, stejně jako registraci k silniční dani a odhlášku od daně.

Elektronický formulář můžete vyplnit v daňovém portále Finanční správy. Pak ho vytisknete a podáte na papíře nebo odešlete elektronicky. Tištěné formuláře můžete stahovat i na Peníze.cz, najdete je v boxu.

Kolik zaplatíte. A jak na to

S výpočtem silniční daně pomůže naše kalkulačka. Vstupní údaje opište z technického průkazu.

Sazba silniční daně u osobního auta se liší podle objemu motoru. U nákladních aut rozhoduje počet náprav a součet největších povolených hmotností na nápravy.

Přesné sazby najdete v § 6 zákona o silniční dani.

Výslednou daň ovlivňuje i věk auta. Jestli od první registrace neuběhlo devět let, sazba daně se sníží o:

  • 48 procent po dobu 36 kalendářních měsíců od data první registrace,
  • 40 procent po dobu následujících dalších 36 kalendářních měsíců a
  • 25 procent po dobu následujících dalších 36 kalendářních měsíců.
  • U auta prvně registrovaného před rokem 1990 se sazba daně zvyšuje o 25 procent.

Výpočet silniční daně 2024

ccm

Další kalkulačky

Silniční daň se hradí poštovní poukázkou nebo bankovním převodem na účet příslušného krajského finančního úřadu. Čísla bankovních účtů finančních úřadů vypisujeme v boxu. Variabilním symbolem je buď vaše daňové identifikační číslo (DIČ), nebo rodné číslo, pokud DIČ nemáte.

Pokuty pro opozdilce

Když odevzdáte daňové přiznání k silniční dani pozdě, hrozí pokuta. Krátké zpoždění se ale promíjí: pokud přiznání odevzdáte nejpozději pět pracovních dnů po termínu, projde vám to bez sankce. Když se opozdíte o víc než pět pracovních dnů, dostanete za každý následující den prodlení pokutu ve výši 0,05 procenta vyměřené daně. Výši pokuty spočítá naše kalkulačka – najdete u ní i další pravidla pro výpočet finančního trestu a jeho limity.

Kalkulačka: pokuta za pozdě podané daňové přiznání

Do kdy podat daňové přiznání za rok 2020? A jak se počítají sankce, když nestihnete ani v prodlouženém termínu? Tady je podrobný přehled.

Další kalkulačky

Trest hrozí také za pozdní platbu silniční daně. Úrok z prodlení se počítá z roční výše repo sazby České národní banky (platné k prvnímu dni kalendářního pololetí, kdy jste se do prodlení dostali) navýšené o čtrnáct procent, rozpočítává se na dny. Kalkulačku úroku z prodlení i podrobnější informace o logice výpočtu nabízíme tady.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+37
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Přihlaste se o přeplatek na silniční dani. Zbývá přes 600 milionů

24. 10. 2023 | redakce Peníze.CZ

Přihlaste se o přeplatek na silniční dani. Zbývá přes 600 milionů

Podnikatelé a firmy mají na daňových účtech celkový přeplatek ve výši 635 milionů, který vznikl z uhrazených záloh na silniční daň. Ty byly v průběhu roku 2022 zrušeny. Finanční správa... celý článek

Přihlaste se o přeplatek na silniční dani. Zbývá přes 1,5 miliardy

20. 9. 2022 | Jiří Hovorka

Přihlaste se o přeplatek na silniční dani. Zbývá přes 1,5 miliardy

Podnikatelé a firmy mají na daňových účtech celkový přeplatek ve výši 1,5 miliardy, který vznikl z uhrazených záloh na silniční daň. Ty byly v průběhu roku 2022 zrušeny. Finanční správa... celý článek

Zrušení silniční daně je definitivní, schválili ho senátoři

18. 5. 2022 | Jiří Hovorka | 4 komentáře

Zrušení silniční daně je definitivní, schválili ho senátoři

Zrušení silniční daně u osobních automobilů, autobusů a nákladních aut do 12 tun definitivně prošlo, když ho dnes schválili senátoři. Například u osobních aut jde o úsporu v řádech... celý článek

Benzin a nafta mají zlevnit, vláda schválila balíček

7. 4. 2022 | redakce Peníze.CZ | 15 komentářů

Benzin a nafta mají zlevnit, vláda schválila balíček

Vláda podpořila balíček opatření, která reagují na rekordně vysoké ceny pohonných hmot v důsledku ruského útoku na Ukrajinu a situace na světových trzích. „Pomůže to všem občanům, kteří... celý článek

Týká se vás silniční daň? Přiznání se blíží

18. 1. 2022 | redakce Peníze.CZ

Týká se vás silniční daň? Přiznání se blíží

Daňové přiznání k silniční dani za rok 2021 je potřeba podat nejpozději v pondělí 31. ledna. Kdo musí platit silniční daň a jaká jsou další pravidla? Tady je aktuální přehled a kalkulačka. celý článek

Partners Financial Services