Silniční daň přiznejte do konce ledna. Formuláře a kalkulačka

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 7. 1. 2015 | 12 komentářů
Silniční daň musí platit každý, kdo využívá vozidlo k podnikání nebo jiné samostatné výdělečné činnosti. Na podání přiznání a doplacení daně za loňský rok je čas do konce ledna. Přinášíme přehled všech důležitých pravidel, ke stažení aktuální daňové formuláře a jako bonus kalkulačku, která výši daně vypočte za vás.
Silniční daň přiznejte do konce ledna. Formuláře a kalkulačka

Přiznání k silniční dani za loňský rok je třeba podat do konce ledna. Protože letos termín vychází na sobotu, prodlužuje se lhůta do pondělí druhého února. Ke stejnému termínu musíte daň doplatit. Tato lhůta platí, i když vám daňové přiznání zpracovává daňový poradce. A pozor, přiznání musíte podat i v případě, že provozujete vozidlo, které je od silniční daně osvobozené, a výsledná daň je tudíž nulová.

Nezapomeňte také, že k dani se – pokud jste ji dosud neplatili – nejdřív musíte zaregistrovat. Nový poplatník daně musí podat přihlášku k registraci k silniční dani ve lhůtě splatnosti nejbližší zálohy na daň. Všechny potřebné formuláře – tedy přihlášku k registraci i aktuální formulář daňového přiznání včetně potřebných příloh – si můžete stáhnout v boxu.

Silniční daň se hradí zálohově čtyřikrát ročně – podrobněji se ke způsobu úhrady, výši záloh i termínům jejich splatnosti dostaneme níž.

Kdo musí s finančákem komunikovat elektronicky

Každý nemá možnost volit mezi podáním daňového přiznání na papíře a elektronicky. Ten, kdo má aktivní datovou schránku, musí od letoška s finančním úřadem komunikovat – tedy v tomto případě podávat daňové přiznání i registraci k dani – elektronicky. Podrobněji jsme o novince informovali už loni:

Kdo musí silniční daň platit

Silniční daň platí firmy a podnikatelé, kteří používají vozidlo k výdělečné činnosti – předmětem daně jsou silniční motorová vozidla a jejich přípojná vozidla registrovaná a provozovaná v Česku.

Pokud je vozidlo registrované v jiném státě, ale provozujete ho v České republice (případně registrované v Česku, ale provozované jinde) není u nás předmětem silniční daně, protože nejsou splněny obě podmínky. Nemusíte kvůli němu tedy podávat daňové přiznání.

Jinak se daň platí vždycky pouze za měsíce, ve kterých se auto používalo k podnikání. Bez ohledu na to, jestli se vůz využívá k podnikání, je třeba daň platit také z vozidla s nejvyšší povolenou hmotností nad 3,5 tuny určeného k přepravě nákladů, které je registrované v České republice.

Předmětem silniční daně nejsou zákonem vymezená zvláštní vozidla – jako jsou samojízdné pracovní stroje, traktory a jejich přípojná vozidla, dále speciální pásové automobily a vozidla, kterým byla přidělena zvláštní registrační značka. (Kvůli těmto vozidlům tedy daňové přiznání podávat nemusíte.)

Od daně jsou osvobozena například zametací vozidla, značkovače silnic, požární vozidla využívaná hasiči, vozidla provozovaná ozbrojenými silami, civilní obranou, bezpečnostními sbory, vozidla zabezpečující linkovou osobní vnitrostátní dopravu (pokud ujedou pro tento účel víc než osmdesát procent kilometrů) nebo vozidla zpravidla s méně než čtyřmi koly zapsaná v technickém průkazu jako vozidla kategorie L a jejich přípojná vozidla.

Osvobozeny od daňové povinnosti jsou také vozy do dvanácti tun, které jezdí na alternativní pohon – tedy kupříkladu na elektřinu, plny LPG nebo CNG, případně na hybridní pohon.

Jak už ale bylo řečeno: i vozidla osvobozená od silniční daně se musí do daňového přiznání zanášet, a je tedy třeba kvůli nim přiznání podat.

Poplatníkem daně je v naprosté většině případů provozovatel vozidla zapsaný v technickém průkazu. Zvláštní situace nastává, když zaměstnavatel vyplácí zaměstnanci cestovní náhrady za pracovní cesty, ke kterým zaměstnanec využívá vlastní auto. Pak musí zaměstnavatel platit silniční daň i za toto auto – ačkoli sám není jeho provozovatelem. Má dvě varianty, jak daňovou povinnost splnit: buď uhradí daň za každý měsíc, ve kterém pracovní cesty probíhaly, nebo využije denní sazbu daně, tedy zaplatí dvacet pět korun za každý den služební cesty zaměstnance. Zvolený způsob úhrady daně ovšem zaměstnavatel musí u daného vozidla využívat po celé zdaňovací období – v průběhu roku ho nelze měnit.

V případě, že auto někomu půjčujete a dotyčný váš vůz využívá pro cesty ve svém podnikání, daňovou povinnost na něj přenést nemůžete, musíte jakožto vlastník za vůz zaplatit silniční daň (a tedy i podat daňové přiznání).

Kam s tím: Účty finančních úřadů

V případě platby silniční daně je před číslo účtu finančního úřadu třeba přidat předčíslí: 748-. Čísla účtů pro placení silniční daně tedy vypadají takto:  

  • Hlavní město Praha 748-77628031/0710
  • Středočeský kraj 748-77628111/0710
  • Jihočeský kraj 748-77627231/0710
  • Plzeňský kraj 748-77627311/0710
  • Karlovarský kraj 748-77629341/0710
  • Ústecký kraj 748-77621411/0710
  • Liberecký kraj 748-77628461/0710
  • Královehradecký kraj 748-77626511/0710
  • Pardubický kraj 748-77622561/0710
  • Kraj Vysočina 748-67626681/0710
  • Jihomoravský kraj 748-77628621/0710
  • Olomoucký kraj 748-47623811/0710
  • Moravskoslezský kraj 748-77621761/0710
  • Zlínský kraj 748-47620661/0710
  • Specializovaný FÚ 748-77620021/0710

Kolik na silniční dani zaplatíte

U osobních aut se sazba daně zvyšuje s vyšším objemem motoru. Například auto s objemem motoru 1500 až 2000 kubických centimetrů bude stát podnikatele na silniční dani 3000 korun. U nákladních aut se výše daně určuje podle počtu náprav a součtu největších povolených hmotností na nápravy v tunách. Nejvyšší sazba silniční daně činí 50 400 korun za rok.

Roli však ve výpočtu hraje také stáří, respektive datum první registrace, vozu. Daň si můžeme snížit u auta, od jehož první registrace k silničnímu provozu (v tuzemsku i cizině) neuběhlo devět let. Sazbu daně snížíme podle § 6 zákona o silniční dani:

  • o 48 % po dobu 36 kalendářních měsíců od data první registrace
  • o 40 % po dobu následujících dalších 36 kalendářních měsíců a
  • o 25 % po dobu následujících dalších 36 kalendářních měsíců

Sazbu naopak musíme zvýšit o 25 procent u vozidel, která byla poprvé registrována před rokem 1990.

Když zadáte potřebné vstupní údaje – vycházejte z dat ve velkém technickém průkazu – vypočte vám roční výši silniční daně naše kalkulačka.

Podrobnější informace o sazbách daně a jejím výpočtu najdete v § 5–12 zákona o dani silniční.

Výpočet silniční daně 2024

ccm

Další kalkulačky

Anketa

Startujete svůj vůz denně?

Daň se platí zálohově čtyřikrát ročně

Zálohy na silniční daň se platí čtyřikrát ročně – jsou splatné vždy k 15. dubnu (za leden, únor, březen), 15. červenci (za duben, květen, červen), 15. říjnu (za červenec srpen, září) a 15. prosinci (za říjen, listopad). Za každý měsíc, ve kterém vozidlo podléhalo daňové povinnosti, byste měli zaplatit dvanáctinu roční sazby daně. Zálohu je ale možné uhradit i v jediné platbě dopředu za celý rok už v rámci první platby.

Uhrazené zálohy později vyúčtujete v daňovém přiznání a případné nedoplatky doplatíte ve lhůtě pro jeho odevzdání – tedy letos do druhého února. Ve většině případů byste už měli doplácet jen nedoplatek za prosinec, který není zálohován.

Jak podat přiznání a daň zaplatit

Daňové přiznání se podává na příslušném územním pracovišti krajského finančního úřadu – a to podle sídla podnikatele či firmy, případně místa pobytu. Podat ho můžete buď klasicky na tištěném formuláři, osobně či poštou, nebo elektronicky datovou zprávou, která je opatřena uznávaným elektronickým podpisem nebo odeslána prostřednictvím datové schránky.

Daň je možné platit poštovní poukázkou nebo bankovním převodem – v obou případech na účet příslušného krajského finančního úřadu. Čísla bankovních účtů jednotlivých úřadů najdete v boxu výš. Variabilním symbolem bude vaše daňové identifikační číslo (případně rodné číslo, pokud plátce daně DIČ nemá).

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+30
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 1. 2015 19:34, Marie Osičková

Vaše kalkulačka špatně počítá silniční daň, opravte to!
např. vozidlo 12/2011 platí 1580 a ne 1800 kč.

Zobrazit celé vlákno

+5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Na vlastní kůži. Odpustky, spása pro piráty silnic

16. 10. 2014 | Petra Dlouhá | 33 komentářů

Na vlastní kůži. Odpustky, spása pro piráty silnic

Výmluvy na osobu blízkou jsou od loňska passé. Před trestnými body ale piráty silnic uchrání jiná klička. K jejím přednostem patří, že sami kličkovat, natož pak lhát (!), nemusí – všecko... celý článek

Kdo jezdí hodně, ať platí víc. Zavedli byste mýto i pro osobní auta?

20. 2. 2014 | Petra Dlouhá | 26 komentářů

Kdo jezdí hodně, ať platí víc. Zavedli byste mýto i pro osobní auta?

Osobní auta by měla platit za ježdění po dálnicích podle najetých kilometrů, ne paušál za časové období jako dnes. Nové zpoplatnění dálnic by bylo spravedlivější a státní kase přineslo... celý článek

Očima expertů: Jak šetřit na provozu auta?

17. 8. 2012 | Ondřej Tůma | 26 komentářů

Očima expertů: Jak šetřit na provozu auta?

Motoristé, pozor! Zajímá vás, jak se dá ušetřit na provozu vašeho automobilu? Automobilističtí novináři, automechanik, majitelka autoškoly a další experti pro vás mají svoje tipy.

Dan Ťok: Déjednička? Zapomenutý tankodrom mezi Brnem a Prahou!

27. 8. 2011 | Martin Vlnas | 10 komentářů

Dan Ťok: Déjednička? Zapomenutý tankodrom mezi Brnem a Prahou!

Záleží prý na nás, „jestli si řekneme jako národ, že na to prostě máme, že nevíme, jak bychom naše daně lépe využili, a budeme dál stavět krásné, i když nepříliš funkční věci, nebo... celý článek

Partners Financial Services