Neplatiči výživného dostanou stopku na hazardní hry

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 29. 6. 2022 | 4 komentáře
Neplatiči výživného dostanou stopku na hazardní hry

Zdroj: Shutterstock

Rejstřík vyloučených osob z hazardních her se od začátku července rozšíří o přibližně šest tisíc neplatičů alimentů. Konkrétně o lidi neplnící svou vyživovací povinnost k nezaopatřenému dítěti, kterému je přiznáno náhradní výživné.

„Tyto nově zapsané osoby do rejstříku se nebudou moci nadále účastnit hraní hazardních her, respektive je provozovatel nesmí vpustit do herního prostoru a nesmí jim umožnit zřídit nebo používat uživatelské konto,“ informovalo ministerstvo financí.

„Zápis těchto lidí do rejstříku bude probíhat automaticky z moci úřední, stejně jako jejich případné vymazání. Vymazání osoby tedy nebude možné provést na základě žádosti dotčeného člověka, jelikož jej provede přímo ministerstvo financí neprodleně poté, kdy se dozví o jeho výmazu z příslušného rejstříku ministerstva práce a sociálních věcí,“ upřesňuje ministerstvo.

O náhradní výživné – dříve zvané též zálohované – lze žádat od července 2021. Zjednodušeně řečeno: Místo neplatiče pošle alimenty stát a pak je vymáhá po dlužníkovi. Podrobně jsme o podmínkách nové dávky psali v samostatném přehledu: Náhradní výživné od státu. Kdo na něj dosáhne a na kolik? 

„V Rejstříku vyloučených osob z hazardního hraní je aktuálně zapsáno více než 190 tisíc osob především v insolvenci nebo pobírajících sociální dávky. Od července se rozroste o dalších zhruba šest tisíc neplatičů alimentů. U všech těchto lidí skutečně neexistuje důvod, proč by měly jejich od státu darované nebo naopak po nich vymáhané peníze končit naházené v automatech,“ říká ministr financí Zbyněk Stanjura.

Z aktuálního počtu více než 190 tisíc zapsaných osob v Rejstříku je 3444 z nich zapsáno dobrovolně na vlastní žádost, přičemž počet dobrovolných zápisů dlouhodobě roste. Nejvíce osob nicméně tvoří lidé zapsaní z moci úřední z důvodu insolvence či úpadku (106 119), pobírání dávek pomoci v hmotné nouzi (60 584) a společně posuzované osoby pro dávky (23 759). Některé osoby jsou v rejstříku zapsány z více důvodů. Rejstřík začal fungovat ve druhé polovině roku 2020.

Maximální pokuta pro provozovatele za vpuštění osoby zapsané v rejstříku do herny či kasina je 50 milionů korun. V případě, že provozovatel umožní osobě zapsané v rejstříku zřídit nebo používat uživatelské konto, může mu být uložena pokuta až tři miliony.


Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

22. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) pro rok 2024 navýšila částky vybraných příspěvků a do nabídky zařadila několik zcela nových příspěvků.

Otcovská 2024. Kdo má nárok a kolik dostane

19. 1. 2024 | Jiří Hovorka, redakce Peníze.CZ

Otcovská 2024. Kdo má nárok a kolik dostane

Kdo má nárok na dávku zvanou otcovská poporodní péče? Jaké jsou podmínky? Jak vysoká je otcovská? Tady je přehled pravidel a kalkulačka.

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

18. 1. 2024 | Jiří Hovorka, Petr Kučera

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

Rodiny s nízkými příjmy mají nárok na porodné. Tady jsou aktuální podmínky a kalkulačky.