Kdo a jak dostane 5000 Kč na dítě. Úřad řekl podrobnosti

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 23. 5. 2022 05:00 aktualizováno 25. 5. 2022 16:05 | 185 komentářů
Mimořádný příspěvek na dítě dostal podrobnější pravidla. Ministerstvo dokončilo konkrétní návrh, který přináší i odpovědi na některé dosavadní nejasnosti. Nepotěší rodiče osmnáctiletých.
Kdo a jak dostane 5000 Kč na dítě. Úřad řekl podrobnosti

Zdroj: Shutterstock

Pozor, už máme novější článek po schválení poslanci 14. června. Podmínky jsou oproti původnímu návrhu přísnější a přesnější. Odkaz na nový přehled: Příspěvek 5000 Kč na dítě schválili poslanci. Známe podrobné podmínky

Jestli vás přesto zajímá starší text z 23. dubna, tady je: 

Vláda se na konci dubna shodla na jednorázovém příspěvku 5000 korun na každé dítě do 18 let, a to pro rodiny s hrubým příjmem do jednoho milionu korun za rok.

Mimořádná dávka má rodičům pomoct zvládnout prudce rostoucí inflaci, především zdražování potravin, energií, pohonných hmot, ale i výdajů souvisejících se školou nebo péčí o dítě.

Kdo konkrétně na příspěvek dosáhne a jak to bude s dětmi, které se letos teprve narodí? Podle čeho se bude posuzovat příjem rodičů? Kdy a jak začne příjem žádostí? Odpovědi přináší konkrétní návrh, který teď dokončilo ministerstvo práce a sociálních věcí.

Zákon měla ve středu schvalovat vláda, ale nakonec to odložila na příští jednání. Podle připomínek legislativců totiž ministerstvo předložilo návrh příliš pozdě na to, aby se stihly vyřešit některé nejasnosti a nedostatky – ve hře je například zahrnutí dalších příjmů (především z nájmu či kapitálového majetku) nebo způsob, jak se bude posuzovat střídavá nebo společná péče rodičů po rozvodu.

Příspěvek 5000 Kč. Co daně, exekuce a srážky?

Jednorázový příspěvek bude 5000 korun, a to bez jakéhokoliv krácení. Návrh zákona výslovně potvrzuje, že:

Příspěvek se nebude započítávat ani do takzvaného rozhodného příjmu, který se zjišťuje pro nárok na některé dávky.

Rodiče ho dostanou bezhotovostně na účet v bance nebo poštovní poukázkou.

Kdo má víc dětí a splňuje podmínky (popíšeme je v dalším textu), dostane 5000 Kč na každé takové dítě.

Věk dítěte: Co 18. narozeniny nebo letošní porod?

Na příspěvek 5000 korun dosáhnou děti, „které k 1. srpnu 2022 nedovrší 18 let věku“. Tedy: Kdo dovrší 18 let věku dne 1. srpna 2022 (nebo do konce července), už nárok na příspěvek nemá. Dovršením 18 let věku se rozumí 18. narozeniny (protože první rok věku se dovrší dnem prvních narozenin).

Taková formulace nejspíš zklame rodiče osmnáctiletých. Z původních vládních informací mohli mít dojem, že příspěvek dostanou do 18 let včetně. Jindy však vláda mluvila o „dětech“, přičemž dětství končí zletilostí, tedy 18. narozeninami.

Na druhou stranu: U dětí, které se letos narodily nebo ještě narodí, jsou pravidla mírnější. Žádat mohou nejen rodiče dětí, které se narodily do 1. srpna 2022, ale také těch, které se narodí od 2. srpna do 31. prosince 2022.

Příjem rodičů: Jak se spočítá milion

Na příspěvek dosáhnou rodiče s ročním příjmem do jednoho milionu korun hrubého – tedy před zdaněním a povinnými odvody. Pro představu: v přepočtu to znamená 83 333 korun měsíčně (rozhodující však není měsíční, ale roční příjem).

Za příjem se považuje státem evidovaný příjem ze závislé činnosti (zaměstnání) a příjem z podnikání. U zaměstnanců se bude hodnotit příjem za rok 2021 pro účely sociálního pojištění (vyměřovací základy pro odvod pojistného za rok 2021 ze všech zaměstnání). U osob samostatně výdělečně činných půjde o příjem ze samostatné činnosti za rok 2021, který je pro účely daně z příjmů evidován finančními úřady (základ daně).

U podnikatelů počítá návrh pouze s příjmy ze samostatné činnosti podle § 7 zákona o daních z příjmů. Nezahrnuje příjmy z nájmu, kapitálového majetku nebo ostatní příjmy. Zatím neupřesňuje, jak se bude posuzovat příjem při uplatnění paušální daně (bez daňového přiznání).

Podle návrhu se zřejmě nebude počítat příjem z různých sociálních dávek. Nemá se přihlížet ani k celkovému majetku. 

Počítá se „součet příjmů rodiče nebo rodičů, se kterým nebo se kterými dítě ke dni podání žádosti o příspěvek žije a společně uhrazuje náklady na své potřeby,“ upřesňuje návrh zákona.

„Příspěvek není podmíněn třeba tím, že by členové rodiny museli pracovat, nebo nesměli pobírat nějaké dávky,“ řekl už dříve ministr Marian Jurečka.

Rodiče nemusí výši příjmu samostatně dokládat. Úřad práce (který bude příspěvek vyplácet) si ji má zjistit od jiných „státních orgánů, právnických a fyzických osob“, typicky od České správy sociálního zabezpečení nebo od Finanční správy.

Z návrhu zatím není jasné, jak se bude posuzovat střídavá nebo společná péče obou rodičů po rozvodu.

Za rodiče se považují také:

  • osoba, které bylo dítě svěřeno do péče nahrazující péči rodičů,
  • manžel nebo registrovaný partner rodiče (nebo osoby zmíněné v první odrážce)
  • vdovec nebo vdova po rodiči (nebo osoby zmíněné v první odrážce)
  • druh nebo družka rodiče (nebo osoby zmíněné v první odrážce), pokud s dítětem a rodičem nebo osobou žijí a společně uhrazují náklady na své potřeby alespoň po dobu tří měsíců bezprostředně předcházejících dni podání žádosti o příspěvek.

Případný příjem dětí se do celkového limitu nepočítá.

Jak žádat o příspěvek 5000 Kč

Jednorázový příspěvek 5000 Kč mají automaticky – tedy bez žádosti – dostat všichni, kdo budou mít v červenci 2022 nárok na přídavek na dítě za měsíc červen, pokud k 1. srpnu 2022 nedovršili 18 let věku. Úřad práce ČR jim jednorázový příspěvek 5000 Kč vyplatí automaticky v srpnu 2022 (do konce měsíce).

Další dvě skupiny budou muset o příspěvek požádat, nedostanou ho automaticky. Jde o:

  • děti, které v červenci nemají nárok na výplatu přídavku na dítě za měsíc červen 2022 (a současně k 1. srpnu 2022 nedovršili 18 let věku),
  • dětí narozené od 2. srpna 2022 do 31. prosince 2022.

Žádosti se budou podávat elektronicky přes „aplikaci“ ministerstva (interaktivní formulář na webu), případně prostřednictvím kontaktních míst veřejné správy (Czech Pointů). Výplata pak proběhne „do konce kalendářního měsíce následujícího po kalendářním měsíci, ve kterém nabylo právní moci rozhodnutí o přiznání příspěvku“. Ministr Jurečka slibuje, že úřady budou o žádostech rozhodovat bez zbytečných průtahů.

Příjem žádostí začne až po definitivním schválení zákona. Ten nejdříve musí potvrdit vláda, pak ho pošle k projednání poslancům. Schválení Parlamentem odhadujeme na začátek léta. O přesném termínu budeme včas informovat i na webu Peníze.cz: můžete nás sledovat na Facebooku, Twitteru nebo Instagramu.

Ministerstvo v návrhu píše, že nárok na příspěvek zanikne po roce od začátku účinnosti zákona. To znamená, že opozdilci by měli mít čas přinejmenším do poloviny roku 2023.

Kdo ještě nedosáhne na příspěvek

Kromě rodin, které nesplní podmínku věku nebo příjmu, jsou tu ještě další omezení:

  • dítě musí mít trvalý pobyt i bydliště v Česku (splnění podmínky trvalého pobytu se nevyžaduje u dítěte, které má povolení k dlouhodobému pobytu na území ČR a současně splňuje některou z dalších podmínek stanovených zákonem),
  • příspěvek se nevyplácí do ciziny,
  • příspěvek nenáleží dítěti, které je v ústavním zařízení pro péči o děti nebo mládež poskytujícím mu „plné přímé zaopatření“.

Na kolik to přijde státní rozpočet

Podle Českého statistického úřadu bylo ke konci roku 2020 v Česku skoro 2,018 milionu dětí do 18 let. Ministerstvo odhaduje, že rodiče zhruba desetiny dětí o jednorázový příspěvek nepožádají, protože nesplní příjmovou podmínku (roční strop do jednoho milionu) nebo nechtějí odhalovat svou finanční situaci.

Pokud tedy o příspěvek požádají rodiče 1,82 milionu dětí, dosáhnou náklady státu přibližně 9,1 miliardy korun. Náklady na vytvoření aplikačního programu (pro příjem či administraci žádostí) odhaduje ministerstvo na 30 milionů korun.


Nemáte v peněžence poklad? Projděte si vzácné koruny

Popisky a autory fotek najdete po kliknutí na fotogalerii.

Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality ani praktické tipy! A už jsme i na Instagramu.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 185 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 5. 2022 6:13, Jana Š.

To je zase vládní paskvil. Tmavßí spoluobčané mají 5 a víc dětí, to budou mít žně na úkor nás všech, protože to opět zaplatí daňoví poplatníci ??. Sama budu mít nárok na příspěvek 10 000 Kč, ale i tak s tímto příspěvkem absolutně nesouhlasím. A už vůbec ne pro děti, co se ještě nenarodily. Vždyť s těma neměli rodiče ještě žádné výdaje. Ve vládě jsou samí bezmozci, fakt.

+487
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 5. 2022 8:45, Mikael

Všem hlupakům,je mi jedno,že to budou mít i Romové...Já jsem pro.Ukrajinci dostávají mnohem více...Mnoho jich je už pryč.Pokud mi to ulehčí náklady a zaplatím dětem různé kroužky atd...

-17
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (185 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

22. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) pro rok 2024 navýšila částky vybraných příspěvků a do nabídky zařadila několik zcela nových příspěvků.

Otcovská 2024. Kdo má nárok a kolik dostane

19. 1. 2024 | Jiří Hovorka, redakce Peníze.CZ

Otcovská 2024. Kdo má nárok a kolik dostane

Kdo má nárok na dávku zvanou otcovská poporodní péče? Jaké jsou podmínky? Jak vysoká je otcovská? Tady je přehled pravidel a kalkulačka.

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

18. 1. 2024 | Jiří Hovorka, Petr Kučera

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

Rodiny s nízkými příjmy mají nárok na porodné. Tady jsou aktuální podmínky a kalkulačky.

Partners Financial Services