Ošetřovné pro OSVČ: Je tu poslední vlna žádostí

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 15. 7. 2020 | 5 komentářů
Ošetřovné pro OSVČ: Je tu poslední vlna žádostí

Zdroj: Shutterstock

Osoby samostatně výdělečně činné mohou ode dneška žádat o „ošetřovné“ za červen. Částka 500 korun za kalendářní den zůstává shodná jako v předchozím měsíci, stejně jako další základní podmínky.

O obdobu ošetřovného pro podnikatele – formálně jde o dotaci – může žádat OSVČ na hlavní činnost, pokud pečuje o dítě mladší 13 let, které by jinak chodilo do školy nebo školky. Bez ohledu na věk mají šanci také OSVČ, které pečují o člověka závislého na pomoci jiné osoby alespoň ve stupni I (lehká závislost) podle zákona o sociálních službách, pokud nemůže navštěvovat školu nebo zařízení sociální péče.

Základní podmínkou je, že živnostník nebo jiný podnikatel nemůže kvůli zmíněné péči v dané dny vykonávat svoji podnikatelskou činnost a v důsledku toho utrpěl finanční újmu. Podnikání musí být hlavní, ne vedlejší činností (nemohou tedy žádat například zaměstnanci, kteří si podnikáním jenom přivydělávají).

Na stejné dítě zároveň nesmí čerpat podporu jiná osoba, typicky manžel(ka) jako zaměstnanec. OSVČ nicméně může čerpat současně ošetřovné i takzvaný kompenzační bonus.

Žádosti o „ošetřovné“ za červen lze podávat do 14. srpna, a to prostřednictvím e-tiskopisu či online formuláře dostupného na webu ministerstva. Na stejné adrese jsou i všechny detailní informace.

Podobně jako u ošetřovného pro zaměstnance mohou rodiče z řad podnikatelů žádat o „dotaci“ i přesto, že už je školní zařízení (nebo zařízení sociální péče) otevřené. Měli by však uvést některou z následujících podmínek:

  • ohrožení zdraví dítěte,
  • ohrožení zdraví jiných osob, které žijí s dítětem v domácnosti,
  • výrazné omezení kapacity dětského zařízení,
  • výrazné omezení provozní doby dětského zařízení,
  • nastavení omezujících režimových opatření v dětském zařízení.

„Ošetřovné pro OSVČ pokračuje až do konce června, a to i navzdory tomu, že většina škol a školek v minulých týdnech obnovila provoz. K žádosti se nepřikládá žádná příloha, jen je potřeba uvést důvod, proč dítě do školy nechodí,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. Stejná pravidla platí i pro hendikepované a zařízení sociálních služeb.

Ministerstvo doteď přijalo 161 tisíc žádostí o ošetřovné pro podnikatele (jde o součet za všechny měsíce). Z toho 135 tisíc schválilo a 11 tisíc zamítlo (zejména duplicitní žádosti na jedno IČ), zbytek zatím vyřizuje nebo čeká na doplnění podkladů. Celkem zatím vyplatilo jednu a půl miliardy korun.

Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a neuniknou vám další důležité aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

22. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) pro rok 2024 navýšila částky vybraných příspěvků a do nabídky zařadila několik zcela nových příspěvků.

Otcovská 2024. Kdo má nárok a kolik dostane

19. 1. 2024 | Jiří Hovorka, redakce Peníze.CZ

Otcovská 2024. Kdo má nárok a kolik dostane

Kdo má nárok na dávku zvanou otcovská poporodní péče? Jaké jsou podmínky? Jak vysoká je otcovská? Tady je přehled pravidel a kalkulačka.

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

18. 1. 2024 | Jiří Hovorka, Petr Kučera

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

Rodiny s nízkými příjmy mají nárok na porodné. Tady jsou aktuální podmínky a kalkulačky.

Partners Financial Services