Bojíte se poslat dítě do školy, můžete přijít o ošetřovné

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 6. 5. 2020 | 32 komentářů
Bojíte se poslat dítě do školy, můžete přijít o ošetřovné

Zdroj: Shutterstock

Rodiče, kteří nedají dítě do školy, školky nebo podobného zařízení i po jejich otevření, stále nemají jistotu, že nepřijdou o ošetřovné. Poslanci dnes odmítli vyřešit problém, na který web Peníze.cz upozornil před třemi týdny.

Ministr školství Robert Plaga počítá s tím, že žáci prvního stupně by začali chodit do školy 25. května, pokud se splní určité podmínky, především výuka v menších skupinách do 15 žáků.

Jenže jakmile se škola otevře, přijdou rodiče podle platného zákona o ošetřovné. Nárok na něj totiž mají jenom po dobu, „po kterou trvalo uzavření zařízení nebo školy z důvodu mimořádného opatření při epidemii“.

Ani nedávno schválená novela neřeší situace, kdy se rodiče budou bát poslat dítě do školy. Typicky kvůli jeho slabé imunitě, nebo kvůli tomu, že by tím dítě ohrozilo třeba babičku žijící ve společné domácnosti.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) opakovaně ujišťuje, že nárok na ošetřovné zůstane do konce června i rodinám, které nebudou moci dát své dítě do školy, i když v ní bude částečně obnovená výuka. I při schvalování poslední novely tvrdila, že takovou situaci řeší. Žádnou takovou výjimku ale nakonec zákon nepřináší.

„Řešení bude záviset na tom, jaká konkrétní opatření budou přijata ze strany ministerstva školství a na jakém právním základě,“ řekla na konci dubna Kateřina Brodská z tiskového oddělení ministerstva práce a sociálních věcí.

Ministerstva školství i zdravotnictví teď argumentují tím, že školní docházka zůstane do konce června dobrovolná. Maláčová proto dál věří, že stát bude moct vyplácet ošetřovné i zmíněným rodičům. Jenže zákon nerozlišuje mezi povinnou a nepovinnou školní docházkou, ošetřovné jasně váže jenom na dobu uzavření školy. Jakmile se otevře, nárok skončí.

S návrhem na nápravu dnes přišla poslankyně Kateřina Valachová z ČSSD. „Pokud by byla zachována stávající právní úprava, ztratil by nárok na ošetřovné ten rodič, který se rozhodne dítě do školy nebo do školky neumístit s ohledem na nejlepší zájem dítěte, který nemusí bezprostředně souviset s ohrožením zdraví, ale může souviset s potenciálními negativními dopady na psychosociální vývoj dítěte v případě, že by bylo nuceno docházet do školy nebo školky za specifických mimořádných hygienických podmínek. Současně je tímto návrhem řešena i situace, kdy škola nebo školka bude sice formálně otevřena, ale s ohledem na nutnost zajištění specifických mimořádných hygienických podmínek nebude mít dostatečnou kapacitu pro všechny děti,“ vysvětlila poslancům.

Další možnou situaci přidala pirátská poslankyně Olga Richterová: „Je spousta dětí, které mají alergie. A jakmile jsou děti alergici a mají takovou tu jarní alergickou rýmu, tak školky je nebudou chtít přijmout. A rodiče nebudou mít nárok na ošetřovné,“ vysvětlila.

Poslanci ale návrh nepodpořili. Valachová neuspěla dokonce ani u vládní koalice ANO a ČSSD. Maláčová ve sněmovně chyběla, ministryně financí Alena Schillerová žádný problém nevidí a věří, že na řešení se dohodne vláda ve čtvrtek. K tomu, aby stát mohl vyplácet dávku i tam, kde to zákon nepřipouští, je obecně nutná novela zákona. Zatím není jisté, kdy se poslanci znovu sejdou, aby ji případně podpořili. Rodiče tak dál zůstanou v nejistotě.

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a neuniknou vám další důležité aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+39
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 32 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 5. 2020 11:34, Kateřina

To je od našich mocipánů fakt hezké, v pondělí nám otevírají školku, mám strach tam dceru dát i s ohledem na to, že ji čeká důležitá operace a pokud něco chytí je po operaci... A jakožto samoživitelka asi budu muset dceru nechat samotnou doma a jít na osm hodin do práce, ale koho to zajímá, že..

+79
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 5. 2020 0:49, Zdeněk

Protože pokud je nemocná, na ošetřovne nárok máte. Pokud není nemocná, není důvod, abyste s ní dřepěla doma. To přeci rozhoduje plně a zodpovědně lékař vaší dcery, zda je zde nějaké riziko nebo ne. Můj syn má astma také, ale flákat doma se nebude ani on ani já, pokud lékař nerozhodne jinak.

Zobrazit celé vlákno

-61
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (32 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

22. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) pro rok 2024 navýšila částky vybraných příspěvků a do nabídky zařadila několik zcela nových příspěvků.

Otcovská 2024. Kdo má nárok a kolik dostane

19. 1. 2024 | Jiří Hovorka, redakce Peníze.CZ

Otcovská 2024. Kdo má nárok a kolik dostane

Kdo má nárok na dávku zvanou otcovská poporodní péče? Jaké jsou podmínky? Jak vysoká je otcovská? Tady je přehled pravidel a kalkulačka.

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

18. 1. 2024 | Jiří Hovorka, Petr Kučera

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

Rodiny s nízkými příjmy mají nárok na porodné. Tady jsou aktuální podmínky a kalkulačky.

Partners Financial Services