Samoživitelé mají problémy v práci. Nový projekt radí, jak pomoci

jih | rubrika: Aktuality | 13. 11. 2019

Více než tři čtvrtiny rodičů samoživitelů nemohou při hledání zaměstnání sladit práci s péčí o dítě. Ukazují to výsledky průzkumu aliance Byznys pro společnost a Nadace Kooperativy.

Více než polovina rodičů samoživitelů (53 %) hledala zaměstnání méně než tři měsíce, třetina však déle než půl roku. A více než tři čtvrtiny (77 %) narazily na nemožnost sladit práci a péči o dítě v důsledku nedostupnosti zkrácených úvazků nebo jiných forem flexibility práce.

Firmy nejsou dostatečně připravené na to, aby nabídly klouzavou pracovní dobu nebo částečné úvazky. Polovina (51 %) rodičů samoživitelů se navíc v práci setkává s předsudky, zda zvládnou pečovat o děti a souběžně odvádět očekávané pracovní výkony. Speciální programy pro rodiče samoživitele a jejich rodiny nabízejí pouze dvě procenta zaměstnavatelů.

Nadace Kooperativy ve spolupráci s aliancí Byznys pro společnost společně přicházejí s projektem, který rodiče samoživitele podporuje při hledání práce a těm, kteří už zaměstnání mají, ho pomáhá sladit s péčí o rodinu.

Řežeme náklady!

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Projekt Rodiče samoživitelé v práci chce změnit přístup zaměstnavatelů k samoživitelům. „Rodiče samoživitelé jsou většinou pracovití a loajální zaměstnanci, kteří jsou za nabídnutou práci vděčni. U rodičů samoživitelů je navíc pracovní uplatnění klíčové. Zajištění ekonomického chodu domácnosti pro ně není otázkou volby, ale existenční nutností,“ zdůrazňuje ředitel programů Byznysu pro společnost Pavel Štern.

Řadu nástrojů a aktivit mají zaměstnavatelé ve svých rukách. Mohou například nabídnout částečné a zkrácené úvazky, pružnou pracovní dobu a umožnit práci na dálku z domova. Zaměstnavatelé mohou nabídnout rodičům samoživitelům také klouzavou pracovní dobu, aby rodiče mohli například včas vyzvedávat děti v předškolních či školních zařízeních.

Pro rodiče samoživitele, kteří se musí starat o své děti v době letních prázdnin, ačkoliv na to nemají dostatek pracovního volna, se ukazuje jako zajímavý benefit, když firma zajistí rodičům pro jejich děti letní nebo příměstský tábor. Zajímavým benefitem je také navýšený počet dní na tzv. ošetřovné, kdy si rodiče samoživitelé mohou vzít v době nemoci dítěte placené volno, které by si jinak kvůli výpadku příjmu nemohli dovolit, protože zkrácený měsíční výdělek by jim způsobil vážné problémy.

Firmy mohou také kromě pravidelných benefitů nabízet rodičům například speciální finanční benefit na začátku školního roku spojený s úhradou školních pomůcek.

Pojišťovna Kooperativa nabízí svým zaměstnancům jak flexibilní pracovní podmínky (například home office), tak i další benefity pro rodiče. Rodiče mohou využít například dětské rekreace a sportovní akce, baby office, pracovní volno na překlenutí nemoci nebo na individuální důvody, mohou získat bezúročnou zaměstnaneckou půjčku a nenávratnou finanční výpomoc určenou pro tíživé situace zaměstnanců.

Firma také vyhledává samoživitele, kteří už v Kooperativě pracují, a je připravena je podpořit v jejich rodinné situaci, pokud to budou potřebovat. Pro podobné účely společnost vyčlenila prostředky až do výše 500 tisíc korun v zaměstnaneckém fondu Nadace Kooperativy.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

22. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) pro rok 2024 navýšila částky vybraných příspěvků a do nabídky zařadila několik zcela nových příspěvků.

Otcovská 2024. Kdo má nárok a kolik dostane

19. 1. 2024 | Jiří Hovorka, redakce Peníze.CZ

Otcovská 2024. Kdo má nárok a kolik dostane

Kdo má nárok na dávku zvanou otcovská poporodní péče? Jaké jsou podmínky? Jak vysoká je otcovská? Tady je přehled pravidel a kalkulačka.

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

18. 1. 2024 | Jiří Hovorka, Petr Kučera

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

Rodiny s nízkými příjmy mají nárok na porodné. Tady jsou aktuální podmínky a kalkulačky.