Máte třetí dítě? Přidáme vám na auto. Babišův plán očima expertů

Premiér Andrej Babiš by rád v Česku zvýšil porodnost. Navrhuje proto, aby rodiny se třemi a více dětmi dostaly od státu příspěvek na nákup nového automobilu. Dobrý nápad, nebo nesystémový populismus, který jen zatíží státní kasu a nepřinese efekt?
Máte třetí dítě? Přidáme vám na auto. Babišův plán očima expertů

Zdroj: Shutterstock

Jedno dítě, žádné dítě. Dvě děti jsou už znát. A teprve se třetím „kouskem“ v domě přichází pořádná divočina. To vám zřejmě potvrdí většina rodičů, kteří si na takovou porci dětí troufli. Pro ekonomiku i populační matematiku je to dobře. Jenže průměrná míra porodnosti na jednu ženu v České republice i v celé Evropě má k číslu 3 hodně daleko. Podle posledních dostupných statistik má totiž jedna Evropanka v průměru jen 1,6 dítěte, Česko v tomto ohledu nijak nevybočuje. Velká nesnáz to může být například pro důchodové systémy, které budou mít co dělat, aby „uživily“ důchodce, kterých v poměru k ekonomicky aktivnímu obyvatelstvu začne výrazně přibývat.

Andrej přisype

Premiér Andrej Babiš nedávno ve svém pravidelném facebookovém „hlášení“ uvedl, že jediná šance, jak nepříznivou populační situaci změnit, představuje podpora vícečetných rodin. „Právě to třetí dítě je klíč. Ale pro spoustu rodin zůstává jen zbožným přáním. Jen málokdo se odváží to risknout. U třetího dítěte se láme ekonomika rodiny. Třetí sedačku už nenacpete do normálního auta,“ stálo mimo jiné v Babišově statusu. Řešením by pak podle něj mohl být příspěvek na pořízení nového auta pro rodiny se třemi a více dětmi. Kritici však navrhované opatření považují pouze za líbivý trik, který by s mírou porodnosti nijak nehnul. 

Jak se na Babišův nápad dívají ekonomové a jeho političtí kolegové z koalice i opozice? Může příspěvek na auto pro rodiny se třemi dětmi motivovat Čechy k pořízení většího počtu dětí? Jaká opatření jsou v tomto ohledu nejúčinnější? A jsou vůbec ekonomické důvody hlavní důvodem, proč se dnes rodí méně dětí?

Jana Maláčová

ministryně práce a sociálních věcí za ČSSD

Jana Maláčová
-12
+
-

Nemám nic proti nápadu podporovat narození třetího dítěte, za důležitější ale pokládám to, aby měly rodiny alespoň jedno, ideálně dvě děti. Podívejme se na to v praxi. Ve skupině lidí od 30 do 45 let je téměř čtvrtina těch, co nemají dítě, anebo mají jedno a uvažují o druhém. A na ty bychom se měli zaměřit a pomoci jim. Ať už částečnými úvazky pro maminky, startovacími byty pro pracující s dětmi nebo důstojnou rodičovskou. Co se týče projednání financování dětských skupin na vládě. Pracujeme na úpravě zákona o jeslích, která povede ke zjednodušení a stabilizaci dětských skupin do budoucnosti. Pokud dosáhneme shody s koaličním partnerem, ráda bych předložila tento návrh na vládu co nejdříve.


Daniel Münich

ekonom a pedagog, CERGE-EI

Daniel Münich
+48
+
-

Chybný je již výchozí předpoklad, že vyšší porodnost dělají hlavně třetí děti. Pravděpodobnější je, že si rodiče díky státní podpoře pořídí spíše první a druhé než třetí dítě. Byť se to někomu nelíbí, dominantní většina lidí se dnes o počtu dětí rozhoduje hlavně na základě výhledu skloubení rodičovství, pracovní kariéry a užívání dalších darů života. A jak ukazuje nedávná studie IDEA, právo veta ohledně dalšího dítěte mají v páru skoro vždy ženy. Vyšší dávky, slevy na dani nebo dotace aut a hypoték nejsou motivací nejsilnější. Jistě by to rodiny potěšilo, ale pokud stát peníze má, jako že je s odkazem na vypjaté diskuze o státním rozpočtu ani v době ekonomického růstu nemá, a pokud chce porodnost skutečně podpořit, pak by měl zvážit efektivnější formy podpory. Například dostupnost kvalitních školek a jeslí pro všechny garantovanou předem. Příznačné je, že takovou garanci stát se souhlasem vlády před časem zrušil, protože na ni nenašel peníze.


Martin Pánek

ředitel Liberálního institutu

Martin Pánek
+18
+
-

Populistický návrh populistického premiéra, který se snaží vysát i poslední voliče ČSSD a KSČM, pokud ještě nějací zbyli. Když si spočítáte, kolik stojí výchova dítěte, tak převedeno na čistou současnou hodnotu, je tento náklad daleko vyšší, než kolik vláda může přispět na nákup automobilu. Finanční situaci rodin tak vláda míní ještě zhoršit.

Samozřejmě pořízení a výchova dětí není zisková činnost, ale v tom případě těžko někoho přesvědčí pár tisíc korun na automobil. O tom ostatně svědčí i studie za studií – státní příspěvky nemají na porodnost vliv.

Vláda by udělala mnohem lépe, pokud by snížila zdanění. Téměř polovinu našich platů vláda vezme a přerozdělí někam jinam. Skutečně by nemohla brát méně, aspoň jako ve Švýcarsku? Těžko by asi někdo obvinil zrovna Švýcarsko, že jsou v něm veřejné služby na špatné úrovni.


Jan Bauer

poslanec za ODS, člen důchodové komise

Jan Bauer
-1
+
-

Rodinám s více dětmi takový příspěvek pomoci může, je to ale jednorázové plácnutí do vody, které nijak nezvýší motivaci mladých lidí pořizovat si více dětí. Koncepční podpoře rodin se vláda doposud vůbec nevěnovala, a to ani pod tlakem Výboru pro sociální politiku, který se několikrát i z mé osobní iniciativy podporou demografie zabýval. Finanční situace hraje při plánování rodiny bezesporu klíčovou roli, a proto také s ODS dlouhodobě prosazujeme především snižování daňové zátěže rodin s dětmi, která je v současnosti neúměrná. Na konkrétních návrzích pracujeme a představíme je během podzimu.


Markéta Šichtařová

ekonomka, Next Finance

Markéta Šichtařová
+74
+
-

Obecně se stavím skepticky k přidávání kdykoliv na cokoliv, protože lepším řešením je odpouštění. Tedy ne přidat na auto, ale odpustit daně (třeba když si chcete pořídit auta). Tahle logika se dá použít prakticky u jakéhokoliv zvýhodnění. Cítím v tom určitou inspiraci Orbánem – motivace lidí mít děti by to skutečně zvýšit mohlo. U většiny rodin totiž při rozhodování o počtu dětí skutečně největší roli hrají ekonomické faktory. Dokonce i tehdy, když žena říká, že se „nestíhá“ starat o víc dětí, v pozadí stojí většinou ekonomická motivace. Často to je totiž myšleno tak, že musí rodinu také nějak živit, nebo přispívat k partnerovu platu, čímž se jí zužuje manévrovací prostor pro starání se o děti. Vzhledem k tomu, že větší počet dětí „živí“ důchodový systém, může se skutečně státu rentovat podpořit porodnost slevami na dani nebo odpouštěním daní, což se mu později vrátí v tom, že důchody bude schopen ufinancovat.


Lukáš Kovanda

hlavní ekonom Czech Fund

Lukáš Kovanda
+39
+
-

Anketa

Kdo trefil hřebík na hlavičku?

Z dlouhodobého hlediska nastává pokles porodnosti primárně z důvodu růstu ekonomického blahobytu, který ale kromě vynálezu antikoncepce souvisí třeba i s rozmachem sociálního státu. Takže je trochu paradoxní, když s dalším zvýšením ekonomického blahobytu, prostřednictvím ještě většího přerozdělování, někteří očekávají rapidní navýšení porodnosti. Vždyť tím chtějí umocnit to, co pokles porodnosti způsobilo. Ostatně například proslulé „Husákovy děti“ jsou spíše „Benešovými vnuky“, neb se jedná o děti rodičů vzešlých z poválečného babyboomu. Navíc v 70. letech se vlivem tehdejších propopulačních opatření změnilo převážně jen časování porodů, nikoli počet dětí na matku. Lidé se báli, že KSČ podporu zase zruší nebo omezí, takže si raději pořídili dítě rychleji, než by učinili bez oněch opatření.

Zní to možná tvrdě, ale lidé budou mít citelně a dlouhodobě víc dětí teprve tehdy, když budou muset. Zaopatřovací stát, který se paternalisticky stará o jedince od kolébky po rakev, na účet ostatních či za cenu bobtnajícího dluhu, lidem motivaci plodit děti spíš bere, než dává. Pak se to snaží dohánět líbivými, „marketingovými“ opatřeními, která ovšem zaberou jen těžko, jako jsou dotace na nákup třetího auta. Lidé by měli víc dětí tehdy, pokud by museli převzít větší díl odpovědnosti za svůj život a pokud by jim k tomu stát zároveň vytvořil podmínky znatelně menším přerozdělováním a zdaňováním. Ale také třeba uvolněním přeregulovanosti bytové výstavby, která bydlení ve finále zdražuje, zejména právě mladým rodinám s dětmi. Klíčovým důvodem slabé porodnosti je přebujelost státního aparátu. 

Ondřej Tůma

Autor článku Ondřej Tůma

Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Studoval také na Fakultě humanitních studií v Praze a na Goethe-Universität ve Frankfurtu nad Mohanem. Má za sebou stáže v Českém rozhlase a Lidových novinách.... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 26 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 8. 2019 14:36, Dana

Za našich maminek a babiček taky neměli mladí svoje samostatné bydlení (a děti se rodily jak na běžícím páse), v tom to taky nebude...
Spíš všude všichni slyšíme, jak je lidí moc, jak planeta umírá, jak si každý má užívat dokud to jde, jak s dítětem je všechno těžké, jak je dítě drahé apod - chtělo by to nejdřív změnit celospolečenské klima, aby lidi děti zase CHTĚLI a pak samozřejmě nezapomenout řešit, jak jim to usnadnit.

Zobrazit celé vlákno

+13
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

11. 8. 2019 8:56, Roman Schieszel

Souhlasím s panem Babisem.Mame tři děti a je to tak.Byla by to velká pomoc a dobrý nápad.Mam ale že všeho pocit,že by politici měli více přemýšlet a i kdyz přijde dobrý návrh od nenavideneho člověka,měli by to podpořit a zapomenout na ego.Doplati na to právě ty rodiny

-33
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (26 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

22. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) pro rok 2024 navýšila částky vybraných příspěvků a do nabídky zařadila několik zcela nových příspěvků.

Otcovská 2024. Kdo má nárok a kolik dostane

19. 1. 2024 | Jiří Hovorka, redakce Peníze.CZ

Otcovská 2024. Kdo má nárok a kolik dostane

Kdo má nárok na dávku zvanou otcovská poporodní péče? Jaké jsou podmínky? Jak vysoká je otcovská? Tady je přehled pravidel a kalkulačka.

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

18. 1. 2024 | Jiří Hovorka, Petr Kučera

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

Rodiny s nízkými příjmy mají nárok na porodné. Tady jsou aktuální podmínky a kalkulačky.

Partners Financial Services