Jak si smíte přivydělávat k mateřské a rodičovskému příspěvku

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 27. 7. 2017 | 9 komentářů
Možnosti přivýdělku k peněžité pomoci v mateřství jsou omezené, k rodičovskému příspěvku už si můžete přivydělávat snáz. Poradíme, jak na to, ať o dávky nepřijdete.
Jak si smíte přivydělávat k mateřské a rodičovskému příspěvku

Kdo má v roce 2017 nárok na mateřskou a rodičovský příspěvek a jak je čerpat, zjistíte tady:

Jak si k nim můžete přivydělat?

Peněžitá pomoc v mateřství a zaměstnání nebo brigáda

Peněžitá pomoc v mateřství není to samé jako mateřská dovolená. Dovolenou čerpáte od zaměstnavatele, abyste mohli pečovat o dítě. Peněžitá pomoc v mateřství je dávka nemocenského pojištění, kterou vyplácí stát, aby alespoň částečně vyrovnal výpadek příjmů, který máte kvůli mateřství.

Mateřská dovolená musí trvat nejmíň po dobu šestinedělí, dřív vás zaměstnavatel pracovat prostě nesmí nechat, do práce se můžete vrátit nejdřív sedmý týden po porodu.

S přivýdělkem k peněžité pomoci v mateřství to není úplně jednoduché. Pro původního zaměstnavatele nesmíte pracovat na pracovní smlouvu, ze které čerpáte peněžitou pomoc v mateřství. Když práci, ze které vám plyne nárok na mateřskou, vykonáváte, dostanete za ni mzdu, ale za odpracované dny vám nenáleží peněžitá pomoc v mateřství. Jestli si chcete u původního zaměstnavatele k mateřské přivydělat, musí jít o jinou pracovní smlouvu, případně DPP nebo DPČ. Navíc by se nemělo jednat o práci stejného druhu jako je ta, ze které čerpáte mateřskou.

Další varianta je, že budete z jednoho zaměstnání pobírat peněžitou pomoc v mateřství a současně se necháte zaměstnat jinde. Jestli ale půjde o stejný druh práce jako u původního zaměstnavatele, potřebujete jeho písemný souhlas. Toto omezení se nevztahuje na pedagogické, vědecké, umělecké, literární a publicistické činnosti.

Když budete během mateřské zaměstnaní na plný nebo zkrácený úvazek, platí pro vás ohledně sociálního pojištění, zdravotního pojištění a daně z příjmů stejná pravidla jako pro každého jiného zaměstnance; mimo jiné samozřejmě můžete uplatňovat daňovou slevu na dítě, která výslednou čistou mzdu zvýší. Víc propočte naše kalkulačka čisté mzdy.

Kalkulačka čisté mzdy

Výpočet čisté mzdy

+

Další kalkulačky

Kromě klasického zaměstnaneckého poměru si můžete k mateřské přivydělávat také na DPP nebo DPČ, ohledně daní a odvodů na pojistné pro vás platí stejná pravidla jako pro kohokoli jiného:

Peněžitá pomoc v mateřství a podnikání

Pokud jste si během podnikání platili dost dlouho nemocenské pojištění, ze kterého teď čerpáte peněžitou pomoc v mateřství, nesmíte během čerpání dávky v této podnikatelské činnosti pokračovat. Tedy ne osobně, vaši zaměstnanci nebo spolupracující osoby můžou pracovat dál, vaše podnikání tedy může (zprostředkovaně) běžet, nemusíte živnost ukončit ani přerušit. Když ale budete podnikatelskou činnost vykonávat osobně a sociálka to zjistí, výplatu mateřské zastaví.

Jiná je situace, když jste před mateřskou sice podnikali, ale peněžitou pomoc v mateřství čerpáte z jiné pojištěné činnosti, typicky ze zaměstnání. Pak můžete během pobírání mateřské podnikat dál bez omezení.

Další možnost je s podnikáním během čerpání peněžité pomoc teprve začít, to – aspoň teoreticky – jde.

Když podnikáte a současně máte nárok na peněžitou pomoc v mateřství, považuje se podnikání za vedlejší činnost, což mimo jiné znamená, že v prvním roce podnikání nemusíte platit zálohy na zdravotní pojištění a sociální pojištění. Pojištění doplatíte až po podání přehledu zdravotní pojišťovně a správě sociálního zabezpečení začátkem následujícího roku, podle skutečných výdělků.

Když vaše roční výdělky z podnikání nepřevýší rozhodnou hranici, která je pro rok 2017 stanovená na 67 756 korun, neplatíte při vedlejší činnosti za tento rok sociální pojištění vůbec. Výdělkem je tady myšlený daňový základ, tedy příjmy po odpočtu výdajů. Zálohy pak nemusíte hradit ani v dalším roce – všechno se zase vyúčtuje až po podání přehledu. Jestli jste podnikali jen část roku, rozhodná částka se poměrně snižuje, na jednu dvanáctinu za každý měsíc podnikání

Když vyděláte víc než rozhodnou částku, vypočtete si v přehledu pro sociálku doplatek za sociální pojištění (který uhradíte na účet okresní správy sociálního zabezpečení) a zálohy na následující rok. Minimální výše zálohy při vedlejší činnosti v roce 2017 dělá 825 korun (je nižší než minimální záloha pro hlavní činnost). Víc najdete v článku o sociálním pojištění pro podnikatele:

Od druhého roku podnikání platíte také zálohy na zdravotní pojištění ve výši, ke které jste se dopočetli v přehledu. Minimální vyměřovací základ pro podnikání na vedlejší činnost stanovený není, zálohy se počítají podle skutečných zisků v předešlém roce, takže záloha klidně může dělat jen pár kaček. Detaily o zdravotním pojištění při vedlejší činnosti a podávání přehledu zdravotní pojišťovně článcích:

Na začátku následujícího roku musíte podat daňové přiznání. Tato povinnost se vám vyhne jen, když vaše roční příjmy z podnikání nepřekročí hranici 15 tisíc korun, pak nemusíte nic danit ani přiznávat.

Tip!

Příležitostné příjmy

Přivydělávat si k mateřské a rodičovské můžete také příležitostnými činnostmi. Když příjmy (pozor, ne zisky – tedy příjmy snížené o výdaje) z nich nepřesáhnou třicet tisíc ročně, nemusíte je nikde hlásit ani danit. Musí jít ale o činnosti, kterým se věnujete jen výjimečně, nepravidelně. Třeba si čas od času přivyděláte jako fotograf na svatbě nebo sekáním trávy.

Za příležitostný příjem se považuje:

  • příležitostná činnost kromě činností, které sice provozujeme příležitostně, ale máme na ně živnostenský list,
  • příležitostný pronájem movitých věcí,
  • zemědělská výroba, pokud není provozována podnikatelem (samostatně hospodařícím rolníkem),
  • příjem včelaře; pokud jste během roku měli maximálně 60 včelstev, počítá se jako příležitostný příjem 500 korun na jedno včelstvo.

Výdělek a přivýdělek k rodičovskému příspěvku

Na mateřskou dovolenou a peněžitou pomoc v mateřství navazuje rodičovská dovolená a čerpání rodičovského příspěvku. Rodiče, kteří nárok na mateřskou nemají, začínají čerpat rodičovský příspěvek hned po narození dítěte.

Výdělek a přivýdělek k rodičovskému příspěvku nemá téměř žádná zákonná omezení, nemusíte mít strach, že kvůli němu o dávku přijdete. Musíte samozřejmě zajistit, že bude postaráno o dítě.  A ještě jeden drobný limit: dítě do dvou let nesmí trávit ve školce nebo jeslích víc než čtyřicet šest hodin měsíčně, jinak vám rodičovský příspěvek přestanou vyplácet.

Jinak během pobírání rodičovského příspěvku klidně můžete pracovat i pro původního zaměstnavatele nebo pokračovat v podnikání. Ohledně zdravotního pojištění, sociálního pojištění a daně z příjmů v zaměstnání, podnikání i práci na DPP nebo DPČ platí stejná pravidla, jako jsme popsali u mateřské. V době, kdy máte nárok na rodičovský příspěvek, se vaše podnikání opět považuje za vedlejší činnost, se všemi výhodami.

Rodina kalkulaček

Rodičovské počty: Jak je to dnes

Výběr z kalkulaček na Peníze.cz:
spočítejte si, jestli máte nárok na porodné, jaká vám náleží mateřská, jak vysoký měsíčně může být váš rodičovský příspěvek, kolik dostanete na přídavcích na děti (nebo že nedostanete nic), případně kolik vám dají na ošetřovném, pokud budete muset zůstat doma s nemocným dítkem.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+31
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 9. 2017 10:33, Vendula

Dobrý den,
Chtěla bych se zeptat, zda práce na DPP při rodičovské, ze které neodvádím zdravotní ani sociální může mít vliv na výpočet mateřské na druhé dítě, anebo se mateřská znovu vypočítá z mého původního příjmu na HPP.

Děkuji, V.

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 11. 2017 13:29

Bylo mi řečeno že se to počítá z předchozího hpp...

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

22. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) pro rok 2024 navýšila částky vybraných příspěvků a do nabídky zařadila několik zcela nových příspěvků.

Otcovská 2024. Kdo má nárok a kolik dostane

19. 1. 2024 | Jiří Hovorka, redakce Peníze.CZ

Otcovská 2024. Kdo má nárok a kolik dostane

Kdo má nárok na dávku zvanou otcovská poporodní péče? Jaké jsou podmínky? Jak vysoká je otcovská? Tady je přehled pravidel a kalkulačka.

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

18. 1. 2024 | Jiří Hovorka, Petr Kučera

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

Rodiny s nízkými příjmy mají nárok na porodné. Tady jsou aktuální podmínky a kalkulačky.

Partners Financial Services