Mobily jsou pro děti jako cigarety

Mobily jsou pro děti jako cigarety
Mobily v rukou malých dětí slouží jen pro zvýšení prestiže mezi spolužáky a kamarády, soudí psychologové. Děti ovšem tvrdí, že se díky telefonu cítí bezpečněji.

Bez mobilu jsi out! I tak to funguje mezi malými dětmi. Malí Češi v průměru získávají první mobilní telefon v osmi letech. Podobně jsou na tom třeba malí Britové. Psychologové přitom upozorňují, že dítěti je telefon k ničemu. Mobil je jen další hračkou, která podle některých vědců může poškozovat dětské zdraví a deformovat schopnost se vyjadřovat. Samy děti tvrdí něco jiného. Podle průzkumu Nestle 2004 více než tři čtvrtiny dětí se díky mobilu cítí bezpečněji, téměř polovina jej používá ve chvíli, kdy se ztratí či zpozdí a asi osmina dětí už prostřednictvím mobilu nahlásila policii trestný čin.

Na módu i pocit bezpečí sázejí mobilní operátoři. Třeba Vodafone se spojil s obchodní sítí Tesco Stores ČR a zahájil v supermarketech Tesco prodej levného mobilu určeného především dětem. Telefon Vodafone 225 si zákazník koupí bez jakékoliv smlouvy i s dvousetkorunovým tarifem za dvanáct set korun a už po cestě domů může telefonovat. Ředitel spotřebního zboží Tesco Stores ČR Jean Charreteur čeká, že telefonů se prodá několik tisíc kusů během prvního měsíce. Mobily od Vodafone řetězec nabízí v rámci kampaně „Zpátky do školy“. Vodafone se tak vrací k nápadu prodávat telefony pro děti,  který už jednou kvůli problémům s propagací opustil.

Jeho konkurenti speciální produkt pro děti nemají. Nicméně i v jejich nabídkách se dá najít cenově podobný výrobek. O2 má třeba v nabídce LG KG110 za běžnou prodejní cenu 895 korun.  Telefon přitom nabízí lepší výbavu než nový Vodafone. K ceně je ale ještě připočítat předplacenou kartu. T-Mobile nabízí Twist sadu, tedy kombinaci mobilního telefonu a předplacené karty, za 1499 korun, ve které je zahrnuto i 500 korun kreditu. 

Dětí s vlastním mobilem přibývá. Už v první třídě ho má téměř třetina školáků. Podle studie Mobile Youth má v západním světě mobil milión dětí mezi pěti a devíti lety. Telefon je stejně jako značkové oblečení či boty známkou prestiže. Děti bez telefonů bývají často nemilosrdně vyřazovány z kolektivu. Psychologové ale tvrdí, že pokud to není nutné například kvůli dojíždění či odpoledním zájmovým činnostem, nemělo by dítě mobil používat.

Mobil jako medvídek

Neumí číst, neumí psát, neumí počítat, přesto má vlastní mobil. Dítě z něj může i telefonovat. Dětský přístroj nemá displej a chybí i tlačítka s čísly. Má jich jen pár, po jejichž stisknutí se dá volat na několik předdefinovaných čísel. Tyto mobily vyrábějí zejména menší firmy a jsou určeny pro děti od tří let.
Vůbec prvním takovým telefonem byl Teddyfone. Je to speciálně vytvořený bezpečnostní telefon pro děti. Používá technologii mobilních telefonů, přičemž jeho vyzařování je desetkrát menší než u běžného přístroje. Má tvar medvídka a jen čtyři tlačítka s čísly rychlé volby a umožňuje sledování na dálku obdobně jako elektronické chůvičky.
Jednoduchý telefon pro děti a staré lidi pustila na trh ve Švýcarsku už před několika lety společnost Mobi-Click. Stejně pojmenovaný telefon se před třemi lety začal prodávat u švýcarské pobočky společnosti Orange. Na první pohled ani jako mobil nevypadá, spíš připomíná podivné dálkové ovládání. Na telefonu je jen tlačítko pro vypnutí a zapnutí a tři tlačítka pro volání. Pod každé lze uložit jedno telefonní číslo. Dalšími výrobci dětských telefonů, které spíše připomínají hračky jsou britský MyMo, nebo americký  FireFly.
Dětské telefony chystá i výrobce hraček Hasbro. Chce  na trh vypustit vysílačky, které jako mobil vypadají a dovolují být dětem ve spojení až na vzdálenost tři kilometry. Telefony bude prodávat společně s hračkami. Před čtyřmi roky se do něčeho takového pustila i firma Mattel. Jeho Barbie-mobilů balených k panence se jen za první měsíc prodalo více než čtyřicet tisíc.

David Šmahel z brněnské Fakulty sociálních studií soudí, že mobily malé děti nevzdělávají, na rozdíl třeba od démonizovaného internetu či počítače. Proti mobilům v rukou malých dětí ostře bojují už pět let švédští lékaři. Ve Velké Británii nabádá William Stewart z britské Health Protection Agency rodiče, aby chránili své děti mladší osmi let před užíváním mobilu, protože by to mohlo ohrozit vývoj jejich mladého mozku. Stewart se odvolává na sérii studií z evropských zemí, například i na analýzu švédského profesora Anderse Ahlboma. Ten zjistil, že v zatěžovaném uchu existuje až čtyřnásobně vyšší riziko, že se v něm vyvine nádor poškozující mozek a sluchový nerv. Textové zprávy podle Stewarte vedou k deformaci jazyka, protože děti nutí vyjadřovat se heslovitě či ve zkratkách.

Vlastnictví telefonu má výhodu snad jen pro rodiče. Ti mohou děti kontrolovat. Děti samotné používají podle psychologů telefon většinou ke zbytečnostem. Často si posílají zprávy bez valného obsahu i přesto, že by si to klidně mohly říci osobně. "Žádný přínos dětských mobilů pro děti nevidím. Rodiče pouze přenášejí zodpovědnost za výchovu dítěte na přístroj, který provází jejich potomky, a do jisté míry tak nahrazuje jejich přítomnost," říká k vlivu mobilů Zdeňka Vykoukalová z katedry psychologie brněnské univerzity.

Psycholog Zdeněk Altman přirovnává touhu dětí mít mobilní telefon k jejich vztahu ke kouření. „Cigareta také patří mezi dospívajícími k prestižní záležitosti a jakémusi znamení, že dotyčný už patří do světa dospělých. Navíc zaměstnává ruce, když je člověk nervózní. A ty samé funkce splňuje mobilní telefon," tvrdí Altman.

Jak staré dítě by mělo mít vlastní mobil?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 8. 2007 6:39

Vážený redaktore, přečtěte velice dobře článek Mobily jsou pro děti a zjistíte, že to nedává smysl
něco tam zřejmě ještě je potřeba upřesnit.

+69
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

mobilní telefon

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bez vyplněného formuláře na přídavky na děti zapomeňte

28. 6. 2007 | Ludmila Řezníčková

Bez vyplněného formuláře na přídavky na děti zapomeňte

Pokud chcete i nadále pobírat přídavky na děti, musíte nejpozději do konce října odeslat úřadu sociální podpory formulář, do něhož vyplníte příjmy rodiny za rok 2006. Podnikatelům se... celý článek

I žena na mateřské má nárok na řádnou dovolenou

13. 6. 2007 | Ludmila Řezníčková | 26 komentářů

I žena na mateřské má nárok na řádnou dovolenou

Zaměstnané matky si mohou po skončení mateřské dovolené vybrat řádnou dovolenou. Zaměstnavatel jim ji nesmí zkrátit a musí žádosti o její čerpání vyhovět. Navíc během této dovolené... celý článek

Vedoucího na letním táboře nemůže dělat kdokoli

28. 5. 2007 | Josef Janda | 2 komentáře

Vedoucího na letním táboře nemůže dělat kdokoli

Desítky tisíc dětí se i letos o prázdninách vydají na letní tábor. Nejvíce táhnou tábory zaměřené na hip-hop, jezdectví, fotbal či lezení po skalách. Vybrat ten správný však není jednoduché.... celý článek

Děti a peníze: jak to jde dohromady?

21. 3. 2007 | Kateřina Boušová

Děti a peníze: jak to jde dohromady?

Jakým způsobem rodiče v Americe, Africe, Evropě nebo na Dálném východě učí svoje děti finanční zodpovědnosti? Které děti se učí utrácet a které naopak investovat? V jakém věku dětí... celý článek

Skončili jste studium a nevíte co dál? Hurá na úřady

8. 9. 2006 | Ludmila Řezníčková

Skončili jste studium a nevíte co dál? Hurá na úřady

Ukončili jste v uplynulém školním roce studium, nepokračujete na další škole a zatím jste nesehnali práci? Přečtete si, proč je dobré, aby se absolventi přihlásili na úřadu práce, jak... celý článek

Partners Financial Services