Vedoucího na letním táboře nemůže dělat kdokoli

Josef Janda | rubrika: Životní situace | 28. 5. 2007 | 4 komentáře
Vedoucího na letním táboře nemůže dělat kdokoli
Desítky tisíc dětí se i letos o prázdninách vydají na letní tábor. Nejvíce táhnou tábory zaměřené na hip-hop, jezdectví, fotbal či lezení po skalách. Vybrat ten správný však není jednoduché.

V Česku se každé léto pořádá několik tisíc dětských táborů. "Junák - svaz skautů a skautek ČR ročně uspořádá přes 1 100 táborů po celé republice. Účastní se jich zhruba 25 tisíc dětí. S jejich organizací pomáhá několik tisíc vedoucích," říká Bořek Slunéčko ekonom Junáka, který je největší českou organizací nabízející trávení volného času pro děti a mladé lidi. Kromě skautů existují i další organizace, které pořádají letní tábory. Jednou z těch větších je YMCA (Křesťanské sdružení mladých lidí), v jejíž režii se v létě odehrají tábory pro zhruba 3 700 dětí v celkem 75 turnusech.

Důležitým kritériem, podle kterého by se měli rodiče při výběru tábora rozhodovat, je jeho náročnost a program. Každý typ tábora, ať už se jedná o stanový, v chatkách, ubytovnách nebo o turistické tábory, klade na dítě jiné nároky. Obecně platí, že turistické tábory jsou pro děti, kterým nečiní problémy mnohakilometrové pochody. U stanových táborů je riziko, že v nepříznivém počasí se může dítě nachladit či zakusit, jaké to je, když do stanu zatéká. Tábory v chatkách a ubytovnách jsou, pokud jde o kvalitu bydlení, nejbezpečnější.

Klíčem ke kvalitnímu dětskému zážitku na táboře jsou kvalifikovaní vedoucí. Hlavní vedoucí, který je zodpovědný za průběh tábora musí absolvovat 26hodinový kurz Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT), ve kterém se naučí základy práva, psychologie a pedagogiky při práci s dětmi a mládeží. Nechybí ani programová a organizační příprava tábora. Hlavní vedoucí na letním táboře získá i základní znalosti o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci s dětmi a mládeží. Celý kurz je zakončen testem. Cenu si stanovují jejich pořadatelé. V organizaci Junák je kurz bezplatný, jinde se pohybuje kolem jednoho tisíce korun.

Někteří provozovatelé letních táborů vyžadují absolvování kurzu i od řadových táborových vedoucích. "Vedoucí prochází školením MŠMT a příslušnými školeními naší organizace, kde jsou upozorňováni na specifické výjimky na našich táborech. Nepracujeme s dětmi totiž jen přes den. Děti pozorují oblohu každou jasnou noc," říká Miroslav Spurný ředitel Hvězdárny a radioklubu lázeňského města Karlovy Vary, o. p. s. "Vedoucímu musí být minimálně 18 let. Ideální je, když jde o studenta pedagogické fakulty. V každém případě musí mít adept na táborového vedoucího chuť něco s dětmi dělat, ne je jen hlídat," míní Hana Ivančová jednatelka Letního dětského tábora Jaroměř, s. r. o.

Kdo a za kolik pořádá dětské letní tábory
Organizátor tábora Počet dětí
na táborech
Počet táborů* Cena pobytu za 14 dní** Kontakt
Junák – svaz skautů
a skautek ČR
25 000 1 100 Průměr 2000 – 2500 Kč, cenu tábora stanovuje každá organizační jednotka. www.skaut.cz
YMCA 3 739 75 Cenu tábora stanovuje každá organizační jednotka. www.ymca.cz
Hvězdárna a radioklub
lázeňského města
Karlovy Vary o. p. s.
180 5 3 600 Kč www.astropatrola.cz
Sdružení Ferien cca 500 neudáno 4 900 - 5 100 Kč www.osferien.cz
Letní dětský tábor
v Jaroměři u Kaplice
640 4 2 790–3 350 Kč www.ldtjaromer.cz
Slovenský ráj 18 1 3 000 Kč www.slovraj.info

Pozn.: *údaje z roku 2006; **ceny platné pro rok 2007

Zdroj: Provozovatelé táborů.

Pro zapsání dětí na tábor je nejvyšší čas. Většina oslovených provozovatelů doporučuje začít se zajímat o tábor už v lednu. Dokud je ještě z čeho vybírat.

Jak vybrat kvalitní tábor
  1. Zjistěte si reference na internetu a u známých. Je lepší, když má provozovatel tábora několikaletou historii.
  2. Ptejte se, jakým způsobem probíhá vybírání vedoucích a instruktorů a jaké předpoklady musejí naplňovat.
  3. Kromě přihlášky se od dítěte vyžaduje kopie průkazu na očkování, kartička zdravotní pojišťovny, vyplnění zdravotního omezení dítěte - sem patří různé alergie, léky, které dítě užívá včetně jejich dávkování. Dobrý tábor se pozná i podle toho, že rodiče musí vyplnit kontakty na více rodinných příslušníků, než kteří jsou uvedeni v přihlášce, jedná se o tzv. listy poslední záchrany.
  4. Důležitými kritérii jsou i dotazy týkající se zajištění základních hygienických požadavků, počet stravovacích chodů za den, denní a noční program.
  5. Denní program je důležitou součástí tábora. Vedle tématu táborové hry a délky tábora se zajímejte o organizování denního programu. Pokud jede dítě na skautský tábor, bude mít zřejmě tzv. noční hlídky.
  6. Je vhodné se předem informovat, jak je zajištěna lékařská péče a vybavena táborová lékárnička.
  7. Ověřte si, jakým způsobem je možno si nechat vrátit peníze. Provozovatelé táborů toto řeší individuálně a není možné se předem připravit na možnost, kdy se dítěti na táboře nelíbí a rodiče požadují vrácení peněz.

Uvažujete o tom, že pošlete dítě na letní tábor? Podle čeho vybíráte ten správný?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Oblíbená témata

dítě, Pojišťovny, riziko, rodina

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kam s dítětem v létě? No přece na tábor

22. 6. 2006 | Dana Chytilová | 6 komentářů

Kam s dítětem v létě? No přece na tábor

Vybouchla vám babička na hlídání? Dostali jste volno, o kterém jste ani nedoufali, a chcete jej strávit bez dítěte? Nebo jste prostě ještě nestihli svého potomka přihlásit na tábor?... celý článek

Dovolená: kdy jindy uvažovat o pojištění domácnosti

8. 6. 2006 | Kateřina Boušová

Dovolená: kdy jindy uvažovat o pojištění domácnosti

Na co se pojištění domácnosti vztahuje, a na co ne? Podle čeho pojištění vybírat? Proč je důležité pečlivě číst pojistné podmínky? Jak vysoké jsou pojistné limity a kolik pojistka stojí?... celý článek

Připojistitelné a nepojistitelné sporty

7. 6. 2006 | Simona Ely Plischke

Nenechte o dovolené byt zlodějům: účinné a jednoduché triky

6. 6. 2006 | Simona Ely Plischke | 1 komentář

Nenechte o dovolené byt zlodějům: účinné a jednoduché triky

Červen až září je oblíbená doba dovolených. Jak vám ukážeme na policejních statistikách, je to bohužel také oblíbená část roku pro bytové zloděje. Podívejme se na účinné maličkosti,... celý článek

Dovolená na splátky? Jde to i bez navýšení

30. 5. 2006 | Dana Chytilová | 3 komentáře

Dovolená na splátky? Jde to i bez navýšení

Rádi byste si v létě odpočinuli pod palmami? Chybí vám však v rozpočtu pár desítek tisíc? Žádný problém, s cestovními kancelářemi můžete odjet na dovolenou s prázdnou kapsou. Podívejte... celý článek

Partners Financial Services