Peníze kvetou i ke stáru

Petr Fejtek | 23. 7. 2003
Peníze kvetou i ke stáru
Nemusí možná přímo kvést, hlavně, že dávají úrodu. A to zase záleží na tom, jak dobře jsme je zasadili, jak dobře se o ně starali a jak se jim tedy daří. Kdo si nic nezasadil, kromě důchodu nic nesklidí.

Úvod a první životní období - dobu studia jsme probírali v úvodním článku, období nástupu do zaměstnání, zakládání rodiny a práce v minulém článku. Nyní se již pomalu chystáme se na "druhou půli" života.

 5. období – Předdůchodový věk 50 – 65 let

Na počátku této části života, kdy se děti osamostatňují a manželé bývají obvykle na vrcholu jak pracovní kariéry, tak i výdělku, je obecně nejvhodnější doba k budování širšího portfolia produktů, které poslouží k zajištění solidní životní úrovně v další etapě života i vytvoření určité rezervy pro děti či vnoučata.

Vhodné

V každém případě je již výhodné penzijní připojištění, samozřejmostí je stavební spoření pro všechny členy rodiny, vhodné je investovat do otevřených podílových fondů. Těsně po padesátce je ještě efektivní životní pojištění "živetele/ky" rodiny. Bezesporu stabilní investicí je nemovitost, zvláště v lukrativních oblastech.

Nevhodné

Obecně je nebezpečné nevytvářet si žádnou rezervu či předlužit se. Nevhodné je již vstupovat do příliš rizikových investic, např. akciových fondů. Zejména v tomto období je nutno začít myslet na "zadní kolečka" včetně potenciálních rizik nejen svých, ale i rodin svých dětí. Opatrnost je vhodná i v nákupech na splátky, leasingu a spotřebitelského úvěru.

Riziko neočekávaných potřeb ostatních členů rodiny
Každá rodina je jiná. Mnohdy je však dobré počítat s tím, že ostatní rodinní členové budou potřebovat vaši pomoc. Rodiče, děti nebo vnuci. Nebo vnuci, kteří se teprve narodí. Počítejte i s takovými situacemi ve svých finančních plánech.


6. období – Důchod nad 60 – 65 let

V této době už většinou nehrozí nějaké zadlužování ani výrazné zvýšení spotřeby (kromě nájemného), ale je nutné se přizpůsobit snížení příjmů. Úplná závislost na starobním důchodu by měla být eliminována dříve vytvořenými rezervami.

Vhodné

V této době by mělo docházet k výplatám z penzijního fondu, kdy lze doporučit volbu doživotní penze. Další příjmy by měly pocházet z kapitálového životního pojištění nebo z podílových fondů. Paradoxně je výhodné znovu využít penzijní připojištění a opět také stavební spoření třeba i jako "dárek" některým členům rodiny. Efektivně lze využít konzervativnějších otevřených podílových fondů, výhodou je dnes i na některé navázaná kreditní karta.

Nevhodné

Zejména nesvěřit větší částku do jakéhokoli spekulativního projektu. Obecně lze doporučit i značnou rozvážnost ve větších výdajích včetně "pomoci" mladším generacím. Určitá rezerva má vždy uklidňující účinek a hraje kladnou roli i pro sebevědomí starších lidí.

Riziko dlouhověkosti
Přežijete své finanční zdroje. Čím déle budete žít, tím většímu riziku můžete být vystaveni. Především v situaci, kdy svou nezávislost financujete z vyčerpatelných zdrojů, z kapitálu určité velikosti, který se časem zmenšuje. Východiskem může být stabilní cashflow např. z pronájmu portfolia nemovitostí, využití některých pojistných či penzijních produktů. Pomoci může i to, že budete plánovat čerpání svých zdrojů nejen do 75, ale třeba do 85 let
.

Nezapomněli jsme na něco? Máte jinou zkušenost či jiný nápad? Třeba někomu pomůžete při těžké volbě, podělte se s ostatními o své názory!

Části seriálu: Úvod
1. období – STUDIUM 15 – 19 (26) let
2. období – NÁSTUP DO ZAMĚSTNÁNÍ 18 – 26 let
3. období – ZALOŽENÍ RODINY; BYDLENÍ 25 – 40 let
4. období – ZAJIŠTĚNÍ RODINY 40 – 50 let
5. období – PŘEDDŮCHODOVÝ VĚK 50 – 65 let
6. období – DŮCHOD nad 60 – 65 let

Zajímavé informace najdete také v naší Univerzitě.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Peníze kvetou i v dospělosti

17. 7. 2003 | Petr Fejtek

Peníze kvetou i v dospělosti

Potřebujete je celý život, tak zní podtitul celého našeho serveru. Asi nejvíc nám však scházejí právě v té nejaktivnější části života, kdy máme vlastně teprve "vše před sebou".

Peníze kvetou v každém věku

15. 7. 2003 | Petr Fejtek

Peníze kvetou v každém věku

V různých obdobích života máme různé potřeby, zájmy a cíle. To se samozřejmě projevuje v našem finančním rozhodování. Připravili jsme pro vás seriál o výhodách a nevýhodách toho či... celý článek

Širé obzory dlouhých peněz

20. 6. 2003 | Petr Fejtek

Širé obzory dlouhých peněz

Jakmile máme nějaké peníze, které chceme nebo můžeme uložit na delší dobu, nemusíme se již ohlížet na likviditu. Volíme pak už jen na stupnici výnosu a kolísání: vyšší výnos za cenu... celý článek

Investice: střední horizont aneb nejtěžší rozhodnutí

12. 6. 2003 | Petr Fejtek

Investice: střední horizont aneb nejtěžší rozhodnutí

Chcete investovat na dva roky a nevíte, jak na to? Dva roky nejsou ani krátký, ani dlouhý horizont a všechny poučky platí tak nějak napůl. Co si tedy vybrat? Jak kdy a jak u koho. Své... celý článek

Krátké šance krátkých peněz

28. 5. 2003 | Petr Fejtek

Krátké šance krátkých peněz

Jak nejlépe naložit s penězi? Odpověď není právě jednoduchá. V našem seriálu věnovaném tomuto tématu zjistíte, jaké vlastně máte možnosti a jak byste při hospodaření s penězi měli postupovat.... celý článek

Partners Financial Services