Přídavek na dítě bude od ledna vyšší, chce Jurečka

gp | rubrika: Aktuality | 25. 10. 2022
Přídavek na dítě bude od ledna vyšší, chce Jurečka

Zdroj: Shutterstock

Přídavek na dítě má podle plánů ministerstva práce a sociálních věcí a jeho šéfa Mariana Jurečky od začátku příštího roku stoupnout. Plánované zvýšení o 200 korun je obsahem návrhu, který ministerstvo tento týden posílá do připomínkového řízení.

Nyní je výše přídavku od 630 do 1380 korun, v průměru 1120 korun na dítě, liší se podle věku dítěte. Nárok na přídavek mají domácnosti, jejichž čistý příjem nepřesáhne 3,4násobku životního minima. Také životní minimum se má od ledna valorizovat, takže se dál rozroste taky okruh rodin, které na příspěvek budou mít nárok.

Počet vyplácených přídavků v letošním roce rychle roste. Od ledna do září se jejich počet zvedl z téměř 260 tisíc na 348 tisíc. Přirozeně narůstá i vyplacená částka - z lednových 288 milionů na zářijových 395 milionů. Rozšiřoval se okruh lidí, kteří na dávku mají nárok a je prostě ekonomicky hůř, takže se po různých podporách poohlížejí i ti, kteří je dřív nepotřebovali. Navíc k tomu mohlo přispět i to, že se od letošního léta o přídavek dá žádat jednodušeji a online: Kvůli žádosti o přídavek na dítě už nemusíte na úřad.

Počet vyplacených přídavků na dítěData: MPSV, graf: Peníze.cz

Přitom ale ještě ne všechny rodiny, které by přídavek už dneska mohly dostávat, ho skutečně pobírají. Když se letos v létě rozdával příspěvek 5000 Kč na dítě, získalo při tom ministerstvo práce o žádajících (s jejich souhlasem) data, ze kterých vyplývá, že téměř devadesát tisíc rodin nárok má, ale neuplatňuje ho. Ministerstvo tyto lidi začalo kontaktovat a na možnost přídavek získat je upozorňuje: Máte nárok na přídavek na dítě. Stát pošle e-maily a SMS.

„Data ukazují, že bezmála pětina oslovených do týdne požádá o přídavek na dítě. To je aktivní cesta pomoci, kterou chceme postupně pokračovat. Bohužel paralelně čelíme nárůstu falešných webů, které se na první pohled tváří jako portál ministerstva, ale chtějí vylákat z lidí údaje a peníze,“ varuje ministr Jurečka. Varovali jsme i na Peníze.cz: Nabízejí příspěvek, seberou vám peníze. Úřad varuje před podvody.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Místo čtyř dávek bude jediná. Jurečka představil reformu

5. 2. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Místo čtyř dávek bude jediná. Jurečka představil reformu

Místo čtyř opakujících se sociálních dávek, u nichž záleží na výši příjmu domácnosti, má vzniknout jediná. Jde o přídavek na dítě, příspěvek na bydlení, doplatek na bydlení a příspěvek... celý článek

Nová zelená úsporám ožívá. Na dotaci dosáhne víc lidí

17. 1. 2024 | Gabriel Pleska | 3 komentáře

Nová zelená úsporám ožívá. Na dotaci dosáhne víc lidí

Dotační program Nová zelená úsporám Light dnes po vánoční přestávce znovu otevřel příjem žádostí, a to ještě většímu okruhu domácností.

Dosáhnete na přídavek na dítě? Podmínky pro rok 2024

4. 1. 2024 | Petr Kučera

Dosáhnete na přídavek na dítě? Podmínky pro rok 2024

Kdo má nárok na dětské přídavky? Jak vysoký je v roce 2024? Co se počítá do příjmů a jak zjistit životní minimum domácnosti? Tady je přehled a kalkulačka.

Rodičovský příspěvek 2024. Kolik dostanete a na jak dlouho

29. 12. 2023 | Jiří Hovorka, redakce Peníze.CZ

Rodičovský příspěvek 2024. Kolik dostanete a na jak dlouho

Rodičovský příspěvek obvykle navazuje na peněžitou pomoc v mateřství. Na rozdíl od ní ale náleží všem rodičům pečujícím o malé děti. Od roku 2024 jeho výše stoupla na 350 tisíc korun,... celý článek

O peníze na bydlení a na děti můžete nově žádat online

14. 12. 2023 | Kateřina Hovorková

O peníze na bydlení a na děti můžete nově žádat online

Kvůli žádosti o příspěvek na bydlení a přídavek na dítě už nemusíte chodit na úřad. Ministerstvo rozšiřuje „klientskou zónu“ Jenda. Zároveň hledá víc IT expertů, aby pomohli s další... celý článek

Partners Financial Services