Mateřská a rodičovská pro OSVČ. Kdo má nárok a jak se počítá

Jiří Hovorka | rubrika: Jak na to | 20. 1. 2023
Kdy má podnikatelka nárok na mateřskou a jak je to s čerpáním rodičovského příspěvku? Poradíme. Máme i kalkulačky.
Mateřská a rodičovská pro OSVČ. Kdo má nárok a jak se počítá

Zdroj: Shutterstock

S pokrytím výpadku příjmů při narození potomka pomáhají rodičům především dvě dávky: peněžitá pomoc v mateřství a rodičovský příspěvek.

Na peněžitou pomoc v mateřství – lidově se téhle dávce říká mateřská – ale nedosáhne každý. Je potřeba splnit základní podmínku pro nárok na dávku – dostatečně dlouhou účast na nemocenském pojištění, což je jedna ze složek sociálního pojištění.

Naopak na rodičovský příspěvek má nárok každý rodič. Pro všechny je zároveň nachystaná stejná částka – od roku 2020 dělá celkově 300 tisíc korun (nebo 450 tisíc korun, když se narodí dvojčata či vícerčata).

Oproti rodičům s klasickým zaměstnáním však platí pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) trochu jiná pravidla – především ohledně peněžité pomoci v mateřství.

Jestli hledáte jenom kalkulačku, můžete na ni rovnou skočit: Tady spočítáme mateřskou pro OSVČ a tady rodičovský příspěvek.

Kdy má OSVČ nárok na peněžitou pomoc v mateřství?

Pokud je žena zaměstnaná na klasický pracovní poměr, odvádí za ni nemocenské pojištění (v rámci sociálního pojištění) zaměstnavatel. Oproti tomu živnostníci a další podnikatelé si musí hradit sociální pojištění sami, přičemž nemocenské pojištění pro ně není jeho povinnou součástí. Každý podnikatel se nicméně může k platbě nemocenského pojištění přihlásit dobrovolně.

Pro vznik nároku na peněžitou pomoc v mateřství je potřeba, aby si OSVČ platila nemocenské pojištění aspoň 270 dní (devět měsíců) v průběhu dvou let před nástupem na mateřskou, z toho přinejmenším 180 dní (šest měsíců) v posledním roce.

Kdo tuhle podmínku splní, může peněžitou pomoc v mateřství čerpat nejdřív od osmého týdne před očekávaným termínem porodu, nejpozději od šestého týdne. Česká správa sociálního zabezpečení vyplácí dávku 28 týdnů (případně 37 týdnů, když se narodí vícerčata).

Obdobná pravidla platí i pro podnikající tatínky – peněžitou pomoc v mateřství může sociálka vyplatit (namísto matky) i jim. Hodit se to může třeba v situaci, kdy si matka nemocenské pojištění neplatila, ale otec ano. K tomu je nezbytné uzavřít s matkou dítěte písemnou dohodu, že bude otec o dítě pečovat. Podpis matky musí být úředně ověřen (lze to udělat přímo na pobočce sociálky).

Ani táta podnikatel se nevyhne splnění základní podmínky: účasti na nemocenském pojištění přinejmenším devět měsíců za poslední dva roky, z toho šest měsíců v posledním roce. Otcové pak mohou čerpat mateřskou až od sedmého týdnu po porodu a celkově také mají nárok na kratší dobu – 22 týdnů při jednom dítěti nebo 31 týdnů u vícerčat.

Jak vysoká je mateřská pro podnikatelku?

Platba nemocenského pojištění rozhoduje také o tom, jak bude peněžitá pomoc v mateřství vysoká. Zjednodušeně: Čím víc platíte, tím vyšší mateřskou dostanete. Jak vysoké pojistné podnikatel na nemocenské pojištění odvádí, ale nezáleží tak docela na něm. Jeho výše se vždy odvíjí od toho, kolik OSVČ platí na sociálním pojištění.

Horní limit pro platbu nemocenského pojištění představuje vyměřovací základ sociálního pojištění rozpočtený na měsíce, k němuž se podnikatel dobral v posledním přehledu o příjmech a výdajích pro sociálku. V praxi jde o polovinu zisku (příjem po odpočtu výdajů) za daný rok vydělenou dvanácti. Z takto vypočteného vyměřovacího základu lze potom na nemocenské pojištění platit maximálně 2,1 procenta.

V roce 2023 musí všichni podnikatelé provozující hlavní činnost posílat na sociální pojištění přinejmenším 2944 korun měsíčně. To odpovídá vyměřovacímu základu 10 081 korun a maximální platbě nemocenského pojištění 212 korun měsíčně. Peněžitá pomoc v mateřství pak bude dělat celkem 45 668 korun za celých osmadvacet týdnů podpůrčí doby. Tedy 233 korun denně a zhruba 6990 korun na měsíc. Kdo by chtěl vyšší mateřskou, musí si dostatečně dlouho platit také vyšší sociální pojištění.

Jak funguje rodičovský příspěvek při podnikání?

Ani rodiče, kteří si nemocenské pojištění dostatečně dlouho (nebo vůbec) neplatili, nezůstanou úplně na holičkách. Úřady jim hned po narození dítěte začnou vyplácet rodičovský příspěvek. Na každé dítě lze od státu dostat celkem 300 tisíc korun. Celková suma se nevyplácí najednou, ale v pravidelných měsíčních dávkách. Když se narodí dvojčata či vícerčata, dostanou rodiče dohromady 450 tisíc korun.

Investovat a šetřit!

Jasně, dobře si vychovat hodně šikovných dětí. Pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem. A zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit. Nachystat se na stáří. 

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat. U vybraných podílových fondů neplatíte vstupní poplatek.

Pro rodiče, kteří neměli nárok na peněžitou pomoc v mateřství, dělá rodičovský příspěvek maximálně 13 000 korun měsíčně (19 500 korun pro vícerčata). Nejrychleji tak můžou celý balík peněz vyčerpat za 23 měsíců. Rychlost čerpání může být i pomalejší – rodičovský příspěvek je potřeba dobrat nejpozději do čtyř let věku dítěte. Rychlost čerpání jde měnit vždy po třech měsících. Rodičovský příspěvek lze přitom pobírat jen na nejmladší dítě v rodině – bez ohledu na to, zda už rodiče stihli načerpat celou sumu na starší dítě.

Na rodičovský příspěvek samozřejmě dosáhnou i OSVČ, které nárok na peněžitou pomoc v mateřství měly. Maximální výše měsíční dávky v jejich případě odpovídá měsíční mateřské. Pokud dělá peněžitá pomoc v mateřství míň jak 13 000 korun za měsíc, zvyšuje se měsíční strop rodičovského příspěvku na tuto částku.

Při určení maximální výše rodičovského příspěvku se úředníci neřídí pouze podle mateřské toho z rodičů, který ji skutečně pobíral. Takže i když peněžitou pomoc v mateřství čerpala matka, ale otec dítěte by měl nárok na mateřskou vyšší (jako zaměstnanec nebo OSVČ splnil potřebnou dobu pojištění), můžete si říci o vypočtení maxima měsíční dávky rodičovského příspěvku podle mateřské otce.

To přijde vhod třeba v případě, kdy je otec v klasickém pracovním poměru a matka OSVČ. Rodiče tak získají větší svobodu při určování rychlosti a výše příspěvku.

Kalkulačka — rodičovský příspěvek

měsíců

Další kalkulačky

Naučte se penízeZdroj: peníze.cz

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

22. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) pro rok 2024 navýšila částky vybraných příspěvků a do nabídky zařadila několik zcela nových příspěvků.

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

18. 1. 2024 | Jiří Hovorka, Petr Kučera

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

Rodiny s nízkými příjmy mají nárok na porodné. Tady jsou aktuální podmínky a kalkulačky.

Mateřská 2024. Kolik dostanete a jaké jsou podmínky

9. 1. 2024 | Jiří Hovorka, redakce Peníze.CZ

Mateřská 2024. Kolik dostanete a jaké jsou podmínky

Jak vysoká je peněžitá pomoc v mateřství v roce 2024 a jaká jsou základní pravidla? Tady je přehled a kalkulačka. Spočítejte si, kdo má nárok.

Partners Financial Services