Rodičovský příspěvek už můžete vyřídit online. I změnit

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 2. 8. 2022 | 2 komentáře
Rodičovský příspěvek už můžete vyřídit online. I změnit

Zdroj: Shutterstock

Od srpna je možné žádat o rodičovský příspěvek přes internet, tedy bez osobní návštěvy úřadu práce. Nově online lze také každé tři měsíce měnit výši čerpání podle potřeb rodičů.

K online žádosti je potřeba elektronická identita občana. Nejjednodušší variantou je bankovní identita, která bez dalšího zařizování a bez poplatků umožňuje ověřit totožnost stejně snadno, jako se přihlašujete do elektronického bankovnictví. Službu zatím nabízejí Česká spořitelna, ČSOB, Komerční banka, Air Bank, Fio, Moneta a Raiffeisenbank. Další variantou jsou třeba eObčanka s aktivovaným čipem (a čtečkou) nebo datová schránka.

„Nová online žádost je opravdu jednoduchá a každý ji zvládne vyplnit a odeslat z pohodlí domova během několika minut,“ říká ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Zdůrazňuje nicméně, že jde o dobrovolnou možnost. Kdo chce, může žádost dál podat osobně na úřadu práce.

Čerpání celkové částky 300 tisíc korun lze rozvrhnout na období od půl roku až do čtyř let. Měsíční výši příspěvku si rodiče mohou zvolit sami, maximálně se jedná o třicetinásobek denního vyměřovacího základu při narození dítěte (nejvýše 47 700 Kč). Rodič, který měl před narozením dítěte malé příjmy, může čerpat maximálně 13 tisíc korun měsíčně. V případě vícerčat se celková částka navyšuje na 450 tisíc korun a maximální měsíční částka na 1,5násobek. Pokud se do rodiny narodí další dítě, nárok zaniká, ale nevyčerpanou částku lze získat jednorázově.

Od července lze přes internet žádat o příspěvek na bydlení. Od září bude možné elektronicky žádat také o přídavky na dítě. V obou případech zůstane i možnost osobní žádosti na úřadu práce.

V polovině srpna odstartuje online příjem žádostí o jednorázový příspěvek 5000 korun na dítě pro rodiče s hrubým příjmem do milionu korun ročně. V tomto případě bude možné žádat buď elektronicky, nebo přes některá kontaktní místa veřejné správy (Czech Point) – ne osobně na úřadech práce.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+447
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

22. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) pro rok 2024 navýšila částky vybraných příspěvků a do nabídky zařadila několik zcela nových příspěvků.

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

18. 1. 2024 | Jiří Hovorka, Petr Kučera

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

Rodiny s nízkými příjmy mají nárok na porodné. Tady jsou aktuální podmínky a kalkulačky.

Mateřská 2024. Kolik dostanete a jaké jsou podmínky

9. 1. 2024 | Jiří Hovorka, redakce Peníze.CZ

Mateřská 2024. Kolik dostanete a jaké jsou podmínky

Jak vysoká je peněžitá pomoc v mateřství v roce 2024 a jaká jsou základní pravidla? Tady je přehled a kalkulačka. Spočítejte si, kdo má nárok.