Zvýšení rodičovského příspěvku: Stoupne měsíční strop, celková částka ne

Jiří Hovorka | rubrika: Co se děje | 24. 6. 2022 12:35 aktualizováno 29. 6. 2022 13:00 | 5 komentářů
Kdo nedosáhl na mateřskou nebo ji má nízkou, může od července čerpat rodičovskou rychleji. Novela zároveň zjednodušuje čerpání příspěvku na bydlení.
Zvýšení rodičovského příspěvku: Stoupne měsíční strop, celková částka ne

Zdroj: Shutterstock

Od začátku letošního července stoupne maximální výše rodičovského příspěvku pro lidi, kteří předtím nedosáhli na peněžitou pomoc v mateřství nebo měli malé příjmy. Doteď mohou čerpat rodičovský příspěvek maximálně ve výši 10 tisíc korun měsíčně, nově to bude 13 tisíc.

Změnu, kterou v minulém týdnu schválili poslanci v rámci vládní novely zákona o státní sociální podpoře, teď podpořili i senátoři a vzápětí podepsal prezident. Zbývá už jen zveřejnění ve Sbírce zákonů.

„Cílem je zvýšení flexibility při čerpání rodičovského příspěvku, což umožní i rodičům, kteří nemohli volit měsíční výši dávky, čerpat rodičovský příspěvek ve vyšší částce než dosud a zlepšit tak aktuální příjmovou situaci rodiny,“ vysvětluje změnu ministerstvo práce a sociálních věcí.

Úprava volitelné částky rodičovského příspěvku nezvýší celkové náklady státního rozpočtu na tuto sociální dávku, urychlí její čerpání a posune výdaje do kratšího období. Změna se týká přibližně 71 tisíc lidí, kteří dosud čerpají příspěvek v maximální výši 10 tisíc měsíčně. Celkem dostává rodičovský příspěvek 308 tisíc lidí, upřesnila poslankyně Jana Pastuchová (ANO). 

Jde pouze o dílčí změnu rodičovského příspěvku. Celkový limit k čerpání se zatím nemění – vláda ho plánovala zvýšit od začátku roku 2023, na zvýšení se však zatím neshodla. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka na konci března řekl, že nejštědřejší varianta počítá s růstem o 15 procent, tedy o 45 tisíc na celkových 345 tisíc korun z dnešních 300 tisíc. U vícerčat by patnáctiprocentní růst znamenal zvýšení na 517 500 korun z dnešních 450 tisíc.

S konkrétním návrhem ale vláda nakonec nepřišla. „Nebavili jsme se o tom, že bychom ho zvýšili v nejbližší době. Je to jedna z variant do budoucna, v řádech měsíců. Možná ve druhém pololetí, možná v příštím roce,“ řekl Jurečka v rozhovoru pro Právo na začátku dubna. 

Opoziční ANO ve sněmovně navrhovala růst rodičovského příspěvku na 400 tisíc korun už od letošního září. Pravidelně by se pak valorizoval, když inflace přesáhne pět procent. Vládní koalice však tento pozměňovací návrh odmítla.

Pravidelnou valorizaci příspěvku dlouhodobě prosazují Piráti. Je tedy možné, že pokud se vláda v dalších měsících dohodne na navýšení rodičovského příspěvku, doprovodí to i návrhem na automatické zvyšování dávky. 

„Nad zvýšením celkové částky v rámci vládní koalice přemýšlíme, ty debaty jsme neuzavřeli. Ale je nutné tyto kroky provázat potom přímo se státním rozpočtem. Takže napřed musíme mít dohodu na státním rozpočtu a pak si říct, že například od 1. ledna 2023 je možné udělat to zvýšení,“ vysvětlil Jurečka před senátory. „Ale není možné přicházet s návrhy, které byly ve sněmovně třeba až do výše 100 tisíc korun, které nemáme vůbec kryté dohodou v rámci návrhu zákona o státním rozpočtu. Byť bychom byli rádi posly dobrých zpráv, rádi bychom tyto finanční prostředky rodičům dali, protože si to určitě zaslouží, ale je potřeba se taky dívat na tu reálnou situaci, možnosti státního rozpočtu, protože tady je mnoho jiných požadavků, nejenom od rodičů, ale i od osob se zdravotním postižením, od sociálních služeb a mohu teď dávat škálu dalších a dalších výdajů, které se pojí s naším resortem, které prostě není jednoduché uspokojit, byť bych si to hrozně lidsky přál,“ dodal ministr.

Rodičovský příspěvek se naposled zvyšoval od ledna 2020, a to z 220 na 300 tisíc korun. Vyšší příspěvek tehdy dostali nejenom lidé, kteří ho v roce 2020 začali nově čerpat, ale i ti, kteří ho k 1. lednu 2020 stále pobírali. Smůlu měli ti, kteří příspěvek dočerpali do konce roku 2019, přestože jejich dítěti byly i v roce 2020 méně než čtyři roky.

V červenci 2021 pak politici schválili další vylepšení: Komu se narodí další dítě ještě před dočerpáním předchozího rodičovského příspěvku, nepřijde už o zbytek peněz.

Od letošního srpna bude nově možné žádat o rodičovský příspěvek také elektronicky, oznámilo ministerstvo. Od září se digitalizace rozšíří i na přídavek na dítě.

Rodičovský příspěvek 2022

měsíců

Další kalkulačky

Dnes schválená novela také zjednodušuje žádost o příspěvek na bydlení, od července o něj bude možné žádat i plně elektronicky.

„Nebude nutné žádat o něj každoročně, bude poskytován na dobu neurčitou. Náklady na bydlení a příjmy domácností se nebudou dokládat čtvrtletně, ale pouze pololetně. Nově také nebude nutné rozepisovat na jednotlivé položky, ani předkládat pravidelné zúčtování zálohově placených služeb. Doklady bude možné nahrát elektronicky. Údaje, které stát může získat nebo ověřit sám, nebude muset klient dokládat,“ upřesňuje Jurečka. 

Změny se týkají i mimořádné okamžité pomoci. „Přestože MOP je jednorázová dávka, lze ji poskytnout vícekrát v jednom kalendářním roce. Ke změnám, které úprava přináší, patří například rozšíření výčtu možných situací, ve kterých lze o dávku zažádat. Úřady práce budou moci více přihlížet k náhlým individuálním potřebám žadatele. Mění se i pravidla pro posuzování příjmu tak, aby pomoc zohledňovala v co největší míře skutečnou situaci žadatele a jeho majetkové poměry. Zjednoduší se i správní řízení, aby pomoc byla co nejrychlejší,“ říká ministr.


Tyhle bankovky přestanou platit. Jak je poznat a vyměnit

Na konci června přestanou platit starší vzory bankovek. Ve fotogalerii vám podrobně ukážeme, které to jsou a jak se liší od těch, které budou dál platit.

Zdroje a popisky fotek najdete uvnitř galerie.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

22. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) pro rok 2024 navýšila částky vybraných příspěvků a do nabídky zařadila několik zcela nových příspěvků.

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

18. 1. 2024 | Jiří Hovorka, Petr Kučera

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

Rodiny s nízkými příjmy mají nárok na porodné. Tady jsou aktuální podmínky a kalkulačky.

Mateřská 2024. Kolik dostanete a jaké jsou podmínky

9. 1. 2024 | Jiří Hovorka, redakce Peníze.CZ

Mateřská 2024. Kolik dostanete a jaké jsou podmínky

Jak vysoká je peněžitá pomoc v mateřství v roce 2024 a jaká jsou základní pravidla? Tady je přehled a kalkulačka. Spočítejte si, kdo má nárok.