O vyšší rodičovský příspěvek stačí požádat do konce měsíce

pk | rubrika: Aktuality | 6. 1. 2020 | 1 komentář

Kvůli vyššímu rodičovskému příspěvku nemusejí rodiče panikařit. Pokud si chtějí změnit měsíční částku od ledna, mohou tak učinit až do 31. ledna. Na vyřízení tak mají dostatek času. Upozornil na to Úřad práce ČR.

„V tuto chvíli by si měsíční částku měli upravit především ti, jejichž dítě dosáhne letos čtyř let. Ostatní rodiče mohou změnu volby provést kdykoli v průběhu celého roku,“ říká mluvčí úřadu Kateřina Beránková.

„Úřad práce ČR se na změny v oblasti rodičovského příspěvku v celé republice pečlivě připravoval, je ale zapotřebí eliminovat případné zbytečné čekací lhůty a nápor klientů,“ vysvětluje mluvčí.

„Odbavení rodičů trvá v průměru několik desítek minut. V případě detailního projednávání se může doba mírně protáhnout,“ upozorňuje Kateřina Sadílková, generální ředitelka Úřadu práce ČR.

Přinášíme víc

Od ledna se zvýší i počet hodin, na který lze dávat děti do dvou let do školky či jinam na hlídání – a nepřijít kvůli tomu o rodičovskou.

Zvýšení rodičovského příspěvku prošlo. Další změny za tři roky


Rodiče dětí do čtyř let věku, kteří už vyčerpali rodičovský příspěvek před 1. lednem 2020, by měli podat formální žádost, aby o nárok nepřišli předčasně dřív, než rozhodne Ústavní soud.

Ať nepřijdete o šanci na vyšší rodičovský příspěvek. Lidovci mají návod

Od letošního 1. ledna stoupla celková výše rodičovského příspěvku pro všechny rodiče, kteří aktivně pobírají příspěvek, a to z 220 na 300 tisíc korun (u vícerčat na 450 tisíc). „Toto navýšení proběhlo automaticky. Rodiny budou muset řešit jen případnou změnu rychlosti čerpání měsíční částky,“ dodává Beránková.

Ke změně je potřeba občanský průkaz a formulář Volba výše rodičovského příspěvku. Tiskopis je k dispozici jak na pracovištích úřadu práce, tak na internetu. „Příjemci si ho můžou stáhnout a vyplnit doma před návštěvou úřadu, nebo – pokud mají zaručený elektronický podpis či datovou schránku – odeslat online,“ upřesňuje mluvčí.

Výši rodičovského příspěvku je možné změnit jedenkrát za tři měsíce. „Pokud tedy ještě neuplynula tato doba, možné to není a je zbytečné na úřad osobně chodit. Jestliže rodič žádal o změnu výše příspěvku před více než třemi měsíci, tedy do konce října 2019, může si částku upravit. O změnu volby nelze žádat zpětně,“ připomíná Beránková.

Všem příjemcům rodičovského příspěvku, kteří ho po 1. lednu aktivně pobírají, odeslal úřad práce informativní dopis. Obsahuje i údaje o poslední zvolené výši měsíční dávky, maximální možné volbě výše dávky i informace o aktuálně vyčerpaném obnosu z celkové částky rodičovského příspěvku (k 1. prosinci 2019). Zbývající částku by měli rodiče dočerpat do čtyř let věku dítěte.

Zvýšení rodičovského příspěvku

Návod od ministerstva.

Rodičovský příspěvek 2020

měsíců

Další kalkulačky

Už je tu!

Projděte si, jak rok 2020 může ovlivnit vaše osobní finance.

Nový rok ve vaší peněžence. Velký přehled změn

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

22. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) pro rok 2024 navýšila částky vybraných příspěvků a do nabídky zařadila několik zcela nových příspěvků.

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

18. 1. 2024 | Jiří Hovorka, Petr Kučera

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

Rodiny s nízkými příjmy mají nárok na porodné. Tady jsou aktuální podmínky a kalkulačky.

Mateřská 2024. Kolik dostanete a jaké jsou podmínky

9. 1. 2024 | Jiří Hovorka, redakce Peníze.CZ

Mateřská 2024. Kolik dostanete a jaké jsou podmínky

Jak vysoká je peněžitá pomoc v mateřství v roce 2024 a jaká jsou základní pravidla? Tady je přehled a kalkulačka. Spočítejte si, kdo má nárok.

Partners Financial Services