Zvýšení rodičovského příspěvku zablokovali poslanci ANO a ČSSD

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 25. 10. 2019 | 61 komentářů

Poslanecká sněmovna ani v tomto týdnu neschválila zvýšení rodičovského příspěvku. K novele zákona o státní sociální podpoře se zřejmě dostane nejdřív za týden. Pak ji ještě čeká projednání v Senátu, účinná má přitom být od 1. ledna 2020.

Stejně jako v předchozím týdnu jsme viděli paradoxní situaci: Piráti a další opoziční poslanci se opakovaně pokoušeli prosadit přednostní projednání vládního návrhu, zatímco poslanci vládní koalice ANO a ČSSD svůj vlastní návrh blokovali, stejně jako komunisté. Novela, která zvyšuje rodičovský příspěvek, je přitom nejenom kratší a jednodušší, ale shodnou se na ní prakticky všechny strany. 

Hnutí ANO a ČSSD dávají přednost jednání o zvýšení daní, přestože se u daňového balíčku z dílny ministryně financí Aleny Schillerové čekala mnohahodinová debata a komplikované hlasování o desítkách pozměňovacích návrhů. Podle očekávání to tak vypadalo na dnešním jednání, kdy pro změnu opoziční poslanci nechtěli urychlit hlasování o daních. ODS proto svolala mimořádnou schůzi na příští pátek, jejímž jediným bodem má být právě rodičovský příspěvek.

Co přinese nový rok

Zvýšení rodičovského příspěvku o 80 tisíc nemusí být jedinou výraznou změnou. Poslanci budou řešit třeba i to, jestli by se dávka neměla pravidelně valorizovat.

Další změny rodičovského příspěvku? Ať roste stejně jako důchody, volají Piráti


Vláda se definitivně shodla na zvýšení rodičovského příspěvku od 1. ledna 2020. Těšit se můžou i některé rodiny, které s jeho čerpáním začaly dřív. Jak na to?

Jak dosáhnout na vyšší rodičovský příspěvek? Projděte si, co udělat

Se zvýšením rodičovského příspěvku (i zvýšením daní) počítá státní rozpočet na příští rok, který vládní poslanci podpořili ve středu. Celková částka příspěvku má od 1. ledna stoupnout z dnešních 220 tisíc na 300 tisíc korun, u vícerčat z dosavadních 330 tisíc na 450 tisíc korun. Bez schválení novely, kterou připravila ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD), k tomu ale automaticky nedojde. Návrh je ve sněmovně už od konce května.

Zvýšení se má týkat nejenom rodin, které začnou čerpat příspěvek v roce 2020, ale i těch, které ho už sice začaly dostávat dřív a k 1. lednu 2020 ho stále ještě budou čerpat. Smůlu mají jenom ty rodiny, které příspěvek vyčerpaly nebo vyčerpají do konce letošního roku, přestože mají dítě do čtyř let.

Celková výše příspěvku se neměnila od roku 2008. Poslanci zřejmě ani tentokrát nevyužijí možnost nastavit systém, který by příspěvek zvyšoval automaticky třeba podle vývoje průměrné mzdy. Pravidelnou každoroční valorizaci navrhují Piráti, vládní koalice ale takovou změnu odmítá.

Poslanci se nedostali ani ke schvalování daňového balíčku. Ten především zvyšuje spotřební daně na alkohol (líh) a tabák (cigarety), má zvýšit také zdanění hazardu, poplatek za vklad do katastru nemovitostí a zrušit daňové osvobození pro rezervy pojišťoven.

O tom, že zvýšení rodičovského příspěvku může přijít jedině po zvýšení daní, až do října nemluvila ani Schillerová, ani Maláčová.

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-69
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 61 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 10. 2019 18:36, Jakub

Sobě si přidavaj a na rodiny kašlou.Ať se jdou bodnout slavny naši poslanci.Ať jdou někam

+401
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 10. 2019 8:58, Jiřik

Menšina chce přehlasovat většinu a tak se muselo o pořadí obou návrhů opět hlasovat.Menšina prohrála hlasování o pořadí projednávání návrhů a tak řve,že vládní většina nechce dětem přidat.A to se děje stále.Na místo,aby opozičníci dodržovali pořadí návrhu ve sněmovně,tak chtějí přehlasovat, neunesou prohru a tak lžou,jako posledních více jak 20let,kdy ODS odkláněla miliony korun a po opoziční smlouvě i ČSSD,kradly tyto dvě strany,tak,že Babiš musí ty jejich zlodějiny z minulosti hasit ještě dnes.A tak to je a bylo!

Zobrazit celé vlákno

-23
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (61 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

22. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

VZP má nové příspěvky z fondu prevence. Tady je přehled

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) pro rok 2024 navýšila částky vybraných příspěvků a do nabídky zařadila několik zcela nových příspěvků.

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

18. 1. 2024 | Jiří Hovorka, Petr Kučera

Kdo dostane porodné a kolik? Pravidla pro rok 2024

Rodiny s nízkými příjmy mají nárok na porodné. Tady jsou aktuální podmínky a kalkulačky.

Mateřská 2024. Kolik dostanete a jaké jsou podmínky

9. 1. 2024 | Jiří Hovorka, redakce Peníze.CZ

Mateřská 2024. Kolik dostanete a jaké jsou podmínky

Jak vysoká je peněžitá pomoc v mateřství v roce 2024 a jaká jsou základní pravidla? Tady je přehled a kalkulačka. Spočítejte si, kdo má nárok.

Partners Financial Services