Marksová mění rodičovský příspěvek: Zjednodušit a zrychlit!

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce zrušit maximální možnou výši rodičovského příspěvku, která je nyní na 11 500 korunách měsíčně (celkový maximální limit zůstane). Uvolní přísné podmínky čtyřletého čerpání pro rodiny, které nedosáhly na mateřskou. A chce zrušit omezení doby, kterou děti do dvou let mohou trávit v jeslích.
Marksová mění rodičovský příspěvek: Zjednodušit a zrychlit!

Rodiče malých dětí zřejmě dostanou novou možnost, jak se rychleji vrátit do práce. Rodičovský příspěvek by mohli od roku 2017 vyčerpat jednodušeji než dosud. Počítá s tím návrh Ministerstva práce a sociálních věcí, který míří do připomínkového řízení a pak jej projedná vláda.

Ministryně Michaela Marksová (ČSSD) chce zrušit maximální možnou výši příspěvku za měsíc, která je dnes na 11 500 korunách. Celková částka příspěvku k vyčerpání – 220 000 korun – se nezmění. Uvolnit se mají přísné podmínky čtyřletého čerpání pro rodiny, které nedosáhly na peněžitou podporu v mateřství. A chce také zrušit omezení doby, kterou děti do dvou let mohou trávit v jeslích.

Po zrušení maximální výše příspěvku by rodiny mohly příspěvek vyčerpat rychleji než do konce druhého roku dítěte, jak je tomu dnes. „Celá částka rodičovského příspěvku ve výši 220 000 korun tedy bude moci být vyčerpána za kratší dobu než v současnosti, rodičům tedy umožníme dřívější návrat do zaměstnání,“ píše ministerstvo v důvodové zprávě. Minimální doba, za kterou by mohl být rodičovský příspěvek vyčerpán, má být nově šest měsíců. Už nyní nicméně platí, že rodiče mohou při pobírání příspěvku pracovat.

Maximálně 70 procent mzdy

Rychlejší čerpání bude navázáno na velikost příjmů. Ze zákona totiž nezmizí další limit, který říká, že měsíční výše rodičovského příspěvku nesmí být vyšší než 70 procent vyměřovacího základu, tedy zjednodušeně hrubého měsíčního výdělku. Kdo tedy má například 30 tisíc hrubého, bude moci celkových 220 tisíc korun vyčerpat nejrychleji během deseti měsíců.

Rychlejší návrat do práce rodičům jednoznačně usnadní další chystaná změna. Stát má přestat sledovat, kolik času tráví děti v jeslích. Dnes platí, že při pobírání rodičovského příspěvku lze děti do dvou let poslat do předškolního zařízení maximálně na 46 hodin v měsíci. „Tato podmínka by tedy měla být zcela zrušena a bude se sledovat jen řádná péče o dítě v rodině,“ uvádí ministerstvo.

Nedávná studie ekonomů z think tanku IDEA ukázala, že čím déle zůstávají matky na rodičovské, tím méně pak v budoucnu vydělávají. Každý rok pobytu doma s dítětem sníží podle jejich analýzy příjem o 1,1 procenta. O rodičovskou ale mohou žádat i muži.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Kalkulačka rodičovského příspěvku: Jak je to teď

Výpočet rodičovského příspěvku 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011

Kč     OSVČ
Kč     OSVČ

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 2. 2016 13:17, Radmila

Buďme rádi, že za stávajících podmínek rodiče ještě mají děti a přejme malé přilepšení rodinám s malými dětmi.Přejme matkám, a hlavně maličkým dětem, které se samy rozhodnout nemohou - přejme jim tu mateřskou péči, je to přirozené. Nepleťme si však ocenění rodiny, včetně porodného - se sociální podporou v nouzi ! Porodné je na výbavičku a ženy, které poctivě pracují, by neměly být trestány tím, že jim porodné stát (prosím za poctivou práci a příspěvek do systému!) nevyplatí. Naopak - zrušit porodné pro ty, které nepracují a pracovat ani zájem neměly a nemají, či dokonce nepracuje ani otec. Stát má podporovat zodpovědné lidi a poctivě pracující rodinu. Pokud někdo cíleně nepracuje, podpořit ho, protože miminko za rodiče nemůže, ale pak to státu (poctivě pracujícím) vrátíš! Tak to platilo tisíciletí, že "bez práce nejsou koláče" - a náš národ přežil.

+26
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

28. 2. 2016 11:10, Jana

Nechápu, proč by měly ženy, které se vrátí do zaměstnání a mají umožněno dávat děti do školky dostávat jakékoliv příspěvky ať již je to pojmenováno jako rodičovský. Tento byl určen snad k tomu, aby se mohl rodič starat o svě dítě v domácím prostředí a ne aby se stal tunelem na tahání peněz od státu. Tak buď budu doma s dítětem, starat se o něj a budu dostávat rodičovský přístěvek nebo půjdu do práce, dítě umístím do nějakého zařízení a budu dostávat mzdu z které budu toto vše financovat. Nechápu smysl tohoto počínání. Dříve jsme to zvládli s 1 rokem mateřské a s přísnějšími podmínkami a ani nás nenapadlo spoléhat se na stát.

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

2016. Podnikatelka matkou: Mateřská a rodičovská pro OSVČ

10. 2. 2016 | Petra Dlouhá

2016. Podnikatelka matkou: Mateřská a rodičovská pro OSVČ

Podnikatelky mají, pokud jde o zabezpečení ze strany státu, v čase mateřství podstatně míň jistot než ženy, které pracují v běžném zaměstnaneckém poměru. Nechte naše kalkulačky propočítat,... celý článek

Mateřská a rodičovská 2016: Přehled a kalkulačky pro čerstvé rodiče

9. 2. 2016 | Petra Dlouhá | 17 komentářů

Mateřská a rodičovská 2016: Přehled a kalkulačky pro čerstvé rodiče

Zajímá vás, jak vysokou dostanete mateřskou a rodičovskou v roce 2016? Na Peníze.cz najdete všechny důležité informace na jednom místě. Kromě přehledu pravidel pro vás máme i kalkulačky,... celý článek

Očima expertů: Množte se, stát vám dá slevu

13. 11. 2015 | Ondřej Tůma | 33 komentářů

Očima expertů: Množte se, stát vám dá slevu

Za měsíc a rok se možná bude platit sociální pojištění podle toho, kolik kdo státu vychovává budoucích poplatníků. Rodičům s více dětmi sociální pojištění klesne, bezdětní a lidé, kteří... celý článek

Přehled: Jak si přivydělat k mateřské a rodičovské a nepřijít o dávky

14. 10. 2015 | Petra Dlouhá | 9 komentářů

Přehled: Jak si přivydělat k mateřské a rodičovské a nepřijít o dávky

Chcete si přivydělat k mateřské nebo rodičovské? Přečtěte si, jaké máte možnosti a na co dát pozor, abyste o peněžitou pomoc v mateřství nebo rodičovský příspěvek nepřišli.

Nově pro rodiny: Kratší rodičovská, volno pro otce, pečovatelská dovolená a další

24. 9. 2015 | Petra Dlouhá | 2 komentáře

Nově pro rodiny: Kratší rodičovská, volno pro otce, pečovatelská dovolená a další

Ministerstvo práce a sociálních věcí připravilo balíček změn pro rodiny: rodičovská dovolená na půl roku, otcovské volno po narození dítěte, „mikrojesle“ a zcela nová pečovatelská dovolená... celý článek

Partners Financial Services