Nevhodné půjčky mohou ohrozit přes milion rodin

Eva Sovová | rubrika: Co se děje | 27. 11. 2009 | 6 komentářů
Nevhodné půjčky mohou ohrozit přes milion rodin
V zadlužování by mělo být v Česku obezřetných téměř jeden a čtvrt milionu domácností. Tolik jich podle průzkum Poštovní spořitelny nemá dostatečné příjmy a majetek na to, aby si bezhlavě začaly půjčovat.

Žít na dluh je ochotná i v době recese prakticky polovina českých domácností. Podle aktuálního průzkumu Poštovní spořitelny minimálně třetina rodin zvažuje nákupy na spotřebitelný úvěr a další pětina rodin si půjčuje od příbuzných a známých. Jak si na tom rodina finančně stojí a nakolik je rozumné vzít si úvěr, lze nyní zjistit na kalkulačce, která je zveřejněná na www.rozumnezadluzeni.cz.

Anketa

Vedete si pravidelně přehled o celkové finanční situaci své domácnosti?

S kalkulačkou, s níž lze anonymně zjistit finanční kondici vlastní rodiny, přišla Poštovní spořitelna. S její pomocí chce banka vzdělávat veřejnost, zvyšovat v Česku všeobecnou finanční gramotnost a varovat domácnosti přes zbytečným zadlužováním. „Je důležité, aby lidé věděli, jak se vyznat ve svých financích a uměli kontrolovat rodinné hospodaření,“ říká ředitelka Poštovní spořitelny Vlasta Dolanská.

Vyplněním údajů o všech měsíčních příjmech, celkových výdajích ale i hodnotě majetku, kterým domácnost disponuje, jako jsou rodinné úspory, osobní auto nebo tržní hodnota bytu či rodinného domu, může každý zjistit svůj vlastní „koeficient rozumného zadlužení“. Jeho hodnota se pohybuje v rozpětí 0 do 20 bodů a čím je nižší, tím by měly být domácnosti v zadlužování obezřetnější. Hodnotící tabulka pak rozděluje české domácnosti podle dosaženého koeficientu do pěti kategorií.

Jak si finančně stojí české domácnosti

  1. Nevyvážená finanční situace – 10 procent domácností
    Koeficient rozumného zadlužení = 0 – 1,5
    Hospodaření rodiny je finančně nevyvážené. Charakteristický je menší majetek, nízké příjmy a zároveň vysoké splátky nebo výdaje. Chybí finanční rezerva, účet může vykazovat i záporný zůstatek.
  2. Přijatelná finanční situace – 28 procent domácností
    Koeficient rozumného zadlužení = 1,51 – 3
    Domácnost na tom není finančně nejhůř, součet příjmů a majetku však jen lehce převyšuje výdaje a splátky rodiny. Domácnost sice hospodaří s rezervou, ale ta by měla být o něco vyšší. Zvláště pro případy nenadálých výdajů nebo výpadku příjmů.
  3. Dobrá finanční situace – 22 procent domácností
    Koeficient rozumného zadlužení = 3,01 – 6
    Domácnost je na tom s financemi obstojně. Moc toho nevlastní, ale má slušné příjmy a zároveň nízké dluhy a výdaje. Rozumná finanční rezerva pro případ nenadálých situací.
  4. Zdravá finanční situace – 30 procent domácností
    Koeficient rozumného zadlužení = 6,01 – 20
    Hospodaření rodiny je velmi dobré. Charakteristický je značný majetek a převážně vysoké příjmy, jejichž součet vysoce převyšuje případné výdaje nebo splátky.
  5. Nadstandardní finanční situace – 10 procent domácností
    Koeficient rozumného zadlužení = 20 a více
    Ideální hospodaření. Nadprůměrné příjmy a aktiva a zároveň minimálními dluhy a výdaje.

zdroj: průzkum Poštovní spořitelny

Zveřejnění kalkulačky předcházel průzkum finanční kondice českých domácností. Podle něj vykazuje nyní zhruba 10 procent rodin nevyváženou finanční situaci (koeficient rozumného zadlužení 0-1,5). Z celkového počtu 3,2 milionů domácností jde o zhruba 320 tisíc českých rodin, které by se rozhodně neměly dál zadlužovat. Na konci měsíce jim často nezbývá v rodinné kase ani koruna a nezřídka končí jejich měsíční rozpočet dluhem. Nová půjčka je tak může dostat do značných potíží a dluhové pasti.

U dalších téměř 900 tisíc rodin (28 procent domácností) vychází finanční situace jako příznivá (koeficient v rozpětí 1,51 – 3). I v době recese na tom nejsou finančně vcelku špatně, ale hospodaří jen s malou rezervou. V případě nenadálého propadu příjmů, který může přinést ztráta zaměstnání nebo delší pracovní neschopnost, se tak mohou dostat do finančních potíží. Právě těmto rodinám by mohla kalkulačka pomoci ve zvažování, zda si kupovat věci na dluh nebo si na vybavení domácnosti postupně naspořit a zvyšovat si svůj životní standard postupně a bez rizika dluhové pasti.

Dobrou finanční situaci (koeficient 3,01 – 6) má v Česku podle aktuálního průzkumu Poštovní spořitelny 22 procent domácností, za zdravou (koeficient 6,01 – 20) ji označuje třetina rodin a 10 procent domácností má nadstandardní finanční kondici.

Kdo chce zjistit, jak si na tom jeho domácnost nyní finančně stojí, čeká ho malá finanční i majetková inventura, což může zabrat pár hodin času a nemusí být pro každého snadné.

I přes úskalí spojená s potřebnými propočty a odhady, je kalkulačka rozumného zadlužování vcelku dobrým učitelem, jak na celkový rodinný majetek pohlížet a co vše do něj započítávat.

Pro zadání do kalkulačky je třeba spočítat všechny čisté měsíční příjmy domácnosti včetně úspor, tak i všechna pravidelná měsíční vydání za bydlení, telefon či internet, jídlo i další nepravidelné výdaje kupříkladu za dovolenou, sportování či kulturu nebo útraty v restauracích. Odhadnout je nutné i tržní hodnotu nemovitého majetku, rodinných šperků a dalších cenností. Kalkulačka zároveň učí, jak si udělat inventuru ve všech stávajících dluzích – od spotřebitelských úvěrů, leasingu, hypotéky až po dluhy u příbuzných. Kdo ale nyní žádné dluhy nemá, zjistí, že mu kalkulačka žádný koeficient rozumného zadlužení nespočítá.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 11. 2009 8:44

Copak, copak, už zase jsi v bohnické léčebně utekl zřízencům a teď píšeš z ředitelské kanceláře ty své blbosti po netu? Hlavně už konečně vysvětli, jak žít bez peněz., to bych si docela rád přečetl.

Zobrazit celé vlákno

+2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

kalkulačka

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Exekutor radí: Zaplaťte dluhy a máte po problémech

10. 11. 2009 | Eva Sovová | 130 komentářů

Exekutor radí: Zaplaťte dluhy a máte po problémech

Dluhy a hrozba soudní exekuce je problém, který zajímá řadu našich čtenářů. Z četných dotazů, které jsme v redakci zaznamenali, vybíráme prvních osm. Na otázky čtenářů odpovídá soudní... celý článek

Šest rad jak přežít exekuci nejlevněji a bez potíží

14. 10. 2009 | Eva Sovová | 36 komentářů

Šest rad jak přežít exekuci nejlevněji a bez potíží

S rostoucí nezaměstnaností mohou nyní do dluhů spadnout i lidé, kteří dosud neměli žádné finanční potíže. Přinášíme šest rad jak si počínat v případě, že je na dlužníka uvalena exekuce. celý článek

Proč dlužník jen za exekuci zaplatí tisíce

12. 10. 2009 | Eva Sovová | 17 komentářů

Proč dlužník jen za exekuci zaplatí tisíce

Podle exekutorů spadnou lidé nejčastěji do dluhů kvůli své neuvážlivosti. Za dluh, který pro věřitele začne vymáhat exekutor, zaplatí dlužník navíc minimálně přes 7 tisíc korun. Pokud... celý článek

Lidé začnou počítat peníze, až když za nimi přijde exekutor

23. 6. 2009 | Eva Sovová, Jan Stuchlík

Lidé začnou počítat peníze, až když za nimi přijde exekutor

Cesta předlužených lidí do dluhové pasti většinou začíná touhou pořídit si nové vybavení domácnosti. V okamžiku, kdy přijdou o práci či jinak ztratí příjem, zjistí, že na splátky nemají,... celý článek

Partners Financial Services