Sazby ČNB jsou na minimu, ale úvěry nezlevnily

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 27. 8. 2009 | 6 komentářů
Sazby ČNB jsou na minimu, ale úvěry nezlevnily
Nižší základní sazby České národní banky obvykle vedou ke zlevnění úvěrů komerčních bank. Lidé tak zaplatí nižší úroky například u hypoték a dalších půjček, na druhou stranu se jim méně výhodně úročí vklady například na spořícím účtu.

Tak zní časté vysvětlení praktického významu sazeb ČNB pro běžné domácnosti. Jenže v posledních měsících tento vztah v Česku neplatí. Přestože ČNB snížila od 7. srpna základní sazby na historické minimum, komerční banky zatím své úrokové sazby nezměnily. Potvrdila to anketa Aktuálně.cz.

Nižších úroků u půjček se zatím nedočkali klienti žádné z velkých bank působících na českém trhu - ČSOB, České spořitelny, Komerční banky, UniCredit Bank, Raiffeisenbank a ani u tradičně pružnější mBank. Sazby nezlevnil ani největší poskytovatel hypoték- Hypoteční banka. (Po zveřejnění článku oznámila Komerční banka dočasné zvýhodnění hypoték do výše 85 % hodnoty zastavené nemovitosti a pro období fixace na pět a více let - nově pro ně platí garantovaná úroková sazba 5,29 %, akce je omezena do 11. října nebo do odvolání - pozn. red.)

Na druhou stranu většina bank nesnížila ani úročení vkladových produktů, tedy typicky spořících účtů. Na nižší zhodnocení uložených peněz se zatím musí připravit jen klienti České spořitelny u nových termínovaných vkladů (průměrně o 0,25 procentního bodu). Dodejme, že úročení běžných účtů bylo už dříve u všech největších bank minimální (například 0,01 % p.a. u ČSOB).

V hlavní roli riziková prémie

Nezávislí analytici upozorňují, že úrokové sazby z úvěrů (hypotéky, spotřebitelské a firemní úvěry) odvozují banky od tržních, převážně dlouhodobých sazeb. "Důvodem je, že pro některé banky je to cena, za kterou si půjčují prostředky na trhu, aby mohly půjčovat svým klientům. Případně jde o refereční výnosnost pro aktiva, které banka spravuje," říká Petr Sklenář, hlavní ekonom společnosti Atlantik finanční trhy.

Sklenář dodává, že centrální banka jako hlavní nástroj používá krátkodobé sazby, aby ovlivnila ekonomiku a za nornálních okolnosti i výši dlouhodobých úrokových sazeb, na které můžeme nahlížet jako na souhrn očekávání vývoje krátkodobých sazeb.

V posledním roce se rozhodující složkou tržních úrokových sazeb stala riziková přirážka (prémie), která vedla ke "zdražení" peněz na trhu. Banky se tím jistí proti riziku nesplácení ze strany klientů. "To byl i jeden z faktorů, který vedl k snížení sazeb ČNB z 3,50 % v říjnu 2008 na současných 1,25 %, aby vyrovnala nárůst rizikové prémie, vedoucí k nárůstu tržních sazeb," vysvětluje Sklenář.

Také analytik Vladimír Pikora ze společnosti Next Finance potvrzuje, že specifikem českého trhu je obrovská prémie za riziko. "V současnosti je nehorázně vysoká," domnívá se.

I zástupci bank v neoficiálních vyjádřeních potvrzují, že finanční ústavy si teď vytvářejí rezervy na případné horší časy. Marže je tedy vyšší než dříve - stejně jako riziko.

Pikora nicméně vyzdvihuje, že vlastníci největších českých bank jsou krizí poměrně málo postiženy. "Mateřské společnosti se angažovaly převážně v tomto regionu a ne globálně. Patří mezi nejobezřetnější banky," říká na adresu firem jako KBC či Erste Group.

České "dcery" zahraničních bank navíc patří v rámci skupin mezi nejvýnosnější, takže jejich zisk nyní pomáhá k lepším výsledkům mateřských společností.

Krátkodobé sazby nejsou zásadní

Prakticky stejné vysvětlení jako nezávislí analytici uvádějí také zástupci bank. "Zmíněné sazby ČNB nejsou jediným ani hlavním faktorem, který ovlivňuje tvorbu úrokových sazeb u úvěrů. Zejména proto, že jsou krátkodobé, zatímco u úvěrů jde o sazby dlouhodobé. Navíc se projevuje vyšší prémie za riziko," říká mluvčí ČSOB Ivo Měšťánek.

"Krátkodobé sazby ČNB ovlivňují sazby u našich vkladových produktů odvozených od krátkodobých sazeb. Dopad na dlouhodobější vkladové produkty je spíše mírný, u některých produktů žádný. Na produkty s fixní sazbou jako jsou úvěry a hypotéky však nemají změny sazby ČNB vliv," vysvětluje mluvčí České spořitelny Kristýna Havligerová.

Také Tomáš Kofroň z Raiffeisenbank upozorňuje, že pro vývoj hypoték nejsou důležité krátkodobé sazby ČNB (repo sazba), nýbrž dlouhodobé sazby na mezibankovním trhu.

"Pro banku není primárně určující rozhodnutí ČNB, ale spíše chování trhu," potvrzuje také mluvčí UniCredit Bank Tomáš Pavlík.

Zlevnění nejpozději v dubnu?

"Banky mění výši sazeb hypoték ve většině případů začátkem měsíce. Proto, pokud můžeme očekávat nějakou reakci, tak až na začátku září," říká Milan Roček, předseda představenstva společnosti Hyposervis, která podrobně sleduje nabídky všech bank.

Prostor pro alespoň mírné snížení tu je. "Pokles napětí na finančních trzích vedl v posledních měsících k poklesu rizikové prémie a tedy i úroků na trhu," konstatuje analytik Petr Sklenář z Atlantik finanční trhy. Na sazbách komerčních bank se to však podle něj neprojeví okamžitě, ale spíše pozvolně.

Celý článek si lze přečíst na serveru aktuálně.cz na adrese: http://aktualne.centrum.cz/finance/penize/clanek.phtml?id=645440

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 8. 2009 11:27, losnuevosvidentes

Prodejem satelitů českých bank zahraničním bankám ztratila ČNB vliv na diskontní úrokové sazby. Takže diskonty spíš porostou až do osobních bankrotů. Svět je predátorský.

+2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pojištění nesplácení hypotéky stojí i přes tisícovku za měsíc

24. 7. 2009 | Věra Tůmová | 7 komentářů

Pojištění nesplácení hypotéky stojí i přes tisícovku za měsíc

Pojištění neschopnosti splácet hypotéku přijde každý měsíc na 4 až 8 procent měsíční splátky úvěru. Zejména velké banky se snaží jeho prodej aktivně podporovat.

Koho pojištění hypotéky proti nezaměstnanosti neochrání

14. 4. 2009 | Věra Tůmová | 4 komentáře

Koho pojištění hypotéky proti nezaměstnanosti neochrání

Pojištění proti ztrátě zaměstnání u hypotéky se může v době recesem první pohled hodit. Není to ale vždy až tak pravda. Pojišťovna za nezaměstnaného klienta platí splátky úvěru jen... celý článek

Stát by měl více pomáhat vlastníkům bytů a domů

1. 4. 2009 | Věra Tůmová | 8 komentářů

Stát by měl více pomáhat vlastníkům bytů a domů

Patnáctiletý růst cen nemovitostí v Česku je u konce a ceny bytů a domů se možná začnou vracet na „rozumnou“ úroveň. Stát by měl přesto vlastnické bydlení podpořit, třeba možností odepsat... celý článek

Jakých rizik se vyvarovat při nákupu nemovitosti v zahraničí

27. 3. 2009 | Věra Tůmová

Jakých rizik se vyvarovat při nákupu nemovitosti v zahraničí

Trh s nemovitostmi prochází v řadě zemí očistnou kúrou. Ceny domů i bytů po letech růstu strmě klesají, a mohou tím lákat některé investory k nákupu. Při nákupu nemovitosti v cizině... celý článek

Jak může krize v Česku ohrožovat držitele hypoték

18. 3. 2009 | Věra Tůmová | 9 komentářů

Jak může krize v Česku ohrožovat držitele hypoték

Navzdory klesajícímu zájmu o hypotéky diskriminují některé české banky stávající majitele hypoték. Na rozdíl od nových klientů jim nabízí výrazně horší úrokové sazby. Letos se to může... celý článek

Partners Financial Services