Přechod klientů Sberbank do České spořitelny má začít na jaře

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 16. 12. 2022
Přechod klientů Sberbank do České spořitelny má začít na jaře

Zdroj: Jana Divinová

Insolvenční správkyně Sberbank CZ Jiřina Lužová dnes podepsala s Českou spořitelnou smlouvu o prodeji úvěrového portfolia Sberbank CZ v nominální hodnotě 47,1 miliardy korun. Kupní cena činí 41,053 miliardy korun.

S prodejem už souhlasil věřitelský výbor, Česká národní banka, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a v úterý 13. prosince vše stvrdil svým souhlasem také insolvenční soud.

Dnes podepsaná kupní smlouva navazuje na smlouvu o smlouvě budoucí ze 7. listopadu. Minulý pátek pak americký OFAC (úřad pro kontrolu zahraničních aktiv) prodloužil výjimku pro Sberbank CZ ze sankcí proti ruským subjektům. Pokud by výjimka z amerických sankcí na využívání IT systémů skončila, hrozilo by podle insolvenční správkyně, že Sberbank CZ už nebude mít přístup do svého hlavního bankovního systému a dalších nepostradatelných systémů.

Kupní smlouva s Českou spořitelnou bude po dnešním podpisu zveřejněna v insolvenčním rejstříku a tím započne tříměsíční lhůta, ve které mohou věřitelé Sberbank CZ napadnout platnost kupní smlouvy. „Po uplynutí tříměsíční lhůty může být transakce vypořádána a peníze za prodej úvěrového portfolia uhrazeny. Kupní cena tedy bude v případě hladkého průběhu bez námitek věřitelů uhrazena na konci března 2023 a já pevně věřím, že převládne odpovědný přístup a zdravý rozum a nikdo nebude tento prodej napadat. Po úhradě kupní ceny bude zahájena migrace klientů Sberbank CZ do portfolia České spořitelny,“ upřesňuje Lužová.

„V případě úspěšného vypořádání prodeje v první polovině příštího roku je předpoklad, že dojde k vypořádání věřitelů formou částečného rozvrhu v druhé polovině roku 2023. Částečný rozvrh je ze zákona možné provést, pokud to umožňuje stav majetkové podstaty, což by mělo splnit vypořádání obchodu s Českou spořitelnou. Celkový rozvrh bude možné učinit až na konci insolvenčního řízení po vyhotovení konečné zprávy,“ dodává Lužová.

Kupní cena vychází z nabídkového řízení, kterého se zúčastnilo několik zájemců. „Nabídka České spořitelny společně s dostupnou hotovostí a předpokládaným výtěžkem ze zpeněžení ostatních aktiv Sberbank CZ by měla dostačovat k 100% uspokojení věřitelů v první skupině (Garanční systém finančního trhu – fond pojištění vkladů), 100% uspokojení věřitelů v druhé skupině (fyzické osoby a malé a střední firmy) a s velkou pravděpodobností k více než 90% uspokojení věřitelů ve třetí skupině (kraje, města, obce a velké společnosti),“ říká insolvenční správkyně.

Pro úvěrové klienty Sberbank CZ se zatím stále nic nemění. Až do úspěšného vypořádání prodeje jsou nadále povinni splácet své závazky jako doposud na účty vedené u Sberbank CZ a řešit své klientské záležitosti se Sberbank CZ.

Zbytek úvěrového portfolia a ostatní aktiva Sberbank CZ, která nejsou součástí kupní smlouvy uzavřené s Českou spořitelnou, plánuje insolvenční správkyně nabídnout na začátku roku 2023 ostatním bankám i nebankovním společnostem.

Jak vybrat nejvýhodnější půjčku? Snadno!

Vyberte si účet s výhodnějšími podmínkami

Srovnáme parametry včetně sazeb a najdeme tu nejvýhodnější a nejtransparentnější půjčku. Ať konsolidujete, nebo potřebujete novou.

  • Chci si půjčit
  • Chci konsolidaci
  • Chci rychlou půjčku

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

4. 4. 2024 | Hynek Just

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

Jak to funguje? „Dodavatel se většinou pokusí vystavit podvodnou fakturu nebo se cizí člověk vydává za odběratele a pak se obrátí na nás, jestli jsme schopni zakázku financovat,“ popisuje... celý článek

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

3. 4. 2024 | František Nonnemann

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

Než vám půjčí, musí banka nebo úvěrová společnost prověřit, jestli dokážete splácet. Když při tom udělá chybu, může být smlouva prohlášená za neplatnou. Záleží ale na tom, jestli jde... celý článek

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Partners Financial Services