Bezpečná půjčka: Jak na zdravé půjčování a test rizikovosti

PR článek | rubrika: FINEXPO | 6. 6. 2022
Podle České bankovní asociace má zkušenosti s půjčkou 83 % lidí. To znamená, že peníze si někdy půjčilo 8 z 10 Čechů. I přesto, ne všichni vědí, jak se ve spleti nabídek vyznat.
Bezpečná půjčka: Jak na zdravé půjčování a test rizikovosti

Zdroj: Shutterstock

Komerční spolupráce

Zjistěte s námi, jak vypadá bezpečná půjčka a otestujte si, jak jste na tom s finančním zdravím vy díky indexu rizikového spotřebitele.

Bezpečná půjčka: Výše splátky není všechno

Častokrát je pro lidi rozhodující výše měsíční splátky. Ano, opravdu je to základní faktor, na který byste se měli dívat. Ale není jediný.

Pomůže vám úvěrová kalkulačka, kde si lehce vypočítáte, jaká bude vaše výše splátek. Kromě maximální výše splátky byste se měli dívat i na míru zadlužení. Tedy na to, kolik procent čistých měsíčních příjmů rodiny tvoří finanční závazky. Doporučuje se, aby tato hodnota nepřesahovala 45 %.

U půjčky je důležitá také výše úroku, opět přichází to „ale“… Nízká úroková sazba ještě neznamená, že se jedná o bezpečnou půjčku. Hlídejte si i úrokové období, na které se úroková sazba vztahuje, tedy časový úsek mezi dvěma po sobě následujícími úročeními. Stává se, že se někdo nechá zlákat nízkým úrokem, ale už si nevšimne, že se jedná o kratší úrokové období. Například u čtvrtletní úrokové sazby (p. q.) se z proklamovaného úroku 4 % stává vlastně 16% úrok za rok.

TIP!

Nižší úrok většinou nabízejí účelové úvěry, kdy si půjčujete od banky peníze na konkrétní zboží. Účelovou půjčku čerpáte až po předložení dokladu, který dokazuje účelové čerpání prostředků, například faktura za zboží či kupní smlouva.

Dále je dobré dívat se na RPSN. Tato zkratka znamená roční procentní sazbu nákladů. Pokud je rozdíl mezi úrokovou sazbou a ukazatelem RPSN nízký, je to dobré znamení.

Nepřehlédněte také další výhody. Bezpečný úvěr může mít i benefity – třeba takové odpuštění splátek. Například Česká spořitelna vám při řádném splácení odpustí až 15 splátek. A důležité je sledovat také poplatky za změnu splatnosti či výše splátek. Férové bance tyto změny nevadí, protože život přináší různé situace a je třeba na ně pružně reagovat.

Bezpečná půjčka: Spočítejte si, jestli jste rizikový spotřebitel

O tom, jak vypadá bezpečná půjčka, už něco víme. Nyní je dobré posvítit si na vlastní spotřebitelské chování. Otestujte se, jak jste na tom v Indexu rizikového spotřebitele. Tuto metodiku vypracovala Česká bankovní asociace. Posuďte sami, jestli jste se někdy při půjčování chovali rizikově:


Index rizikového spotřebitele
hodnota 0–9
rizikový spotřebitel = 4 a více bodů


Za každou odpověď „Ano“ si připište příslušný počet bodů. Pokud získáte 0–3 bodů, nejste rizikový spotřebitel.

1. Půjčili jste si u nebankovní společnosti či fyzické osoby, aniž abyste si prověřili, jestli má licenci k poskytování úvěrů od ČNB? (1 bod)

Půjčky byste si měli vyřizovat jenom u společností, které tuto licenci mají. To si můžete snadno ověřit v seznamu nebankovních subjektů pro spotřebitelské úvěry.

2. Půjčili jste si na běžnou spotřebu nebo zábavu? (1 bod)

Půjčovat bychom si měli s rozumem. I když se jedná o váš splněný sen (například jazykový pobyt v zahraničí), dobře si prověřte, jestli na jeho splácení opravdu máte.

3. Dlouhodobě se potýkáte s nedostatkem financí? (1 bod)

Zkuste si vždy představit, jak byste své finanční závazky řešili, kdybyste se náhle ocitli bez příjmu. Zvládli byste vše splácet do doby, než si najdete novou práci?

4. Splácíte 3 a více půjček? (2 body)

Pokud patříte k těm, kteří splácí vícero půjček, zkuste popřemýšlet nad konsolidací neboli sloučením půjček do jedné. Konsolidace půjček znamená výhodnější úrokové sazby a nižší celkové náklady na úvěr. Při nevýhodných půjčkách můžete jejich sloučením získat i nižší měsíční splátku.

5. Neschopnost splácet řešíte další půjčkou? (2 body)

Již mnoho lidí se takto popálilo. To je jako kdybyste hasili oheň ohněm. Pokud nestíháte splácet, obraťte se na svou banku a situaci s ní neprodleně řešte.

6. Jste ochotni krýt splátky další půjčkou? (2 body)

Půjčit si na splátku nikam nevede, je to velice rizikové chování. Opět platí, při neschopnosti splácet kontaktujte svého věřitele.

Doufáme, že váš počet bodů byl co nejnižší a patříte k těm, kteří si půjčují s rozumem. A pokud máte součet bodů vyšší, zkuste už zmiňovanou konsolidaci. Vaše finanční závazky sjednotí a častokrát i finančně uleví. Rozhodně se nepouštějte do půjček bez registru. Dluhová past tak bude zase jenom o něco větší a do budoucna si nijak nepomůžete. Naopak.

Tip na závěr

Prověřte si věřitele předem – Prověřte si instituci, od které si půjčujete. Při rozhodování pomůže například Index odpovědného úvěrování, který každý rok vydává neziskovka Člověk v tísni. Je to vlastně žebříček zodpovědných věřitelů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

4. 4. 2024 | Hynek Just

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

Jak to funguje? „Dodavatel se většinou pokusí vystavit podvodnou fakturu nebo se cizí člověk vydává za odběratele a pak se obrátí na nás, jestli jsme schopni zakázku financovat,“ popisuje... celý článek

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

3. 4. 2024 | František Nonnemann

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

Než vám půjčí, musí banka nebo úvěrová společnost prověřit, jestli dokážete splácet. Když při tom udělá chybu, může být smlouva prohlášená za neplatnou. Záleží ale na tom, jestli jde... celý článek

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Partners Financial Services