Výhody a nevýhody nebankovních půjček jasně a stručně

PR článek | rubrika: FINEXPO | 3. 2. 2020
Každá věc má svůj rub i líc, to platí samozřejmě také o nebankovních půjčkách. Všichni si to uvědomujeme, jen nad tím prostě nehloubáme nijak důkladně až do doby, než nastane situace, kdy je zapotřebí mít k dispozici finanční hotovost, kterou v současné době nedisponujeme.
Výhody a nevýhody nebankovních půjček jasně a stručně

Komerční spolupráce

Pokud ovšem budete uvažovat nad tím, zda si půjčku vzít raději v bance, nebo u nebankovní společnosti, začnete otázku výhod a nevýhod u různých typů půjček srovnávat pečlivěji a hledat, které řešení bude pro vás výhodnější. Ukažme si na výčtu pozitiv i negativ srovnání, v čem si lépe stojí půjčka z banky a kdy je lepší a schůdnější volbou půjčka nebankovní.

Co se týče výhodnosti, má banka navrch

Prvním krokem k výhodnému získání hotovosti často bývá návštěva banky. Je totiž všeobecně známo (pokud nebudeme kalkulovat s P2P půjčkami a různými specifickými produkty), že klasickou spotřebitelskou půjčku získáte nejvýhodněji v bance. To platí pro případ, že budete na prvním místě hodnotit úrokovou sazbu. Stejné je to v momentě, kdy vaše hodnocení bude komplexní, tedy na základě RPSN (roční procentní sazby nákladů). V bance lze vše vyřídit osobně, mnoho bank však také nabízí možnost celou půjčku sjednat online, což vede k nesporné úspoře času a dává i velkou možnost porovnat nabízené podmínky s ostatními bankami. Ovšem i tak není vyřízení půjčky v bance vždy dostatečně rychlé a navíc je třeba splňovat určité podmínky. Pokud podmínky kladené bankou nesplňujete, neznamená to ovšem, že půjčku nemůžete sehnat jinde.

Nebankovní společnosti nabízejí jednoduchost a rychlost

Co se týče nebankovních půjček, vyhnete se při nich zbytečnému papírování a vyřídíte všechno kompletně online v průběhu několika desítek minut. Výjimkou nejsou ani půjčky prakticky okamžité. V jednoduchosti potřebných úkonů jasně vede nebankovní sektor. Lze říci, že co se operativnosti týče, jsou nebankovní půjčky prostě rychlejší a jednání je pohotovější.

Banka je zárukou férového přístupu

Ačkoli ani u dobře zavedených a známých nebankovních ústavů s dlouhou historií není třeba mít obavy, je přece jen pravda, že právě v nebankovním sektoru se najdou i poskytovatelé, u nich se nejedná o férové jednání. Jednání s bankou je transparentní a smlouvy vždy srozumitelné. Je to zčásti i z toho důvodu, že banky jsou výrazně častěji kontrolovány a nechtějí riskovat svou licenci.

Různorodost finančních částek

U bank je většinou nabídka omezena od řádově desítek tisíc a končí i několika miliony, nebankovní segment však kromě toho, že dokáže nabídnout tyto částky také, disponuje i takzvanými mikropůjčkami, které se řadí mezi důležité výhody nebankovních půjček. Ty dávají možnost vypůjčit si i v řádu stokorun nebo tisícovek. Pro takovou krátkodobou malou finanční výpomoc je třeba zajít právě k nebankovním poskytovatelům.

Vyplacení peněz umí nebankovní společnost rychleji

Jen málokterá banka vyplácí hotovost na ruku, většinou půjčka probíhá formou bankovního převodu finanční částky na účet. Tady mají opět navrch nebankovní společnosti, které se vyplácení hotovosti nijak nebrání. Provádějí to například prostřednictvím svých obchodních zástupců, kteří navštíví klienta doma a peníze mu rovnou vyplatí. U mikropůjček dokonce nebankovní společnosti provádějí někdy výplatu prostřednictvím terminálů (například na benzinových pumpách, nebo v trafikách), kdy pro vyplacení peněz stačí zadat příslušný kód. Výhody a nevýhody nebankovních půjček již znáte, vybírejte tak s rozvahou.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Nová možnost pro český export mimo EU. Faktoring s pojištěním od státu

15. 3. 2024 | Radim Zelený

Nová možnost pro český export mimo EU. Faktoring s pojištěním od státu

Fintech Roger navázal spolupráci se státní pojišťovnou EGAP. Českým exportérům se tím otevírá možnost využít faktoring pro pohledávky mimo země Evropské unie. Včetně zemí, kde se válčí,... celý článek

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

29. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Startují výhodné úvěry k programu Oprav dům po babičce. Mají bezkonkurenční úrok

Dotační program Oprav dům po babičce doplní nabídka výhodných úvěrů od stavebních spořitelen a bank. Úrok bude poloviční proti tomu, co běžně nabízí trh – maximální RPSN bude 3,5 procenta... celý článek

Partners Financial Services