Jak odlišit kvalitní poskytovatele mikropůjček od těch nepoctivých?

PR článek | rubrika: PR Článek | 10. 2. 2020
Do výplaty daleko a bilance vašeho bankovního účtu se povážlivě rychle blíží k nule? Máte-li bohaté příbuzné, kteří vám půjčí, než vám na kontě přistanou vlastní prostředky, máte vyhráno.
Jak odlišit kvalitní poskytovatele mikropůjček od těch nepoctivých?

Můžete-li, požádejte o půjčení drobného finančního obnosu příbuzné

Kolik takových šťastlivců ale existuje? Jestliže nepatříte k hrstce vyvolených s bohatým strýčkem, nezbývá vám nic jiného než si na drobné výdaje, které vás ještě čekají, než konečně přijde výplata, půjčit v bance nebo nebankovní instituci. Na první pohled to nevypadá příliš složitě. Nebudete-li obezřetní, může vás však i drobný úvěr dostat do dluhové pasti.

Jak na to, aby vás drobná půjčka nepřipravila o střechu nad hlavou?

Při dodržení několika málo pravidel však drobným úvěrem velice snadno překlenete období do výplaty nebo díky němu pořídíte nový spotřebič do domácnosti a jeho pozdější splacení nebudete představovat větší problém. Jakými pravidly se řídit při sjednávání mikropůjčky?

  • Ohlídejte si RPSN a nenechte se zlákat nízkým úrokem

Některé úvěrové společnosti, které se snaží přilákat nové zákazníky, zveřejňují pouze výši úrokové sazby svých půjček. Nejlépe ještě s obligátním slůvkem „od“, díky němuž bude vaše překvapení z celkově zaplacené částky za půjčku ještě větší. Chcete-li se ještě před tím než půjčku uzavřete, dozvědět, kolik za ni celkem zaplatíte, zajímejte se o údaj zvaný RPSN (Roční Procentní Sazba Nákladů). Právě ten obsahuje na rozdíl od pouhé procentní sazby veškeré náklady s půjčkou spojené včetně poplatků za uzavření smlouvy, pojištění schopnosti splácet, akontace a poplatků za převod prostředků. Právě u mikroúvěrů bývá RPSN extrémně vysoké, proto jej poskytovatelé uvádějí obvykle malými písmeny na hůře viditelném místě.

  • Před podáním žádosti o půjčku se ptejte na podmínky odložení splátek

Cílem některých poskytovatelů nebankovních půjček není vydělat na úrocích, ale na pokutách za opožděné splácení. Ty bývají často přemrštěné a právě díky nim může z několika tisícového dluhu vzniknout závazek, který vás připraví o střechu nad hlavou. Ptejte se proto na tyto podmínky předem. Právě díky nim rozeznáte poctivé poskytovatele od těch ostatních, kterým za opožděnou splátku můžete zaplatit i tisíce korun navíc.

  • Zajímejte se o podmínky předčasného splacení úvěru

Někteří poctiví poskytovatelé úvěrů na malé částky dokážou například jako součást speciální akce nabídnout nižší poplatky nebo úplné odpuštění úročení při splacení úvěru před termínem. Tato výhoda může být příjemná zejména v případě, kdy máte jistotu, že do několika dnů přijde výplata, z níž budete schopni závazek bez problémů splatit. Ti, kteří si chtějí klienta podmanit, volí taktiku vysokých sankcí za předčasné splacení úvěru, které mikropůjčku mohou i několikanásobně prodražit.

  • Chtějte vidět smlouvu předem

Líbí se vám nabídka rychlé půjčky přes internet bez zdlouhavých procedur prověřování přítomnosti v rejstříku dlužníků a dokládání výše příjmů? Proč ne? I tyto nabídky mohou být výhodné. Před vyplněním formuláře a zažádáním o úvěr si však pročtěte smlouvu. Většina solventních poskytovatelů nabízí náhledy smluv přímo na svých stránkách nebo si je můžete vyžádat. Jestliže navíc ve smlouvě něčemu nerozumíte, solventní poskytovatel úvěru by měl být ochoten a hlavně schopen zodpovědět všechny vaše dotazy.

  • Nenechte se zlákat vidinou rychlé půjčky bez prověřování

Mnoho nebankovních institucí půjčí prakticky každému, aniž by si předem ověřovaly, zda bude klient závazek schopen splatit. Požadují však za to ručením majetkem žadatele, což může být v mnoha případech likvidační. I malý úvěr, který nezvládnete včas splatit, se může proměnit v exekuci.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

4. 4. 2024 | Hynek Just

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

Jak to funguje? „Dodavatel se většinou pokusí vystavit podvodnou fakturu nebo se cizí člověk vydává za odběratele a pak se obrátí na nás, jestli jsme schopni zakázku financovat,“ popisuje... celý článek

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

3. 4. 2024 | František Nonnemann

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

Než vám půjčí, musí banka nebo úvěrová společnost prověřit, jestli dokážete splácet. Když při tom udělá chybu, může být smlouva prohlášená za neplatnou. Záleží ale na tom, jestli jde... celý článek

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Partners Financial Services