Nespěchejte. Pokud jde o půjčku peněz, rozvaha je vždy na místě

PR článek | rubrika: FINEXPO | 30. 9. 2019
Pokud nemáte dostatek peněz na pokrytí nečekaných výdajů, může být bankovní půjčka za určitých okolností jediným řešením vaší situace. Někdy ale může být naopak úplně zbytečná. Jestli si chcete půjčit, měli byste se pořádně zamyslet nad tím, zda skutečně nastal ten správný čas.
Nespěchejte. Pokud jde o půjčku peněz, rozvaha je vždy na místě

Komerční spolupráce

Půjčit si peníze od banky není v současné době nic složitého a zdlouhavého, samozřejmě za předpokladu, že splňujete všechny podmínky. Třeba mBank nabízí možnost požádat o první mPůjčku Plus bez úroku online z pohodlí domova a smlouvu si nechat doručit kurýrem. Přesto ale platí, že pokud se unáhlíte a vezmete si půjčku, aniž byste měli například přehled o vlastních financích, můžete svého rozhodnutí brzy litovat. Přečtěte si několik rad, které vám mohou pomoci neudělat zbytečnou chybu.

Na co si chcete půjčit?

V první řadě zvažte, jestli věc, na kterou si chcete půjčit, opravdu potřebujete. Popřemýšlejte také o tom, jak dlouho se z ní budete těšit. Dokážete si snad představit, že byste několik let každý měsíc spláceli něco, co už dávno nechcete, nepoužíváte nebo nemáte?

Udělali jste si srovnání?

Unáhlit byste se neměli ani s výběrem konkrétní půjčky. Místo toho, abyste vzali první nabídku, na kterou narazíte, jednotlivé půjčky porovnejte. Byla by škoda, kdybyste si kvůli své zbrklosti nebo lenosti nezvolili nabídku, která bude maximálně vyhovovat vašim představám. K jednotlivým nabídkám se navíc vážou různé výhody. Věděli jste třeba, že jednou z výhod první mPůjčky Plus bez úroku je nejnižší RPSN na bankovním trhu? Mezi její další výhody pak patří také předčasné splacení bez poplatku a neustálý přehled o stavu půjčky v internetovém bankovnictví i mobilní aplikaci. „Cílem naší půjčky s nulovou úrokovou sazbou je umožnit lidem vyzkoušet si jednoduché vypůjčení finanční částky za předem jasně stanovených podmínek, které si mohou přečíst například na našich webových stránkách,“popisuje Petr Král, produktový manažer spotřebitelských úvěrů mBank. Banka si na začátku účtuje poplatek ve výši 2 % z půjčené částky, přičemž úroková sazba je 0%. „Nastavení poplatku ve výši 2 % umožňuje našim současným i budoucím klientům seznámit se s tím, jak je v mBank jednoduché a transparentní rozumně si půjčit na své potřeby. Pokud si totiž klient půjčí například částku 10 000 Kč, zaplatí navíc pouze 200 korun, dodává Král.

Zvládnete půjčku splatit?

Kromě toho, že byste si měli předem ujasnit, kolik peněz si skutečně potřebujete půjčit, a nežádat v bance o víc, byste také měli znát svou finanční situaci. Pokud nemáte přehled o vlastních příjmech a výdajích, nemůžete vědět, kolik peněz by vám každý měsíc na řádné splácení půjčky zbylo. Od této informace se ovšem odvíjí nejen to, zda byste vůbec zvládli půjčku splatit, ale také za jak dlouho. mBank například umožňuje splácení své první mPůjčky Plus bez úroku po dobu jednoho roku i dvou let. Její klienti, kteří od ní zatím neměli půjčku, si tak mohou vybrat, jestli si 10 000 až 40 000 Kč půjčí na 12 nebo 24 měsíců. „Chtěli jsme vyjít vstříc lidem, kteří si chtěli tuto půjčku nastavenou původně na jeden rok vyzkoušet, ale výše splátky pro ně mohla být vysoká, vysvětluje Petr Král.

Přečetli jste si smlouvu a všemu rozumíte?

S opatrností nepolevujte ani na konci. Než smlouvu podepíšete, pořádně si ji přečtěte. Nebojte se zeptat, pokud něčemu nerozumíte.

Více informací naleznete na: www.mbank.cz

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

4. 4. 2024 | Hynek Just

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

Jak to funguje? „Dodavatel se většinou pokusí vystavit podvodnou fakturu nebo se cizí člověk vydává za odběratele a pak se obrátí na nás, jestli jsme schopni zakázku financovat,“ popisuje... celý článek

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

3. 4. 2024 | František Nonnemann

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

Než vám půjčí, musí banka nebo úvěrová společnost prověřit, jestli dokážete splácet. Když při tom udělá chybu, může být smlouva prohlášená za neplatnou. Záleží ale na tom, jestli jde... celý článek

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Partners Financial Services