5 rad, jak si půjčit peníze chytře a bezpečně

PR článek | rubrika: FINEXPO | 12. 8. 2019
Důvody pro půjčku peněz mohou být různorodé. Ať už se jedná o náhlou potřebu nebo způsob, jak přiblížit nějaký dlouhodobý životní cíl, obezřetnost je vždy na místě. Rozhodli jsme se proto poskytnout všem, kteří si touží půjčit peníze, pár rad, které osvětlí základní úskalí půjček.
5 rad, jak si půjčit peníze chytře a bezpečně

Komerční spolupráce

1. Zvažte, na co si půjčujete

I malá, ale špatně nastavená a extrémně nevýhodná půjčka může skončit kompletní insolvencí a příchodem exekutora. Ne všechny potřeby stojí za to, abychom kvůli nim na sebe uvalili dlouhodobý závazek splácet někomu peníze. Obecně se říká, že to, na co si půjčujeme, by mělo být využíváno déle, než je doba splácení půjčky.

Pokud se tedy rozhodnete si rychle půjčit online na dovolenou v zahraničí a následně budete ve stresu kvůli splátkám až do příštího léta, neproběhla pro vás výhodná transakce. Náhlé finanční potřeby (opravy spotřebičů, nemoc domácího zvířete) předvídat nelze, ale mnoho jiných životních nákladů ano. Pokud si potřebujete půjčit na každou dovolenou, Vánoce nebo začátek školního roku, pak je to znamení vaší špatné schopnosti dlouhodobě plánovat a šetřit.

2. Banka, nebankovní instituce či rodina

Velmi důležitým rozhodnutím je, od koho si půjčíte. V případě rodiny nebo blízkých se většinou vyhnete příliš velkým úrokům, ale zároveň riskujete dlouhodobé narušení důležitých vztahů. Nejlepší je obrátit se na banku, dlouhodobě stabilní finanční instituci, která podléhá mnoha kontrolám. Nebankovní půjčka může být dobrou alternativou, ale pouze tehdy, pokud se jedná o solidní společnost, která není ochotná půjčovat lidem v situaci, kdy je půjčka dostane do hlubších potíží.

3. Smlouvě je potřeba dokonale rozumět

Nepodepisujte nic, čemu na sto procent nerozumíte a co vám instituce, od které si půjčujete, není ochotná vysvětlit. Příliš dlouhé smlouvy plné žargonu a nejasností bez vysvětlení jsou znakem nesolidního jednán. Míra, do které je instituce ochotná vám vyjít vstříc v porozumění jejich podmínek, většinou odráží i přístup k zákazníkům v průběhu splácení.

4. Ověřte si, kolik skutečně zaplatíte

Samotná výše úroku nestačí k tomu, abyste si udělali kompletní představu o tom, kolik vás půjčka bude stát. Mnohem lepším nástrojem je RPSN neboli roční procentní sazba nákladů. Do ní se započítávají nejenom úroky, ale i nejrůznější poplatky spojené se zřízením půjčky. Pokud si půjčujete od někoho, kdo se RPSN snaží ve smlouvě někde hluboko zahrabat, pak jste sáhli po špatném poskytovateli půjček.

5. Nedůvěřujte a prověřujte

Při výběru půjčky dnes naštěstí nemusíte spoléhat pouze na informace od samotných institucí. Výborný nástroj je kalkulačka půjček, která vám pomůže porovnat nejrůznější nabídky. Také si na internetu vyhledejte zkušenosti ostatních klientů, které napoví, jak se s vámi bude jednat.

Pro více informací o půjčkách navštivte https://www.pujcka.co/nebankovni-pujcky.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

4. 4. 2024 | Hynek Just

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

Jak to funguje? „Dodavatel se většinou pokusí vystavit podvodnou fakturu nebo se cizí člověk vydává za odběratele a pak se obrátí na nás, jestli jsme schopni zakázku financovat,“ popisuje... celý článek

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

3. 4. 2024 | František Nonnemann

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

Než vám půjčí, musí banka nebo úvěrová společnost prověřit, jestli dokážete splácet. Když při tom udělá chybu, může být smlouva prohlášená za neplatnou. Záleží ale na tom, jestli jde... celý článek

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Partners Financial Services