Úroky spotřebitelských půjček klesají. Jak si stojíme v porovnání se zeměmi EU?

PR článek | rubrika: PR Článek | 17. 12. 2018
Hypotéky zpřísňují a zdražují, zato spotřebitelské úvěry zlevňují a stávají se čím dál dostupnějším artiklem. Dokonce i v evropském měřítku se dostáváme k průměru a neřadíme se už mezi nejdražší země. Jak si v porovnání s ostatními zeměmi stojíme a proč úroky u spotřebitelských půjček klesají?
Úroky spotřebitelských půjček klesají. Jak si stojíme v porovnání se zeměmi EU?

Mnoho let se Češi museli spokojit s poměrně drahými spotřebitelskými půjčkami. Úroky nad 15 % nebyly v letech 2004 až 2014 žádnou výjimkou. Občas se blýsklo na lepší časy, ale dlouho nižší sazby nevydržely, až letos jsme se konečně dostali pod hranici 9 %.

O kolik převyšujeme průměr EU a kde si lze půjčit nejlevněji a kde nejdráž?

Průměrná sazba v zemích Evropské unie činí 6,19 %. V Česku se průměr pohybuje kolem 8,76 %. Banky ale nabízejí bonitním klientům úroky ještě mnohem nižší, například v Air bank lze získat sazbu od 4,9 % a Česká spořitelna nabízí za řádné a včasné splácení úrok ve výši 5,9 %.

V porovnání 26 států jsme na patnáctém místě spolu se Slovenskem. Úplně nejdráž si půjčují lidé v Lotyšsku a v Estonsku, kde průměrné sazby činí 18,7 % a 19,24 %. Naopak nejlevněji nabízejí spotřebitelské úvěry lucemburské banky, a to s průměrným úrokem 2,39 %. Pod 4 % půjčují i ve Švédsku a ve Francii.

Na Západě jsou půjčky levnější

Češi sice mají dražší úvěry než v Německu, Rakousku, Francii nebo Belgii, podle slov bankéřů by se ale měly úrokové sazby i u nás pozvolna přibližovat k Západu a především k evropskému průměru, možná se dočkáme i obdobných sazeb jako u hypoték, což potvrzují i velké bankovní domy, jako je Česká spořitelna, Komerční banka, Raiffeisenbank nebo MONETA Money Bank.

Proč úroky u spotřebitelských půjček klesají?

Důvodů je hned několik. Zmínit můžeme například:

  • konkurenční boj na poli spotřebitelských úvěrů,
  • velké výnosy, které plynou bankám ze spotřebitelských půjček i přes jejich zlevňování,
  • minimální zhodnocení na spořicích účtech, banky mají dostatek hotovosti, a tak nemusí své zisky plýtvat na vyšší úročení, naopak mohou zlevnit úvěry,
  • vysokou zaměstnanost a růst mezd, díky čemuž je riziko, že klienti se dostanou do problémů se splácením minimální, banky ho tak nemusí zohledňovat do úroků.

Navíc ke zlevnění spotřebitelských úvěrů by mohl přispět i nováček na trhu. Už nějaký ten pátek se chystá vstoupit do úvěrového světa banka ING. Ta doposud klientům umožňovala pouze spořit a investovat do fondů.

Ač půjčky zlevňují, Češi se nepouštějí bez rozmyšlení a unáhleně do dluhů, a to ani v předvánočním čase. Lidé nenechávají nic náhodě a myslí na zadní vrátka. I přestože se ekonomice nyní opravdu daří, velká část populace si uvědomuje, že tomu tak nemusí být napořád.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

4. 4. 2024 | Hynek Just

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

Jak to funguje? „Dodavatel se většinou pokusí vystavit podvodnou fakturu nebo se cizí člověk vydává za odběratele a pak se obrátí na nás, jestli jsme schopni zakázku financovat,“ popisuje... celý článek

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

3. 4. 2024 | František Nonnemann

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

Než vám půjčí, musí banka nebo úvěrová společnost prověřit, jestli dokážete splácet. Když při tom udělá chybu, může být smlouva prohlášená za neplatnou. Záleží ale na tom, jestli jde... celý článek

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Partners Financial Services