Zadluženost Čechů roste. Kam se posunul úvěrový trh za 20 let?

PR článek | rubrika: PR Článek | 1. 10. 2018
Léta plynou, doba se mění a s ní se vyvíjí i zadluženost Čechů. A světe div se, zadlužujeme se v čím dál tím větší míře. Zvyšuje se jak průměrný dluh, tak i průměrná splátka. Spolu s dluhy naštěstí rostou i mzdy. Jak se změnilo zadlužení v průběhu 20 let?
Zadluženost Čechů roste. Kam se posunul úvěrový trh za 20 let?

Od roku 1997 do roku 2017 uběhlo mnoho let, a právě toto období si vzala pod drobnohled společnost EOS KSI, která zaostřila na zadluženost Čechů.

Zadlužení Čechů roste

Zatímco v roce 1997 činil průměrný dluh 10 000 Kč, v roce 2017 už byl mnohonásobně vyšší. V loňském roce tak každý Čech v průměru dlužil 135 000 Kč. Samozřejmě se ale za dobu dvaceti let i výrazně zvedly mzdy a platy, proto jen dvě zmíněná čísla nemají žádnou vypovídající hodnotu.

Trochu více vám ale o minulém a současném stavu zadlužení napoví to, kolik padne na dluh z příjmů. Zatímco před dvaceti lety pokrylo dluh 8 % z ročního výdělku, dnes je to 40 %.Dlouhodobé půjčky a hypotéky pak můžou za to, že se navyšuje i celková dlužná částka. V roce 1997 Češi dohromady dlužili 110 miliard korun, v loňském roce to bylo zhruba 1 400 miliard korun.

Snadné úvěry Čechy dostávají do ještě větších dluhů

I přestože se zadlužujeme čím dál tím více, dobrou zprávou je, že své dluhy splácíme lépe a rychleji. Bohužel ale nástrah ve světě úvěrů stále přibývá. Lákavé rychlé půjčky, úvěry bez dokládání příjmů nebo půjčky bez prověřování v registru dlužníků, to vše jsou úvěrové produkty, které dluhy prohlubují.

Naštěstí právě rychle rostoucí mzdy nás dělají více úvěruschopné. Ještě v roce 2000 byla průměrná hrubá mzda lehce nad 13 200 Kč, v roce 2017 převyšovala 31 600 Kč a dnes už činí 31 851 Kč. Podle odhadů ekonomů by v příštím roce mohla atakovat hranici 32 000 Kč.

Kromě zadluženosti a příjmů se zvyšují i ceny potravin a náklady na bydlení, energie a paliva. Nejvíce si pak lidé půjčují na automobil, dovolenou, novou elektroniku, domácí spotřebiče a vánoční dárky. To vše obvykle financuje spotřebitelský úvěr, popřípadě autopůjčka nebo úvěr ze stavebního spoření.

Muži vs. ženy. Kdo obstojí lépe v úvěrovém světě?

Společnost EOS KSI si vzala na paškál i porovnání zadluženosti mužů a žen. Z průzkumu tak vyplynula zajímavá fakta. Před dvaceti lety muži dlužili častěji než ženy, stejně tak tomu je i dnes. To samé lze říci také o dlužné částce, ta je v případě mužů vyšší.

Obecně jsou ženy k půjčkám zodpovědnější. Muži obvykle začínají nesplacené závazky řešit až tehdy, když přichází na řadu soudní vymáhání. Ženy se většinou snaží problémy se splácením řešit mimosoudní cestou. Pokud už se ale pohledávky dostanou k soudu, pak je menší pravděpodobnost úspěchu vymožení u žen než u mužů.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

4. 4. 2024 | Hynek Just

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

Jak to funguje? „Dodavatel se většinou pokusí vystavit podvodnou fakturu nebo se cizí člověk vydává za odběratele a pak se obrátí na nás, jestli jsme schopni zakázku financovat,“ popisuje... celý článek

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

3. 4. 2024 | František Nonnemann

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

Než vám půjčí, musí banka nebo úvěrová společnost prověřit, jestli dokážete splácet. Když při tom udělá chybu, může být smlouva prohlášená za neplatnou. Záleží ale na tom, jestli jde... celý článek

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Partners Financial Services