7 opravdu dobrých rad, pokud si chcete vzít půjčku

PR článek | rubrika: FINEXPO | 1. 4. 2017 | 1 komentář
Uvažujete o tom, že si půjčíte peníze? Jistě jste už dobře zvážili, jestli je úvěr jediným řešení vaší situace a zda-li peníze skutečně potřebujete. Tím to ale ani zdaleka nekončí. I z malé půjčky mohou být zakrátko velké potíže. Spousta lidí dělá v tento moment několik fatálních chyb, které je mohou stát dost nervů, ale i peněz - často docela zbytečně. Připravili jsme pro vás sedm, opravdu dobrých rad, pokud jste ve stejné situaci.
7 opravdu dobrých rad, pokud si chcete vzít půjčku

Komerční spolupráce

Online půjčka - jak se s ní nespálit? 

Porovnávejte, neskočte hned po první nabídce

Internet, televize i tisk jsou plné nabídek na půjčky. Půjčit si můžete u banky i nebankovní společnosti (těch už se dnes bát nemusíte, musí splňovat dost přísná pravidla a jsou nově pod přímým dohledem České národní banky) - obojí má své pro i proti. To hlavní ale je, že byste nikdy neměli vzít první nabídku, která se vám namane. Mezi jednotlivými půjčkami mohou být (a také jsou) velké rozdíly a proto se vyplatí jednotlivé nabídky porovnávat. Procházet ručně desítky úvěrových společností s kalkulačkou je samozřejmě možné, ale v praxi je efektivnější porozhlédnout se po nějakém nezávislém srovnání půjček. Jednoduše si tak můžete najít nabídku, která bude splňovat vaše představy o výši splátek, úrocích a dalších důležitých parametrech. Navíc si můžete přečíst i zkušenosti ostatních klientů. 

kfin

V žádosti o úvěr nikdy vědomě nelžete 

Jistě, může být lákavé uvést v úvěrové žádosti vyšší příjem, než skutečně máte. Zamlčet nějaký ten výdaj a dostat díky tomu lepší nabídku půjčky s nižším úrokem. Jenže, tím se dopouštíte částečného podvodu a v konečném důsledku uškodíte pouze sami sobě. Všechny společnosti musí nově důkladně prověřovat úvěruschopnost daného zájemce. Minimálně proto budou chtít vědět, jaké máte finanční příjmy a fixní výdaje. Zejména u rychlých půjček malého rozsahu, kde je kladen důraz na co nejrychlejší vyřízení a vyplacení peněz, však nejsou tyto informace prakticky ověřovány. Poskytovatel zkrátka věří, že mu říkáte pravdu. Ukáže-li se opak a vy nebudete schopni danou půjčku z nějakého důvodu řádně splácet, nebudete se mít kam odvolat. V žádosti proto nikdy nelžete! 

Prověřte si toho, kdo vám chce půjčit 

Získáte peníze není složité, nabídka pravděpodobně převyšuje poptávku. Z desítek tisíc poskytovatelů jich po čistce spojené s novým zákonem o spotřebitelském úvěru sice byly jen stovky. Jenže hlad po půjčkách tím samozřejmě nijak neklesl. Jak jsme si již řekli i mezi těmi, které podnikají podle zákona, jsou velké rozdíly. Dobře si prověřte každou společnost, kterou zvažujete. Recenze klientů mohou být vymyšlené, ale například ceníky sankcí a poplatků spojených s úvěrem a další důležité parametry musí být dopředu známé a na webu viditelné. Pamatujete, že úrok není to samé jako RPSN. Vždy se soustřeďte na celkovou výši RPSN, ale sledujte samozřejmě i další parametry. 

Náš tip: Půjčka zdarma od Zaplo.cz pro nové klienty znamená, že zaplatíte zpět stejnou částku, jakou si půjčíte. 

Půjčte si jen tolik, kolik nezbytně potřebujete 

Zdá se vám to samozřejmé? Bohužel, z praxe víme, že to tomu tak není. Jak jsme si už řekli, relativní dostupnost peněz může být lákavá, ale i zrádná. Pokud se rozhodnete půjčit si peníze, musíte předem vědět kolik chcete a také na jak dlouho. Nepůjčujte si víc, než kolik opravdu potřebujete. Zvažte přitom i délku splatnosti. Úvěr splácený delší dobu sice přeplatíte víc, ale zase budete mít nižší měsíční splátku a vám se tak bude lépe "dýchat".

nebankovní půjčky.cz

Nepůjčujte si na nesmysly a požitky 

Problémem lidí, kteří si půjčí peníze a pak se dostanou do potíží s jejich splácením velmi často netkví v tom, že by neměli žádné peníze, ale v tom, že jsou zvyklí příliš utrácet a špatně hospodaří. Koupit si telefon na splátky ještě dnes je pod tlakem okolností skoro běžné, ale velmi chybné! Půjčovat si peníze na věci, které mají v čase dramaticky klesající hodnotu a budete je přitom splácet dlouhé roky je zkratkou k potížím. Říká se, že jedinou odpostatněnou půjčkou je v životě ta na bydlení. To je určitě pravda, pochopit se ale jistě dá i úvěr na nákup auta, nebo vzdělání. Již méně pak například na letní dovolenou. Největší chybou však je, půjčovat si peníze na splacení jiné půjčky! 

Neručte nikomu cizímu za jeho půjčku

Mnoho lidí se v minulosti dostalo do potíží proto, že se zaručili za půjčku někomu jinému. V případě, že dotyčný přestal splácet, přešla povinnost na třetí osobu. V krajních případech dochází i na exekuce majetku. Pamatujte, že ručení za půjčku cizí osoby je extrémně rizikové a v praxi není takřka nikdy ospravedlnitelné.

Mějte přehled o svých financích 

Finanční rozvaha je nesmírně důležitá. Pokud máte "na krku" hypotéku, splácíte úvěr na auto a k tomu třeba nějaká ta nebankovní půjčka, může každý další sebemenší výdaj znamenat konec finanční stability. Měli byste proto znát svou příjmovou i výdajovou stránku a dělat si průběžně finanční rezervy. Jedině tak budete vědět, že dokážte řádně splácet všechny závazky a nečekaná složenka s doplatkem vás už nezaskočí.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

4. 4. 2024 | Hynek Just

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

Jak to funguje? „Dodavatel se většinou pokusí vystavit podvodnou fakturu nebo se cizí člověk vydává za odběratele a pak se obrátí na nás, jestli jsme schopni zakázku financovat,“ popisuje... celý článek

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

3. 4. 2024 | František Nonnemann

Kdy je půjčka neplatná? Soudy řeší, jak moc velká chyba vadí

Než vám půjčí, musí banka nebo úvěrová společnost prověřit, jestli dokážete splácet. Když při tom udělá chybu, může být smlouva prohlášená za neplatnou. Záleží ale na tom, jestli jde... celý článek

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

20. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

ČNB dál snižuje sazby. Stejným tempem jako minule

Bankovní rada České národní banky na svém dnešním jednání rozhodla o snížení úrokových sazeb o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta počínaje 21. březnem. Jde o nejnižší hodnotu od... celý článek

Partners Financial Services