Jak jsme si šli půjčit aneb každý svého štěstí...

Filip Mezera | rubrika: Co se děje | 1. 3. 2012 | 13 komentářů
Jak jsme si šli půjčit aneb každý svého štěstí...
Psychologové by zřejmě dokázali vysvětlit, jak se to stane, že i rozumní lidé se upnou k nějaké pitomosti a odmítají ke svému jinak spolehlivě fungujícímu mozku pustit fakta a smysluplné argumenty. Taková utkvělá představa dokáže nějak přechytračit i pud sebezáchovy...

Požádal mě známý, jestli bych s ním nešel na schůzku. Chtěl si půjčit peníze a žádný „normální ústav“ mu je půjčit nechtěl. Pak přišla nabídka. Musí ovšem složit vratnou kauci 8000 korun. Půjdu s ním? Nu, proč ne, alespoň zjistím, co je nového v sektoru nebankovních půjček.

Nad kávou

Se slečnou zprostředkovatelkou jsme se setkali u kávy. Byla mladá a vypadala trochu otráveně. Asi čekala jen jednoho chlapa, a ne že si na ni přivede posilu. Nevadí, však jsem taky občas nevrlý. Rozhodně však nevypadala jako někdo, kdo obchoduje. Nebo přesněji jako někdo, kdo umí obchodovat nebo aspoň chce uzavřít obchod – od vzezření přes kňouravý hlas po nespisovnou češtinu. Bod dolů.

Nechala nás přečíst smlouvu. Byla to skutečně smlouva o úvěru. Úrok 12,5 procenta! To je u nebankovních půjček nestandardní, ale proč se vzpírat dobrým podmínkám, že? Plusový bodík.

Zbytek smlouvy tak nějak odpovídal mým představám. Penále při nesplácení, penále při nedodání některého z mnoha dokladů, povinnost povolit inkaso ze svého účtu, rozhodčí doložka atd. Zarazil jsem se u čerpání. Přes ujišťování slečny rozhodně nebylo běžné. Slovíčkaření ohledně prvních splátek a následného proplácení (patrně se jedná o hodně dlouhou dobu) mě přestalo bavit číst. Kryptografie patří jinam než do smlouvy o úvěrech. Bod dolů.

K věci. Slovo odborníka

„Řada firem, které podnikají v půjčování lidem v problémech, nepodniká proto, aby půjčovaly a vydělávaly na klasických úrocích, ale shánějí klienty, kteří jsou schopni podepsat bez přemýšlení jakoukoli smlouvu, a žijí především z vymáhání nejrůznějších pokut a pohledávek.

Ekonom Tomáš Prouza, známý též z pořadu Krotitelé dluhů, v pořadu Soukromá dramata TV Prima, věnovaném praktikám firmy, o níž je v článku řeč

Zeptal jsem se tedy, jestli si smlouvu můžeme půjčit a sejít se zítra. Slečna odpověděla, že všechny informace jsme dostali předem, známe je, a co že to na ni, chuděru, zkoušíme. Po celém dni, kdy pracovala, je už unavená. Odpověděl jsem, že nám toho moc neřekla a smlouvu vidíme poprvé. Zkusil jsem ještě, jestli bychom mohli vidět živnostenský list, který ji opravňuje ke zprostředkování spotřebitelských úvěrů, a také nějaký doklad o spolupráci s danou firmou, když po nás chce peníze hotově.

Její reakce, že nám nic ukazovat nemusí a taky nebude, mě nepřekvapila. Další bodíky dolů.

V síti

Zvedli jsme se se známým a zaplatili kávu. Z obchodu sešlo. On si s ní ještě stihl domluvit schůzku na další den s tím, že mě nějak ukecá. A ona určitě vezme vše, co jsem po ní chtěl. Doma jsem se v klidu podíval na internet. Chvíli mi trvalo, než jsem si na marketingový název Štědrá půjčka vzpomněl. Prošel jsem mnoho jiných stránek nabízející nebankovní i bankovní půjčky. V tu chvíli jsem byl se svoji hypotékou nějak víc spokojený, než je u mě běžné.

Konečně jsem se dostal na ty správné stránky: www.stedrapujcka.cz. Byly na nich dokonce dvě reference spokojených zákazníků. Nebylo tedy již nic snazšího než zadat název do vyhledávače a hned jsem měl referencí habaděj. Když vynechám všechna sprostá slova, zbude jediné: podvod. I kdyby podvod nebylo to pravé slovo a všechno proběhlo podle zákonů (morálku nechme výjimečně stranou), taková suma postižených za tak krátkou dobu (a jeden z odkazů vede dokonce na díl pořadu Soukromé pasti věnovaný přímo dotyčné firmě) je jasným signálem: Ruce pryč.

Zavolal jsem tedy tu smutnou zprávu známému. Nechtěl mi věřit. Dokonce mi řekl, že už mě sebou nikdy nikam nevezme. Jsem prý zaujatý a ničím mu jeho životní příležitosti.

Autor je finanční poradce Partners

Červená karta

Pokud se smlouva předkládaná na schůzce nelišila od té, již firma nahrála na svůj web (body plus), mohl žadatel o půjčku na schůzce podepisovat třeba i toto:

Navrhovatel dále prohlašuje, že mu byly adresátem před učiněním tohoto návrhu na uzavření smlouvy o úvěru smlouvy poskytnuty s dostatečným předstihem v písemné podobě předsmluvní informace (...) a dále prohlašuje, že si tyto informace řádně pročetl, rozuměl jim a adresát mu veškeré nejasnosti řádně vysvětlil. Navrhovatel prohlašuje a potvrzuje, že se s těmito předsmluvními informacemi adresáta seznámil na internetové adrese (...), pod názvem PSI tyto si vytiskl, pročetl a veškeré záležitosti, kterým plně nerozuměl, konzultoval s adresátem a tento mu vše podrobně vysvětlil.“

Červenou kartu vystavujeme prodejkyni za naléhání o podpis zjevné nepravdy. Jaký trest by ale zasloužil člověk ochotný proti svému vlastnímu zájmu zjevnou nepravdu podepsat? Naplácat?

Konsolidace dluhů: kalkulačka na Peníze.cz

Sběratelé dluhů si leckdy mohou ulevit – novým dluhem. Tím ovšem není myšleno prosté vytloukání klínu klínem, jde o takzvanou konsolidaci půjček. Jednou větší půjčkou s výhodnějšími podmínkami se splatí dosavadní úvěry. Jak na to, radí Václav Valášek:
Užitečným pomocníkem je i kalkulačka od Peníze.cz

Konsolidace (sloučení) půjček kalkulačka

Parametry úvěrů
Úvěr 1Úvěr 2
Vypůjčená částka
%
Perioda splácení
%
Sankce za předčasné splacení v % z celkově půjčené částky %
Parametry úvěrů
%
%
%

Další kalkulačky

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 3. 2012 0:45, jezevec

anketa nebude?
kliknul bych na "naplácat"

+2
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

1. 3. 2012 11:43, eďa

Tak šup, ať nemáš u rotačky prostoje.

Zobrazit celé vlákno

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Moře nemáme. Ale úvěrovým žralokům se tu daří!

24. 2. 2012 | Petra Dlouhá | 14 komentářů

Moře nemáme. Ale úvěrovým žralokům se tu daří!

Kolikrát už se politici i úřady kasali, jak si vyšlápnou na lichváře? Naposledy se naděje upínaly k novému zákonu o spotřebitelském úvěru a posíleným kontrolám České obchodní inspekce.... celý článek

Tomáš Prouza: Beztrestnost úvěrových pirátů

7. 2. 2012 | Tomáš Prouza | 11 komentářů

Tomáš Prouza: Beztrestnost úvěrových pirátů

Roste počet předlužených, roste počet bankrotů, roste počet rozsudků proti těm, kteří cizopasí na lidech v dluhové pasti nebo na jejím okraji. Zajímá to skutečně někoho?

Dlužím, dlužíš, dlužíme: Češi mají pro strach uděláno

19. 12. 2011 | Ondřej Tůma | 23 komentářů

Dlužím, dlužíš, dlužíme: Češi mají pro strach uděláno

Život na dluh si oblíbily státy i obyčejní lidé. Čísla vypovídající o zadlužení českých domácností jsou hrozivá. Jako by si mnozí z nás neuvědomovali, že za Řecko či za Portugalsko... celý článek

Dluhy. Vyplatí se je sloučit do jednoho? Nová kalkulačka na Peníze.cz

26. 9. 2011 | Václav Valášek | 3 komentáře

Dluhy. Vyplatí se je sloučit do jednoho? Nová kalkulačka na Peníze.cz

Když se nahromadí dluhy, může s jejich likvidací pomoci konsolidace. Tedy sloučení do dluhu jediného, s výhodnějšími podmínkami. V praxi se ovšem při slučování dluhů často chybuje,... celý článek

Chcete z dlužníka dostat peníze? Volte správnou taktiku, aby míč neskončil ve vlastní bráně

14. 9. 2011 | Petra Dlouhá | 28 komentářů

Chcete z dlužníka dostat peníze? Volte správnou taktiku, aby míč neskončil ve vlastní bráně

Vymahač, zaměstnanec inkasní agentury, advokát, soudce a exekutor. Soupiska záchranného týmu pro zoufalé věřitele. Kterého ze zmiňovaných borců ale nasadit do boje? Kdo z nich vám může... celý článek

Partners Financial Services