Průmysl opět zpomaluje, čeká nás nová vlna propouštění

Petr Holub | rubrika: Aktuálně.cz | 13. 11. 2011 | 8 komentářů
Průmysl opět zpomaluje, čeká nás nová vlna propouštění
Firmám postupně klesají zakázky a náklady na mzdy jsou pro ně neudržitelné. Tak komentují manažeři poslední údaje o průmyslové produkci.

Opakování roku 2008?

Trend směrem dolů je poměrně silný a bude ještě pokračovat. Musíme si říci, že dobře už bylo,“ připustil viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar.

Reagoval tím na údaje Českého statistického úřadu, podle kterých byly průmyslové tržby v září jen necelé procento nad loňskou úrovní. Ještě v květnu byly proti loňsku o deset a v lednu o dvacet procent vyšší. Z toho je vidět, že oživení průmyslu skončilo a že se může opakovat propad, ke kterému došlo na podzim roku 2008.

Viceprezident Špicar uklidňuje, že situace zatím není stejně kritická jako před třemi lety. Tehdy úroveň průmyslových zakázek klesla během tří měsíců o třetinu. Tentokrát se snížila o desetinu během půl roku.

Méně hrozivé jsou taky příčiny propadu. „Klesají zakázky pro firmy, které jsou závislé na výdajích veřejné správy,“ vysvětluje Špicar. Výpadek průmyslu před třemi lety měl vážnější důvod. Způsobil ho pokles zahraniční poptávky, ke kterému došlo po pádu banky Lehman Brothers.

Index průmyslové produkce (meziroční vývoj)

V sekci Makroekonomika najdete i další důležité ukazatele české ekonomiky – data o vývoji mezd, hrubého domácího produktu, maloobchodních tržbách a další.

Případné oslabení exportu rozhodne osud českého průmyslu v příštích měsících. Zahraniční zakázky sice ještě v září narostly, průmyslníci však varují, že může být hůř: „Výpadek může postihnout firmy, které vyvážejí do Evropské unie,“ předpovídá viceprezident.

To potvrzuje i hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík: „Český průmysl drží nad vodou export. Nepříznivý vývoj v eurozóně a v celém světě však postupně omezí i tento životadárný pramen síly českého průmyslu,“ uvedl.

Výpovědní lhůty už běží

Pokles průmyslové produkce zasáhne během několika měsíců zaměstnance. Pokud firmám klesají tržby, musí snižovat platy, anebo propouštět, aby udržely produktivitu na dosavadní úrovni. Na přelomu let 2008 a 2009 poklesla produktivita o patnáct procent, i když se začalo masivně propouštět. Nakonec bylo z průmyslových firem propuštěno 150 tisíc pracovníků, tedy patnáct procent dosavadního stavu.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 11. 2011 9:01, eďa

K těm 20 hodinám týdně se dopracujeme už od nového roku v podobě veřejně prospěšných prací. Přeji hezký den.

Zobrazit celé vlákno

+3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nový zákoník práce schválen. Co nás čeká a nemine?

11. 11. 2011 | Petra Dlouhá | 32 komentářů

Nový zákoník práce schválen. Co nás čeká a nemine?

Poslanci měli minulý týden pohotovost. Zasedali a jednali, až se z nich kouřilo. Jen produktivita práce nestála za moc. Opozice se maratonem obstrukcí snažila bránit reformám, které... celý článek

Sedmdesátníci jdou do práce. Sci-fi, nebo realita?

10. 11. 2011 | Ondřej Tůma | 37 komentářů

Sedmdesátníci jdou do práce. Sci-fi, nebo realita?

Průměrný věk se prodlužuje, a tak dnešní mimina půjdou do penze až po sedmdesátce. Jenže – prodlužuje se s délkou života také doba, kdy jsme schopni plnohodnotně pracovat? A budou zaměstnavatelé... celý článek

Hledáte nové zaměstnání? Staňte se profesionálním rodičem

9. 11. 2011 | Petra Dlouhá | 27 komentářů

Hledáte nové zaměstnání? Staňte se profesionálním rodičem

Přemýšlíte o změně práce? Co takhle stát se rodičem z povolání? Příští rok má na seznam profesí přibýt nová kolonka: profesionální pěstoun. Člověk, kterého bude stát platit za to, že... celý článek

Začínáme podnikat: Proč vlastně?

7. 11. 2011 | Michal Chleboun | 5 komentářů

Začínáme podnikat: Proč vlastně?

Možná jste se právě teď rozhodli, že se stanete svým pánem. To je jeden z důvodů, proč se lidé vrhají pro podnikání a zejména v začátcích se stávají otroky vlastních snů, představ a... celý článek

Západu dochází dech, bohatství míří do Asie

14. 10. 2011 | Ondřej Tůma | 8 komentářů

Západu dochází dech, bohatství míří do Asie

Řada asijských zemí zažívá na rozdíl od trápícího se Západu dobré časy. Světové bohatství se přelévá východním směrem. Čím je to způsobeno a jaké jsou vyhlídky do budoucnosti?

Partners Financial Services