Spořitelna staví dostupné byty pro sestřičky, doktory a učitele

Hynek Just | rubrika: Aktuality | 4. 4. 2023
Spořitelna staví dostupné byty pro sestřičky, doktory a učitele
254 dostupných bytů na pražském Proseku bude k dispozici do roku 2025.
Zdroj: Dostupné bydlení České spořitelny

Po vzoru Rakouska, Německa, Nizozemska či Finska se i v Česku začíná řešit, jak zajistit chybějící tisíce dostupných nájemních bytů pro profese typu zdravotníků, policistů či učitelů. Jeden z prvních takových projektů roste na pražském Proseku, stojí za ním dceřinka České spořitelny.

„Chceme-li podporovat udržitelný rozvoj měst a obcí, musíme zvyšovat dostupnost bydlení. V opačném případě bychom mohli zanedlouho zjistit, že v určitých lokalitách chybí tu zdravotníci, tu učitelé, anebo policisté – a to z důvodu, že nemají kde bydlet,“ říká Marek Blaha, předseda představenstva nové společnosti Dostupné bydlení České spořitelny (DBČS).

Dodává, že domácnosti dnes dávají na bydlení v průměru 30–40 procent čistého příjmu, což je pro ně často na hranici přetížení rozpočtu.

„S projektem dostupného bydlení jsme oslovili přes 140 obcí, padesát starostů se nám ozvalo zpět, máme vytipováno pět projektů,“ pokračuje Blaha. Z hlediska DBČS, která pozemky a byty na nich vlastní, jde o dlouhodobou investici s asi 40letým horizontem.

„Snížené nájemné si můžeme dovolit z více důvodů. Nakupujeme ve velkém, zároveň se předpokládá vysoká obsazenost u bytů, investujeme dlouhodobě,“ upřesňuje Blaha. Všechny peníze, které do projektů jdou, pochází od akcionářů DBČS.

Dostupné vs. sociální bydlení

Často se to plete, tak si to shrňme. Dostupné bydlení cílí na střední třídu, sociální bydlení na lidi v sociální nouzi. Podle statistik ministerstva pro místní rozvoj je poptávka po dostupném bydlení asi 1,5 milionu lidí, po tom sociálním asi 150 000 lidí. Dostupné byty se přidělují podle jasných kritérií – rozhoduje příjem, věk, případně profese, která je podporovaná. Nájemné za dostupné bydlení je zpravidla nižší, než je v místě obvyklé.

Společnost DBČS se inspirovala v Rakousku u mateřské Erste Bank. Ve spolupráci s městy a obcemi se chce podílet na výstavbě nájemních bytů, kde bude nižší nájemné, než je tržní. Byty budou určené pro lidi z profesí, které jsou v dané lokalitě nejpotřebnější. Z pohledu DBČS jde především o vzdělávání, zdravotnictví, veřejnou správu a bezpečnostní složky.

Jen v Praze je zhruba 130 tisíc osob zaměstnaných ve službách veřejného sektoru. „Zájem o nájemní kapacity již projevilo několik subjektů veřejného sektoru, například zástupci pražských městských částí či velkých nemocnic,“ popisuje Marek Blaha.

O nájemnicích v modelu DBČS nebude rozhodovat banka, ale instituce veřejné správy. Provoz a správu objektů bude zajišťovat externí správcovská firma.

Vyberte si

Zdroj: Shutterstock

Hledáte dům nebo byt snů a nemůžete nalézt ten pravý? Nebo potřebujete najít pronájem? Vyzkoušejte náš katalog nemovitostí!

Reality Peníze.cz

První vlaštovka letí na Prosek

Prvním projektem výstavby dostupného bydlení podporovaným společností DBČS je pražský Prosek Park, asi pět minut pěšky od metra Střížkov. Zahrnuje 254 bytových jednotek o celkové rozloze 12 324 metrů čtverečních.

Nové byty v režimu dostupného bydlení v Prosek Parku by měly být k dispozici nejpozději zkraje roku 2025. Budou pronajímány s přibližně 20procentní slevou oproti tržní úrovni nájemného v lokalitě. Druhé kritérium je, že náklady na nájemné budou představovat méně než 40 procent čistého příjmu domácnosti.

V praxi to znamená, že nájem bude začínat na 10 tisíci korunách za metr čtvereční za byt o necelých 30 metrech, větší byt 3+kk bude namísto tržních 25 tisíc korun dostupný za 19 tisíc korun.

Mezi prvními nájemníky by měl být zdravotnický personál Fakultní nemocnice v Motole. S vedením nemocnice uzavřela společnost DBČS memorandum o spolupráci, která by měla vést k dlouhodobému posilování dostupného bydlení pro zaměstnance nemocnice.

„Zdravotnický personál spadá do preferovaných profesí, kterým chceme aktivně pomáhat v zajišťování dostupného bydlení. Bez nich si dlouhodobý rozvoj měst neumíme představit,“ potvrzuje Blaha.

Hned další cílovkou, na kterou Praha 9 chce mířit a kterou potřebuje do čtvrti dostat, jsou učitelé. „Chceme stavět školy, ale nemáme učitele. Dostupným bydlením bychom je mohli přilákat z jiných regionů, klidně z Ostravy nebo z Hodonína,“ říká Tomáš Portlík, starosta Prahy 9.

Další podobné projekty by měly brzy následovat, jak v Praze, tak v krajích.

Bydlení s nižšími náklady

Důraz na udržitelnost klade společnost DBČS už při výstavbě. Ta musí být šetrná k životnímu prostředí. Napomoci by k tomu měla i spolupráce s Univerzitním centrem energeticky efektivních budov ČVUT. Obě společnosti budou spolupracovat na využití technologií, které například sníží náklady nájemníků za energie.

Hledáte výhodnou hypotéku? Poradíme!

Porovnáme hypoteční úvěry a pomůžeme vám vybrat ten nejvýhodnější. Ať refinancujete, nebo potřebujete nový úvěr.

„Chceme, aby byly projekty šetrné k životnímu prostředí, a to jak při samotné výstavbě, tak při následném provozu. Proto vyvíjíme konstrukční a materiálové inovace. Naše projekty mají certifikaci udržitelnosti SBToolCZ – ta splňuje všechna kritéria kvality, která jsou kladena na udržitelnou výstavbu,“ říká Antoním Lupíšek, ředitel výzkumu UCEEB.

Vídeňský recept na úspěch

Mateřská Erste Bank provozuje v Rakousku již od roku 1957 dceřinou společnost s ručením omezeným, která poskytuje dostupné bydlení ve 14 tisících bytových jednotkách.

V současnosti se Erste Group ve spolupráci s vídeňskou radnicí, státem a soukromými developery podílí na výstavbě nové vídeňské čtvrti Aspern Seestadt, ve které vznikne 21 tisíc nových bytů. Třetina z nich bude vlastněná Erste Group, která je bude pronajímat za dostupné ceny.

Takový model chce společnost DBČS přenést i do Česka. Do roku 2026 má v plánu postavit asi tisíc bytů dostupného bydlení. „To ale pořád nestačí, poptávka po dostupném bydlení je mnohem vyšší,“ tvrdí Blaha. Inspiruje se v západních zemích Evropské unie, kde se staví běžně stovky tisíc dostupných bytů.

Na nastavení systémového řešení na národní úrovni chce bankovní sektor spolupracovat s vládou. Česká bankovní asociace ve spolupráci s Evropskou investiční bankou je partnerem vlády při tvorbě komplexního systému dostupného bydlení. Ten úspěšně funguje v například v Německu, Nizozemsku, Rakousku nebo Finsku.

Galerie: Prosek teď a Prosek pak

Snímky: Dostupné bydlení České spořitelny

Hynek Just

Autor článku Hynek Just

Vystudoval teorii kultury na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, což se na jeho profesní kariéře nijak nepodepsalo. Věnoval se hudební publicistice, jeho recenze a rozhovory lze dohledat třeba v archivu Respektu, MF Dnes,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+51
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Byty určené k bydlení nelze využívat pro krátkodobé ubytování, říká ombudsman

2. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Byty určené k bydlení nelze využívat pro krátkodobé ubytování, říká ombudsman

Veřejný ochránce práv (ombudsman) řešil postup stavebního a krajského úřadu, když si obyvatelé domu stěžovali na byty využívané ke krátkodobému ubytování.

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

Dvě aktuální studie zmapovaly situaci na trhu s nemovitostmi. Jedna upozorňuje, že ceny bytů začínají opět růst. A druhá popisuje nebývalý zájem o pronájmy.

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

28. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

Dodavatel energií innogy zákazníkům od března výrazně zlevní fixovanou elektřinu i plyn. Změny cen se týkají hlavně dvouletých fixovaných produktů, u nichž společnost eviduje velký... celý článek

Všechno o zálohách na elektřinu. Proč chtějí víc a jak víc neplatit

19. 2. 2024 | Lukáš Kaňok

Všechno o zálohách na elektřinu. Proč chtějí víc a jak víc neplatit

Řadě z nás od začátku roku zase vzrostly zálohy na elektřinu. Jak je to možné, když ve zprávách píšou, že elektřina zlevňuje? Známe odpověď a všechno kolem záloh srozumitelně vysvětlíme. celý článek

ČEZ opět zlevňuje. Tentokrát cílí na fixace

12. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

ČEZ opět zlevňuje. Tentokrát cílí na fixace

Energetická společnost ČEZ ode dneška zlevňuje své fixované produkty v průměru o několik stovek korun za megawatthodinu (MWh). 

Partners Financial Services