Pronájem přes Airbnb se má více danit, rozhodl soud

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 24. 8. 2021 | 14 komentářů
Pronájem přes Airbnb se má více danit, rozhodl soud

Zdroj: Shutterstock

Krátkodobý pronájem přes platformy typu Airbnb nebo Booking.com spadá pod ubytovací služby a měl by se danit jako podnikatelská činnost. Tak minulý týden rozhodl Městský soud v Praze, o jehož rozsudku jako první informoval web Lupa.cz a nyní se mu věnují i Hospodářské noviny.

„Toto rozhodnutí by mohlo byznysmodel Airbnb zcela rozložit,“ citují noviny daňového poradce a partnera společnosti EK Partners Lukáše Eisenworta.

Soud řešil případ žalobkyně, která se ohrazovala proti tomu, že jí finanční správa za rok 2017 doměřila daň z podnikatelské činnosti a musela podat opravné daňové přiznání. Šlo o příjmy z krátkodobých pronájmů nemovitosti skrze Airbnb.

Podle městského soudu v Praze nejde o takzvanou „nesouvislou podnikatelskou činnost“, za kterou pronájem považovala žalobkyně, ale o „podnikatelskou činnost v ubytovacích službách“, píšou Hospodářské noviny.

Verdikt soudu uvítala Finanční správa ČR.

„Může to ještě skončit u Nejvyššího správního soudu, žalobkyně může ještě podat kasační stížnost. Já však rozsudek považuji za přesvědčivý,“ řekl Hospodářským novinám daňový poradce Tomáš Hajdušek.

Rozhodnutí soudu by mohlo nejvíce dolehnout na ty, kteří krátkodobě pronajímají více bytových jednotek. Pro ubytovatele to bude mít zásadní dopad například v platbě sociálního a zdravotního pojištění. Od toho jsou v případě klasického nájmu osvobozeni. Stejně tak pro ně může přijít změna v platbě DPH.

„V případě pronájmů je totiž pronajímatel od DPH osvobozen. V případě poskytování ubytovacích služeb už je tomu jinak. Pokud příjmy z pronájmů přesáhnou ročně jeden milion korun, stanou se ubytovatelé plátci DPH a 15 procent svých příjmů musí odvést státu,“ vysvětlil Eisenwort.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 8. 2021 20:33, .

Rozumné a zcela racionální rozhodnutí, které učiní přítrž službě Airbnb.
Nemohu než s verdiktem zcela souhlasit !

+10
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

25. 8. 2021 16:10, klak

Vzdy kontatuktuju majitele a s nim se domluvim na platbe hotove na ruku. Neplati provizi a ani neplati zadne dane a platit nebude.Dobre ne? :D

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Byty určené k bydlení nelze využívat pro krátkodobé ubytování, říká ombudsman

2. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Byty určené k bydlení nelze využívat pro krátkodobé ubytování, říká ombudsman

Veřejný ochránce práv (ombudsman) řešil postup stavebního a krajského úřadu, když si obyvatelé domu stěžovali na byty využívané ke krátkodobému ubytování.

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

Dvě aktuální studie zmapovaly situaci na trhu s nemovitostmi. Jedna upozorňuje, že ceny bytů začínají opět růst. A druhá popisuje nebývalý zájem o pronájmy.

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

28. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

Dodavatel energií innogy zákazníkům od března výrazně zlevní fixovanou elektřinu i plyn. Změny cen se týkají hlavně dvouletých fixovaných produktů, u nichž společnost eviduje velký... celý článek

Všechno o zálohách na elektřinu. Proč chtějí víc a jak víc neplatit

19. 2. 2024 | Lukáš Kaňok

Všechno o zálohách na elektřinu. Proč chtějí víc a jak víc neplatit

Řadě z nás od začátku roku zase vzrostly zálohy na elektřinu. Jak je to možné, když ve zprávách píšou, že elektřina zlevňuje? Známe odpověď a všechno kolem záloh srozumitelně vysvětlíme. celý článek

ČEZ opět zlevňuje. Tentokrát cílí na fixace

12. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

ČEZ opět zlevňuje. Tentokrát cílí na fixace

Energetická společnost ČEZ ode dneška zlevňuje své fixované produkty v průměru o několik stovek korun za megawatthodinu (MWh).