Nájemné může opět růst, moratorium končí

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 1. 6. 2020 | 1 komentář
Nájemné může opět růst, moratorium končí

Zdroj: Shutterstock

Vláda dnes na návrh ministerstva financí ukončila cenové moratorium, které neumožňovalo zvýšit nájemné z bytů po dobu trvání mimořádných opatření.

Cílem moratoria bylo ochránit nájemníky v době snížené mobility obyvatel, kdy byly omezeny možnosti prohlídek a stěhování.

V tuto chvíli už pohyb osob není omezen, prohlídky bytů probíhají a k dalšímu trvání cenového moratoria tak už podle ministerstva není důvod.

Kupujete? Poradíme!

Klíč. Zdroj: Shutterstock.com
Klíč. Zdroj: Shutterstock.com

Dost bylo nájmu. Chcete do vlastního, ale váháte, z čeho to vlastní zaplatit? Hypotéka? Nebo úvěr ze stavebního spoření? Poradíme. My porovnáme nabídky, vy ušetříte.

„K tomuto kroku jsme přistoupili v situaci, kdy se lidé mohli kvůli ochranným opatřením jen těžko poohlédnout po levnějším bydlení. Dali jsme jim proto záruku, že jim v těžkých časech náklady na bydlení neporostou. Šíření nákazy se naštěstí podařilo dostat pod kontrolu, takže prohlídky bytů opět probíhají a roste i počet uzavřených nájemních smluv,“ říká ministryně financí Alena Schillerová.

Cenové moratorium na nájemné z bytů přijala vláda na návrh ministerstva financí s účinností od 24. dubna. Skončit mělo buď automaticky ke dni zrušení mimořádných opatření, případně jej vláda mohla ukončit i dříve v závislosti na vývoji situace.

Ačkoliv některá mimořádná opatření proti šíření koronavirové nákazy zůstávají v platnosti, nouzový stav skončil a není omezen ani volný pohyb osob. Tím podle ministerstva odpadá riziko, že by pronajímatel zneužil silnějšího postavení vůči nájemníkovi, který v případě potřeby může opět volně vybírat z široké nabídky bytů.

Cenové moratorium bude zrušeno novým nařízením vlády, které nabyde účinnosti den po jeho vyhlášení ve Sbírce zákonů.


Čtěte více:

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Byty určené k bydlení nelze využívat pro krátkodobé ubytování, říká ombudsman

2. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Byty určené k bydlení nelze využívat pro krátkodobé ubytování, říká ombudsman

Veřejný ochránce práv (ombudsman) řešil postup stavebního a krajského úřadu, když si obyvatelé domu stěžovali na byty využívané ke krátkodobému ubytování.

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

Dvě aktuální studie zmapovaly situaci na trhu s nemovitostmi. Jedna upozorňuje, že ceny bytů začínají opět růst. A druhá popisuje nebývalý zájem o pronájmy.

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

28. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

Dodavatel energií innogy zákazníkům od března výrazně zlevní fixovanou elektřinu i plyn. Změny cen se týkají hlavně dvouletých fixovaných produktů, u nichž společnost eviduje velký... celý článek

Všechno o zálohách na elektřinu. Proč chtějí víc a jak víc neplatit

19. 2. 2024 | Lukáš Kaňok

Všechno o zálohách na elektřinu. Proč chtějí víc a jak víc neplatit

Řadě z nás od začátku roku zase vzrostly zálohy na elektřinu. Jak je to možné, když ve zprávách píšou, že elektřina zlevňuje? Známe odpověď a všechno kolem záloh srozumitelně vysvětlíme. celý článek

Partners Financial Services