Nová služba umožní nájem bez kauce. Zadarmo ale nebude

pk | rubrika: Aktuality | 28. 8. 2019 | 7 komentářů

V Česku startuje služba, která zájemcům o nájemní bydlení umožní, aby za pronájem bytu neplatili kauci v hotovosti. Majitelům nemovitostí zároveň pokryje případné dluhy a garantuje, že nájemce (nájemník) je solidní a nikde nedluží.

Novinka s názvem Dodomo se inspirovala v Německu nebo Anglii. Nahrazuje běžnou hotovostní kauci a majiteli (pronajímateli) ručí až do výše tří měsíčních nájmů nebo 150 tisíc korun.

„Funguje tak, že nájemce nebo někdo, kdo má jeho souhlas se zpracováním osobních údajů, zadá do formuláře na našem webu základní osobní data. Na základě těchto informací bude nájemci vystaven certifikát, který je v případě kladného hodnocení důkazem toho, že se jedná o důvěryhodného člověka, který není například v exekuci, nebo nikde nedluží. Solidní nájemce je totiž dle našeho průzkumu mezi pronajímateli a makléři považován za to nejdůležitější,“ popisuje Tomáš Rákosník, jeden ze zakladatelů služby Dodomo.

K prověření budoucího nájemce používá služba řadu zdrojů jako jsou centrální evidence exekucí, insolvenční rejstřík, katastr nemovitostí, obchodní rejstřík nebo databáze dlužníků zdravotních pojišťoven. K úvěrovým registrům jako Solus, BRKI nebo NRKI přístup nemá, zmíněné zdroje ale považuje za dostatečné.

Po získání certifikátu je možné požádat o takzvanou Dodomo garanci. „To je vlastně ta kauce, kterou nemusí nájemce platit v hotovosti, ale naše firma se místo něj majiteli bytu nebo pronajímateli zaručí, že uhradí případné dluhy, které vzniknou na základě smlouvy,“ říká Rákosník.

Srovnání stavebka

Když potřebujete někam uložit peníze, nechcete je riskovat a chcete aby aspoň trošku vydělaly. Když potřebujete zašít peníze sami před sebou. Když tušíte, že si časem budete chtít vzít na úpravy bytu úvěr ze stavebního spoření. Zkrátka když z jakéhokoli důvodu chcete stavební spoření, nechejte si napřed srovnat nabídky:

„Nájemce pak musí uhrazenou částku vrátit na účet Dodomo, čímž je motivován se o byt řádně starat jako v případě běžné kauce,“ dodává.

Nájemce za službu zaplatí 15 procent z hodnoty krytí. Pokud tedy nájemné činí 12 000 Kč a majitel se s nájemcem domluví na ručení ve výši dvou měsíčních nájmů (tedy 24 000 Kč), služba vyjde na 3 600 Kč.

„Navázali jsme spolupráci s velkými realitními inzertními servery a nyní intenzivně jednáme s potenciálními partnery z řad pojišťoven, kteří by naši službu vhodně doplnili“, říká Rákosník k dalším plánům. Ideový základ projektu prý položil jeho bratr Milan, právník s dlouholetými zkušenostmi v oblasti nemovitostí.

Kauce je částka, kterou pronajímatel bytu požaduje od nájemníka jako záruku v případě neplacení nájmu nebo zničení vybavení. Pro nájemníky to představuje zbytečný finanční výdej navíc, zatímco pro pronajímatele jistotu rychlé hotovosti. „Málokdo ovšem v Česku ví, že by tento zisk měli pronajímatelé podle zákona úročit a pak kauci vrátit i s úrokem,“ dodává Tomáš Rákosník.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 8. 2019 8:24, Jan

Nejhorší je, že v některých městských částech Ostravy žádá Městský úřad tzv. výpalné, prý na dluhy v bytovém fondu... Jeho minimální částku úřad stanoví. Např. za 2+1,70-100 tis. Kč...Kolik dáte, tak je přihlíženo v přidělování bytů...Tahle částka se už nájemci nevrací...

+2
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 8. 2019 10:52, S.Horvath

Kde to vzali ze neco takoveho funguje i v Anglii, nic takoveho zde neni.Proste najemnik zaplati mesicni najemne plus jedno mesicni najemne jako deposit, nekdo tady lze, holt ne vsechny noviny pisi pravdu.

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Byty určené k bydlení nelze využívat pro krátkodobé ubytování, říká ombudsman

2. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Byty určené k bydlení nelze využívat pro krátkodobé ubytování, říká ombudsman

Veřejný ochránce práv (ombudsman) řešil postup stavebního a krajského úřadu, když si obyvatelé domu stěžovali na byty využívané ke krátkodobému ubytování.

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

Dvě aktuální studie zmapovaly situaci na trhu s nemovitostmi. Jedna upozorňuje, že ceny bytů začínají opět růst. A druhá popisuje nebývalý zájem o pronájmy.

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

28. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Největší dodavatel plynu výrazně zlevní. Podmínkou je fixace

Dodavatel energií innogy zákazníkům od března výrazně zlevní fixovanou elektřinu i plyn. Změny cen se týkají hlavně dvouletých fixovaných produktů, u nichž společnost eviduje velký... celý článek

Všechno o zálohách na elektřinu. Proč chtějí víc a jak víc neplatit

19. 2. 2024 | Lukáš Kaňok

Všechno o zálohách na elektřinu. Proč chtějí víc a jak víc neplatit

Řadě z nás od začátku roku zase vzrostly zálohy na elektřinu. Jak je to možné, když ve zprávách píšou, že elektřina zlevňuje? Známe odpověď a všechno kolem záloh srozumitelně vysvětlíme. celý článek

ČEZ opět zlevňuje. Tentokrát cílí na fixace

12. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

ČEZ opět zlevňuje. Tentokrát cílí na fixace

Energetická společnost ČEZ ode dneška zlevňuje své fixované produkty v průměru o několik stovek korun za megawatthodinu (MWh). 

Partners Financial Services